Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Bu çerçevede yeme içme, giyim kuşam, yatıp kalkma, eve girip çıkma, büyük küçük bütün insanlarla ilişkiler, konuşma, camiye gitme, namaz, oruç ve sadaka gibi her davranışın, her ibadetin ahlaki bir yönü vardır. Bunların hepsi Müslümanın zihnini inşa ederek ona şahsiyet kazandıran davranışlardır.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Terim genellikle kültürel, dinî, dünyevi ve felsefi topluluklar tarafından, insanların (öznel olarak) çeşitli davranışlarının yanlış veya doğru oluşunu belirleyen bir yargı ve ilkeler sistemi kavramı ve/veya inancı için kullanılır.
Evrensel ahlakçılık, kültür, ırk, din, milliyet, cinsel yönelim ve diğer herhangi bir ayırt edici özellikten etkilenmeksizin tüm benzer kabul edilen bireyler için bir evrensel etiğin olduğunu savunan meta-etik kavramıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Ahlaki değer; dini, felsefi, kültürel ve toplumsal birikimler ve etkileşimler sonucu, bireylere kazınmış olan, iyiyi, kötüyü, doğruyu,hatalıyı birbirinden ayırt etmeye yarayan değerler ve ilkeler bütünüdür. örnek verilebilir.
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey'in Ahlak Gelişim Kuramı, Piaget'nin Ahlak Gelişim Kuramı, Kohlberg'in Ahlak Gelişim Kuramı, Gilligan'ın Ahlak Psikanalitik Kuramı, Davranışçı Kuram ve Toplumsal Öğrenme Kuramı olmak üzere farklı kuramlar ortaya atılmıştır.
Ahlak kuralları biri öznel, diğeri ise nesnel ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Ahlak, bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kurallardır. Hayır ve iyiliğe yöneltmesi bakımından insanın övgüye değer vasıflarına da edep denir. Yapılması yapılmamasından daha iyi olduğu veya yapanın ahlâkî kemalini arttırdığı için ahlaklı davranmak gerekir.
Ahlak, doğru ya da yanlış davranış standartları açısından bir davranış sisteminden söz eder. Davranış açısından ahlaki standartlar, vicdanımıza atıfta bulunarak ahlaki sorumluluk ve ahlaki bir kimlik veya doğru ya da yanlış eylem yapmaktır. Yaygın olarak kullanılan eş anlamlılar etik, ilkeler, erdem ve iyiliği içerir.
Basitçe, sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamayı temel alır. Bu ilkeye göre bir şey herkes için geçerli ise evrensel demektir. Örneğin; bir kişinin, borcu olan kişiye borcunu ödememesi bu yasaya uymaz.
Ahlak, her toplumun içerisinde kendi yaşam tarzlarının sonucu olarak oluşan soyut bir olgudur. Bir çekirdek ailenin bile kendi içerisinde diğer herkesten farklı bir aile ahlakı vardır. Bu büyük ölçekte kent ahlakını, ve daha büyük ölçekte toplumsal ahlakı beraberinde getirir.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
Bireysel ve toplumsal olarak iki şekilde incelenebilen ahlak kavramı, temelinde bir kişinin tutum ve davranışlarının tamamıdır. Kişilerin ortak tutum ve davranışları ise toplumsal ahlak normları olarak ortaya çıkar.
Ahlak, genellikle teorik ve pratik ahlak olarak iki bölümde incelenir.
En üstün iyi, erdemdir.
Ahlak kuralları iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık gibi çeşitli konulardaki değer yargılarıdır. Yalan söyleme', 'hırsızlık yapma! ', şeklindeki emirler, toplumda ahlak kurallarına örnek oluşturmaktadır. Ahlak kuralları biri öznel (subjektif), diğeri ise nesnel (objektif) ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Kaynak farkı: Hukuk kurallarını hukuk düzeninin yetkilendirdiği kişiler koyar. Ahlak kuralları bu bakımdan daha otonom bir özellik gösterirler. Hukuk kuralı bireyin dışında ona üstün bir iradenin ürünü iken ahlak kuralları bireyin vicdanının ürünü olarak ortaya konulurlar.
Haidt ve Graham (2007) tarafından geliştirilmiş olan Ahlaki Temeller Kuramı'na göre, insanların bir şeyin doğru ya da yanlış olduğuna karar verirken kullandığı altı ahlaki temel bulunmaktadır. Bunlar; adalet, bakım verme, özgürlük, gruba sadakat, otoritelere itaat ve kutsallık (saflık- temizlik) değerleridir.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
Ahlâk, insanın yaradılışında, özünde sahip olduğu nitelik ve yeteneklerin, öğrenmeyle gelişmesi ve insan ilişkilerinde biçimlenmesidir. Ahlâk; insanın, insan olmasında kendisine rehberlik eden inanç, ilke ve davranışlardır. Kişi ve toplum düzenini, dengesini ayakta tutan temeldir.
Ahlak ise bireyin, öncelikle Yüce Yaratıcı'ya, daha sonra kendisine ve diğer insan ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi demektir. Yani ahlak, başta Yüce Allah olmak üzere insanın, hem kendisiyle hem de diğer varlıklarla ilişkisi sonucu ortaya çıkan bir ilişkiler kompleksidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri