Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir? Hayır, ücretsizdir.
Hastalıkları teşhis edip, ön tanı koyarak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumlu olan aile hekimlerinin maaşı en düşük 10.410 TL'dir. Aile hekimlerinin maaşları kıdemleri ve mesailerine göre 17.070 TL'ye kadar çıkmaktadır. En yüksek aile hekimi maaşı ise 25.170 TL'dir.
Muayene katılım payı ayakta muayenelerden alınmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yani aile hekimliklerinde yapılan ayaktan muayenelerde ise katılım payı alınmamaktadır. Özel sağlık hizmeti sunucularında 15 (on beş) TL katılım payı alınmaktadır.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir.
SGK Fark Ücreti Nedir? SGK ile anlaşmalı özel bir hastanede muayene olmanız durumunda, masraflarınızın belli bir kısmı SGK tarafından karşılanır. SGK'dan geriye kalan muayene ücretini ise cebinizden karşılarsınız.
İlgili 24 soru bulundu
Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, Diğer kişiler için ayakta hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı sağlık hizmeti sunucusunca, “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı ise eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.
Eskiden vatandaşlar resmi işlemlerini kurumlara bizzat giderek hallederken e-Devlet sayesinde internet üzerinden kısa sürede halledebiliyor. Bu hizmetlerden en çok kullanılanı ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nun e-Devlet üzerinden sunduğu '4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama' işlemi oluyor.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
14 Temmuz'da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen aile hekimliği kanunundaki değişiklik ile artık, “gerekli durumlarda, yapımı da dahil olmak üzere” aile sağlığı merkezlerinin giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanabilecek.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir. Aktif sigortalılardan (SSK ve Bağkur) eczanede tahsil edilecektir.
Özel hastaneler muayene ücretinin yanı sıra katılım payı da alırlar. Sigortalı tüm hastalar sağlık hizmetlerinden yararlanacaklarında prim ücreti ödemek zorundadır. Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler.
Şeref aylığı alan bireyler ve şeref aylığı alan kişilerin baktığı bireylerden muayene katılım payı alınmaz. Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde aylığı olanlar ve yine bu kişilerin baktığı bireylerden muayene katılım payı alınmaz. Harp malullüğü aylığına sahip olanlardan da katılım payı alınmaz.
2023 Yılı Araç Muayene Ücretleri
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Muayene harcı (ücreti) nerede tahsil ediliyor? Muayene harcı (ücreti), TÜVTÜRK İstasyonları'nda tahsil edilmektedir.
Bu kapsamda muayene için yapılacak her türlü tetkik ve muayene işlemi harcamaları da işveren tarafından karşılanması gerekmektedir.
Ödemelerin tamamı istasyonlarımızda yapılmaktadır. Çağrı Merkezi'nden ön ödeme yapılmamaktadır. Ödemelerinizi nakit, kredi kartı veya banka kartı ile istasyonlarımızda yapabilirsiniz.
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
Muayene Katılım ücreti reçetedeki ilaçların verilmesi anında, sağlık kuruluşunun provizyon esnasında aldığı Takip Numarası kullanılmak suretiyle, sigortalılar için eczane tarafından, Kurumumuzdan gelir ve aylık alanların da aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilmektedir.
Muayene ücreti ise, hastanelerde bulunan veznelere ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden hastanelerde çıkacak muayene ücreti hakkında bilgi alınabilmektedir.
SSK Olmayan Aile Hekimine Gidebilir mi? Sosyal Sağlık Kurumu'nda kaydı bulunmayan kişiler, sağlık ocaklarında sunulan Aile Hekimliği Hizmetlerinden yararlanabilir. Aile hekiminde muayene olmak için sigortalı olmanıza ve herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir. Tüm Tahliller: 400 TL ile 500 TL arasındadır.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri