Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Yaban'da Anadolu köylüsü kart bir karakter olarak çizilmiştir. Ahmet Celâl'in köye gelişinden itibaren başlayan çatışma Ahmet Celâl'in köyden gidişine kadar devam eder. Romanda Mehmet Ali'nin kardeşi İsmail, Zeynep kadın, muhtar, Salih Ağa, Şeyh Yusuf ve Yunan askerleri kart karakterlerdir.
Bir paşa oğlu olan Ahmet Celal yedek subay olarak katıldığı I. Dünya Savaşı'nda bir kolunu kaybeder. Ahmet Celal bir kolunu kaybetmesinden ötürü büyük bir üzüntü duymaktadır ve bazı öğrenilmiş çaresizlikler içindedir.
Yaban romanı karakterleri aşağıda belirtilmiştir. Ahmet Celal: İstanbul'dan Anadolu'nun bir köyüne gelen yedek subaydır, gittiği köyde cahilliği yok etmek için mücadele eder. Emine: Ahmet Celal'in köyde karşılaşıp hoşlandığı kadın. İsmail: Emine'nin kocasıdır.
Romanın ana karakteri olan Ahmet Celal, Yaban'da üzerinde gerçek anlamda durulan, iç dünyası gerçek anlamda okuyucuya gösterilen tek karakter olarak tanımlanabilir. Ahmet Celal'in romandaki temel rolü, Türk aydını ve Türk köylüsü arasındaki derin uçurumu göstermektir.
İlgili 24 soru bulundu
Yaban'da Anadolu köylüsü kart bir karakter olarak çizilmiştir. Ahmet Celâl'in köye gelişinden itibaren başlayan çatışma Ahmet Celâl'in köyden gidişine kadar devam eder. Romanda Mehmet Ali'nin kardeşi İsmail, Zeynep kadın, muhtar, Salih Ağa, Şeyh Yusuf ve Yunan askerleri kart karakterlerdir.
Yaşam biçimlerinin çatışması sonucu köylüler Ahmet Celal'i bir yabancı olarak görürler, dışlarlar ve ona “Yaban” şeklinde bir ad takarlar. Romanın adının da Yaban konması şu şekilde açıklanmaktadır: “Yazar romanın adını Yaban koymuştur. Buradaki yabanlık kavramında elbette fiziki bir yabanilik yoktur.
Yaban Roman Özeti - Yaban Özet Roman, sağ kolunu kaybetmiş olan Ahmet Celal'in hayatını anlatır. - Studeersnel.
Öz. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Millî Mücadele yıllarında milleti yeniden bilinçlendirmek amacıyla kaleme aldığı Yaban adlı romanında, halk ve aydın tabaka arasındaki kopukluğu, iletişimsizliği ve yabancılığı ortaya koyar.
Ahmet Celal: Romanın başkişisi olan Ahmet Celal karakteri, 1. Dünya Savaşı'nda vatanı için mücadele ederken bir kolunu kaybetmiştir. Son derece idealist ve memleket sevdalısı bir karakter olan Ahmet Celal, Mustafa Kemal Paşa ile silah arkadaşlarının örgütlediği kurtuluş mücadelesinin destekçileri arasındadır.
Dolayısıyla Seniha, Kiralık Konak'ta ana temayı üstlenen ve kuşaklar arası çatışmayı en derinden yaşayan karakterlerden biridir ve tematik güçtür.
Yazar bu kitabında, Ankara'dan yola çıkarak Türkiye'deki sosyal gelişimi yansıtmaya çalışmıştır. Romanın kahramanı Selma Hanım, bu üç dönemi birbirine bağlar. Selma Hanım'ın özel hayatında yaşadığı maceralı üç ayrı dönem, Ankara'nın da üç ayrı dönemini yansıtır.
Aylık Çok Satanlar Listesinde 238. sırada! Millî Mücadele sırasında Orta Anadolu'da bir köy. Tanzimat aydınının sosyo-psikolojik özelliklerinin uzantılarını taşıyan Ahmet Celal.
Bunları yapan biri ne zamandır çıkmıyordu." (Kara Kitap'ın Sırları s.119) Roman başlangıç itibariyle ana karakter Galip'in kendisini terk eden eşi Rüya'yı ve onla birlikte aynı zamanda kaybolan eşinin köşe yazarı üvey abisi Celal Salik'i aramasını konu edinen postmodernist bir dedektif romanı gibidir.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Yazar, Sakarya Savaşından sonra düşmanın yakıp yıktığı bölgelerde yapılan inceleme gezisinde gördüklerini anlatmıştır. Roman, anı biçiminde yazılmıştır. Yazar eserini, Kurtuluş Savaşı sıralarında, bir Anadolu köyüne yerleşen Ahmet Celâl'in anı defteri olarak sunar.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1920'de yayımlanan ilk romanıdır. Yazar, bu eserinde, Naim Efendi konağını odağa alarak Tanzimat'tan sonra başlayan 'modernleşme' hareketinin Osmanlı toplumu ve ailesi üzerindeki etkilerini; gelenek- modern, kuşaklararası çatışma, kültürel yozlaşma vb. sorunları ele alır.
Romanın olay örgüsü, savaşta kolunu kaybetmiş gazi bir asker olan Ahmet Celal'in vatan uğruna kendisi de dahil bütün Türk insanın büyük fedakarlıklar yapmasının oldukça farkında olduğu bir dönemde gittiği köyün insanlarının, yaşanılan işgal ve seferberliğin ciddiyetinden bir haber olması yüzünden başlayan çatışma ...
Ahmet Celal'in köydeki en önemli günlerinden biri, Salih Ağa'nın köye geri dönmesi ile yaşanır. Yunan işgalinden sonra, özellikle de evindeki silahlara Yunan askerleri tarafından el konulmasıyla Ahmet Celal'e karşı her türlü saygısını kaybetmiş olan Salih Ağa, onunla yine tartışır.
* Edebiyatımızın tezli roman yazarlarındandır. Edebiyatımızın ilk tezli romanı Yakup Kadri'nin Yaban'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri