Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Trafo Gücü, akım trafosu sekonder sargılar üzerinden bir ölçü aletine bağlanır. Trafonun toplam gücü, ölçü aletinin harcadığı güç, trafo ile ölçü aleti arasında kabloların toplam kayıp gücü, ve temas kayıplarının toplamı ile hesaplanır.
Akım trafosu dönüştürme oranı denilen CT oranı akım trafosunda 2000/5 veya 1000/5A gibi değerlerle ifade edilmektedir. Bu değerler primerde 2000A olarak geçen akım sekonderden 5A olarak ölçülmüş demektir. Trafolarda gerilim ve akım sayıları, Vp/Vs = Is/Ip = Np/Ns şeklinde görülmektedir.
Güç gereğinden büyük seçilirse, transformatör daha az doğrulukla çalışmasına rağmen daha pahalı olacaktır.Sayaçlar ve ölçü aletleri;%25 yükten az olan durumlarda daha fazla değer,%100 yükten fazla olan durumlarda ise eksik değer kaydedecektir.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Örnek olarak 400/5A etiket değerine sahip bir akım transformatörünün, primer sargılardan geçen akımın 80'de 1'ini sekonder sargılarına aktaracağı anlamına gelmektedir. Yani akım transformatörünün tam yükte primer sargıları 400A'da yüklendiğinde sekonder sargılarından 5A geçmektedir.
Ölçü aletlerinin sınırı dışında olan akımlarını ölçülebilir değerlere indirmesini sağlayan transformatörlerdir. 1- 3- 5'tir. Örnek olarak 100/5 akım trafosu 100 Amperlik akımı 20 kat oranında küçük olarak 5 Amper olarak ölçü aletlerine yansıtmaktadır.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Bir akım trafosunu dönüştürme oranı, tam yükte birincil akım girişinin ikincil akım çıkışına oranıdır. Örneğin, 300: 5 oranına sahip bir CT, tam yükte 300 birincil amper için derecelendirilmiştir ve birincilden 300 amper geçtiğinde 5 amper ikincil akım üretecektir.
1) Binanın kurulu gücüne bakılır. Buradan da talep güç hesaplanır. :Talep güç= Kurulu güç*eş zamanlılık katsayısı formülünden buluruz. 2) Trafo Gücü= Talep Güç/ COSQ formülünden buluruz.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
100 KVA, amper olarak 262,43'e denk gelmektedir.
Sekonder anma akımı “Is”, akım trafosu sekonderinden alınabilecek akımı belirler. Bu akım değeri kullanılacak koruma rölesine göre 0 ile 5A arası olabileceği gibi bazı özel durumlarda 0 ile 1A arası olabilir. Ölçü devrelerinde sekonder akımı 5A olan akım trafoları tercih edilir.
Yüksek gerilimlerin ölçü aletleri ile direkt ölçülmesi maliyetli olmasının yanında çok tehlikeli ve zordur. Bunun için devreden geçen akımı ölçmek için belirli bir değere indirilmesi gerekir. Bunun için akım trafosu kullanılır.
Aynı gerilim trafosu ile birkaç ölçü aleti kullanılabilir. Gerilim trafolarının, ölçme hassasiyetlerine göre sınıfları: 0,1-0,2-0,5-1 ve 3 olmak üzere sınıflandırılır. Koruma devrelerinde 3 sınıfı, sayaçlarda 0,2-0,5 sınıfı, ölçü aletlerinde 1 sınıfı gerilim trafosu kullanılır.
Sigma akım transformatörleri 150/5 A cl:0.5 10 VA değerlerine kadar primeri sargılı olarak üretilmektedir. Akım trafolarındaki doyma katsayısı akım trafosu nüvesini doymaya götüren minimum akımdır. Bu akım sekonder akımının belirli bir katı olarak ifade edilir. Uygulamada n<5 veya n>10 şeklinde gösterilir.
Akım Trafosunun Anma gücü, aynı zamanda bu akım trafosunun sekonderine seri olarak bağlanabilecek Ohm cinsinden empedansı ifade eder. Bu nedenle bazı akım trafo etiketlerinde VA cinsinden güç yerine Ohm cinsinden empedans verilir. x 1,2 = 30 VA. olarak verilmesi ile aynı anlama gelmektedir.
Akım trafosu arızaları, birçok sebepten dolayı oluşabilir. Söz gelimi diğer ekipmanların arızası ya da primer sargı ve terminalleri, manyetik nüve, gövde gibi akım trafosu parçalarındaki eformasyonlar bir arızaya yol açabilir.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Akım trafolarında akımın primerden(P1) girdiği ve sekonderden(S1) çıktığı uçlara polarite denir. Bu durum zaman zaman değişim göstererek akım trafosunun primerde (P2) ucu akım girişi olarak kullanıldığında, polarite uçlar (P2) ve (S2) olarak değiştirilmeli ve sekonder devre elemanları da buna göre bağlanmalıdır.
Üst gerilim: 6,3-11, 15, 33 KV. Aktif kısım ağırlığı: 2070, 2080, 2130 KG. Toplam ağırlık: 3345, 3345, 3495.
1600 KVA trafo modelleri, iş yerlerinin elektrik ihtiyacına dair kullandığı sistemlerdir. Güçlü yapıları nedeniyle, fabrika ve sanayiler tarafından talep edilmektedir. Ana hatlarıyla trafoların çalışma prensibinde metal indüksiyon desteği ile, elektrik niceliklerinin değiştirilmesi yatmaktadır.
kVA (kilo Volt Amper), belirli bir devrenin veya elektrik sisteminin 'görünen gücü' olarak bilinir, size bir sistemde kullanılan toplam güç miktarını söyler. %100 verimli bir sistemde kW, kVA'ya eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri