Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor. Hala şeklindeki yazımı ise birine göre babanın kız kardeşi olarak ifade ediliyor.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel. Akrabalık bildiren sözcükler başa geldiğinde lakap yerine kullanıldığı için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Dayı Kemal, Hala Sultan...
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim.
Peki Türk Dil Kurumu hâlâ kelimesinin doğru yazılışını nasıl açıklıyor. Hâlâ kelimesi "şimdiye kadar, o zamana kadar, hâlen, henüz" gibi anlamlarda kullanılacaksa kelimenin doğru yazılışı şapkalı olmalıdır. Hâlâ kelimesini şapkasız kullandığınızda bu "babanın kız kardeşi anlamına gelir" yani hala olur.
İlgili 42 soru bulundu
Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli TDK verilerine göre Hâlâ şeklindedir. Hala olarak yazıldığında anlam değişikliğine uğruyor. Hala babanın kız kardeşi anlamı taşıyor. Fakat hâlâ kelimesi henüz veya şimdiye kadar anlamlarını taşımaktadır.
hala - Nişanyan Sözlük. Arapça χwl kökünden gelen χāla(t) خالة “teyze, annenin kızkardeşi” sözcüğünden alıntıdır.
Bütün akrabalar anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle hısımakraba şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hısım akraba şeklinde olmalıdır.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
YKS 2022'de bahsi geçen "Fatma Teyze" doğru yazılışı sınava girenler tarafından araştırılıyor. Teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin detaylar şu şekilde; İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır.
Ancak TDK kuralları gereğince Ahmet amca ya da Fatma teyze gibi akrabalık adı bulunduran ifadelerde akrabalık bağının gerçek oluğ olmaması önemli değildir. Yani Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi her daim küçük harfle yazılmalıdır.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Cevabımız; Ahmet'ten çünkü; Kesme isareti nedir? Kesme işareti ozel isimleri ayirmak icin konur.
Arapça asıllı olan hala kelimesi (hâle [خالة] çoğulu hâlât) “dayı” anlamındaki hâlin müennesi olup “annenin kız kardeşi” demektir.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Yeğen kelimesi, yazımı en çok karıştırılan sözcüklerin başında geliyor. Bunun en büyük nedeni kelimenin halk arasında genellikle ''yiğen'' şeklinde telaffuz edilmesidir. Ancak kelimenin ''yeğen'' şeklinde yazılması gerekir.
Onlarla bayramlaşırız ve güzel bir vakit geçiririz. Akrabalarımız arasında bizimle yaşıt olan insanlara yeğen denir. Yeğenlerimiz teyzemizin çocukları ya da halınızın çocukları olabilir. Aynı zamanda dayımızın ya da amcalarımızın çocukları olabilir.
Bacanak, kız kardeşler ile evlenen erkeklerin birbirlerine göre akrabalık durumu.
Çünkü burada dede , amca , teyze veya yenge gibi kelimeler cins isim oluyor . Özel isim olmadıkları için ve sadece hitap için kullanıldıkları için küçük harfler ile yazılırlar.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Yeğen kelimesi halk arasında sıklıkla yiğenim şeklinde kullanılmaktadır. Yiğenim kullanımı yanlış olmakta bu kelimenin doğru telaffuzu yeğenim şeklinde olarak belirtilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de yeğenim kullanımı doğru bir kullanım olarak ifade edilmektedir.
Kardeşçe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kardeşe yaraşır. zarf (karde'şçe) Kardeşe yaraşır bir biçimde, dostça, içtenlikle.
TDK 2021 yılı son verilerine göre hala kelimesinin doğru yazılışı hâlâ şeklindedir. Kelime hala şeklinde yazılırsa anlam değişikliğine uğrar.
Hala, babanın kız kardeşlerine verilen addır. Anadolu'nun birçok yerinde 'bibi' olarak da isimlendirilir.
Yenge, bir kimsenin dayısının veya amcasının eşi. Erkek kardeşler, birbirlerinin eşlerine de yenge şeklinde hitap edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri