Yatırım yapmak için borcunuzun bitmesini beklerseniz hiçbir zaman yatırıma başlayamazsınız.
CEVAP: Ev kredisi ödüyorsan aynı zamanda finansal hedefin için birikim yapabilirsin. Kısa dönemli borçların varsa (Tüketici kredisi, taşıt kredisi, KMH, kredi kartı borcu) önce onları kapamaya odaklan. Birikimi sonra yaparsın.
Ödeme kabiliyetine dikkat edilmeksizin alınan krediler ile yatırım yapılması birçok risk doğurur. Borç parayla ya da krediyle borsaya girilmez. Piyasa dalgalanmaları hisse senedi yatırımının doğal bir parçasıdır.
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Kredi yapılandırma işlemi yalnızca kredi kullandığınız banka üzerinden yapılır. Bu işlemde mevcut kredi borcunuz kapatılır ve güncel faiz oranıyla kalan borcunuz kadar yeniden kredi verilir. Borç kapatma kredisi ise farklı bankalardaki bireysel ihtiyaç kredilerinizi tek bir çatı altında birleştirmenizi sağlar.
BDDK, kredilerin “amaca uygun kullanımı” konusunda gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle 13 bankaya 50'şer bin TL ceza uygulanmasına karar verdi.
Hisse senedi kredisi, sadece hisse senedi alım işlemleri için kullanılan, herhangi bir nakit çekim yapılamayan başka ürün alımında kullanılamayan bir kredi türüdür. Hisse senedi yatırım hesabı bulunmayan müşteriler kredi başvurusu yapamaz. Kredi tutarını gün içinde ödendiğinde hiç faiz ödemesi yapılmaz.
İİK m. 88 ve m. 94 bağlamında nama yazılı hisse senetlerinin fiilen haczedilip muhafaza altına alınmak suretiyle haczedilmesi mümkün olacaktır. İİK m.94 çerçevesinde hisse senedinin çıkartıldığı durumda haciz müzekkeresi ile şirket hissesine haciz koymak hukuken mümkün değildir.
Alışverişte malı borçla satmak ile borç/karz olarak vermek ayrı şeylerdir. Bir kimse, belli gram ölçüde altın veya gümüşü borç olarak verebilir. Ancak borç olarak satamaz. Dolayısıyla o günkü gümüş veya altın kurunun değerini göz önünde bulundurarak başka bir para birimiyle borçla satmak caiz olmaz.
Normal şartlarda kredi kartını bankaya başvuruda bulunup dilekçe vererek kapatabilmek mümkün. Bunun dışında telefon bankacılığı üzerinden müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek ya da internet bankacılığını kullanabilmek de mümkün.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Nitekim birçok borçlu düşük miktarlardaki borçları için icra takibi yapılamayacağını düşünmektedir. Kişileri bu düşünceye iten ise Yargıtay'ın 2015 yılında vermiş olduğu bir içtihat oldu. Buna göre; 3.300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetleri'nden karar alınmaksızın icra takibine geçilemeyecektir.
Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Kredi borcunun ödenmemesi, kredi notunun düşmesine sebep olan faktörler arasındadır. Hakkında yasal takip başlatılmış bir kredi borcu, kara listeye alınmanıza neden olur. Kara listeye girdiğinizde 5 yıl boyunca herhangi bir bankadan kredi alamazsınız. Benzer şekilde yaptığınız kredi kartı başvuruları da reddedilir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Borçlar Kanunu 146 ıncı maddede genel zamanaşımı süresi 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Sözkonusu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi hüküm bulunmadığı hallerde uygulama alanı bulacaktır. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri