Boya tamamen kuruduktan sonra vernik uygulanabilir. Verniğin uygulanması, hem boyanın ömrünü uzatır hem de ona ekstra bir parlaklık ve koruma sağlar.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Cadence akrilik boyaların üzerine uygulandığında boyayı çeşitli darbelere ve lekelenmelere karşı korur. Cadence Akrilik Vernik: Mat, yarı mat ve parlak seçenekleriyle sunulan su bazlı vernik çatlatma teknikleri dışında tüm yüzeylerde uygulanabilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Öncelikle nemli bir bez ile uygulama yapacağın alanın üzerinde tozu ve kiri temizlemelisin. Ardından kuru bir bez ile yüzeyi kurulamalı ve kuru olduğundan emin olmalısın. Zımpara atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Tüm yüzeyi eşit şekilde zımpara kağıdı ile zımparaladıktan sonra çıkan tozları da temizlemelisin.
İlgili 32 soru bulundu
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
Peki, akrilik boya ne kadar sürede kurur?” Uygulama yoğunluğuna göre değişmekle birlikte akrilik boya, yüzeye uygulandıktan ortalama on dakika sonra kurumaya başlar. Tam kuruma için 1-2 saat beklemek gerekebilir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernik, yağlı boya tablolara altı aydan sonra sürülebilir.
Ahşap boyama kalın fırça ile vernik düzgün bir şekilde sürülür. Tuval çalışması 24 saat kuruduktan sonra vernik atılmalıdır. Vernik 1 saat içinde içerik tamamen kurur.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Akrilik boyayı kesinlikle telefon kılıfında kullanabilirsiniz, ancak kalıcı olması için uygun şekilde astarlanması ve mühürlenmesi gerekir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Şeffaf rengi sayesinde sürülen boyanın rengini de değiştirmez. Hızlı kuruyan özelliğe sahip reçineden üretilen sentetik vernikler, özellikle sararmaya meyilli yüzeylerde kullanılır. Sert hava koşullarına karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Soyulmayı Önlemek İçin Yapabilecekleriniz:
Yüzeyi önceden zımparalamak duvarınızı sertleştirecek ve boyaya daha iyi bir yapıştırma kabiliyeti kazandıracaktır. Boyanın yapıştığından emin olmak için küçük bir alanı test edin.
Medıum ile karışan boyanın renk yoğunluğu korunduğu gibi parlaklığıda istenilen oranda sabitlenir.
Akrilik boya su bazlı boya çeşitlerinden birisidir dolayısıyla bu boyalara inceltme işlemi uygulanmak istendiğinde su kullanılabilir dolayısıyla akrilik boya sulandırılır mı sorusunun cevabı evettir. Su ile inceltme işlemi, uygulama yapılacak yüzeye bağlı olarak boyanın daha sıvı olmasını sağlar.
Boya yapmadan önce ruloyu ya da fırçayı süreceğiniz yeri öncesinden silmeniz gerekir. Örneğin süpürgeliklerin üstü genellikle tozlu olur. Eğer bu bölgeleri silmezseniz kir doğrudan ruloya yapışır. Bu da ruloda sabit izler ve dolayısıyla da duvarda pütürler meydana getirebilir.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Kuruma Süresi (20°C)
Dokunma Kuruması: 1 - 2 saat. Son kuruma: 24 saat. Uygulama yapılan yüzeyler 1 gün kullanılmamalı, suya maruz kalan yüzeyler ise 2 gün boyunca kullanılmamalıdır.
Verniği sulandırmadan direkt uygulamanız tavsiye edilir. Vernik uygulaması yapılırken fırça yönünün hep aynı yöne doğru vurulmasına dikkat etmeliyiz. Vernik işlemi en az 2 kat uygulanmalıdır. 2 Kat yeterli gelmemesi halinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz. (uygulayacağınız yüzeye göre değişebilir.)
Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri