Akşam yemeği için önerilen yiyecek grupları arasında bakliyat, balık ürünleri, sebze yemekleri, beyaz et ve haftada 3'ü geçmeyecek şekilde kırmızı et öneriliyor.
Akşam öğününde et, tavuk, balık gibi proteinli yiyecekleri seçmek daha doğru olur. Aldığınız proteinli yiyeceklerin kalitesine dikkat edilmesi gerekir, aynı zamanda çeşitlilik de önem taşır. Bir gün balık, diğer gün tavuk, daha sonraki gün de et yemeye özen gösterin.
Daha çok yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı ve az yağlı kıyma ile yapılmış sebze yemekleri ve fırında veya yağsız tavada yapılmış tavuk, balık veya yağsız kırmızı et tercih edilebilir. Ekmek uykuda gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamada ve kan şekeri dengesinde önemlidir.
Bu şartlar altında planlanan gece ara öğünü içerik olarak kişiye göre değişen miktarlarda olmakla birlikte; Süt+meyve, yoğurt/ayran+meyve, süt+kuruyemiş, yoğurt/ayran+leblebi, kefir+meyve, yoğurt+yulaf ezmesi/müsli gibi seçeneklerden oluşabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Saat kaçtan sonra yemek yenmemelidir? Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Bir diyet programı uyguluyorsanız ara öğünlerde tükettiğiniz kuru yemiş ya da kuru meyve gibi gıdalar, açlık hissini ortadan kaldırmak için adeta bir kurtarıcı! Badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişleri tüketerek hem enerji depolayabilir hem de sindirim sisteminizdeki sorunlara kısa sürede veda edebilirsiniz.
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Kahvaltının günün en önemli öğünü diye addedilmesi, kahvaltının günün ilk öğünü olmasındandır. Son çalışmalara göre günlük toplam enerjimizin %15-20'sini kahvaltıdan almalıyız. Ki bu uygulandığı takdirde bilişsel sağlık açısından faydası da vardır. Metabolizmayı uyandırmak için önemlidir elbette.
Yatmadan önce yemek yemenin olası faydalarından kaçınmak için uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeniz gerektiği söylenir.
Akşam yemeği için 18 – 20 saat aralığı idealdir. Eğer çalışıyorsan ve bu vakit aralığı eve ulaşmak için yolda geçiyorsa, akşam öğünü de biraz sarkabilir. Bu nedenle akşam öğününden iki saat kadar önce hafif bir öğün yapabilirsin ve bu öğünde; bir adet elma, havuç ya da tarçınlı süt tüketebilirsin.
İki gün üst üste aynı öğün planlanmamalıdır. Hafif öğünler akşam için planlanmalıdır. Fazla kalorili bir öğünün olduğu gün başka fazla kalorili öğüne yer verilmemelidir. Öğünler ana yemek, yardımcı yemek ve tamamlayıcı yemek olarak planlanmalıdır.
Daha yavaş ve tempolu hareketlerdir. Bu yüzden her akşam yemeği sonrası düzenli yapılan tempolu uzun yürüyüşler hem kişiyi zinde tutacak hem de yenilenlerin kolayca erimesini sağlayacaktır. Akşam yemeğinden yaklaşık 20-25 dakika kadar sonra yenilen elma da yenilenlerin eritilmesini sağlayabilir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Önemli olan günün herhangi bir saatinde ve yatmadan hemen önce aşırı yağlı ve aşırı karbonhidrat içeren besinler tüketmemektir, anormal porsiyonlarda hayvansal besin almamaktır. 1 günde toplam yediklerinizin kalorisi, harcadığınız enerjinin altında kalıyorsa, gece 21:00 de akşam yemeği yemiş olmak size zarar vermez.
Gece geç saatlerde yemek yemenize neden olabilecek bazı faktörler strestir, gün içinde sağlıksız yağ tüketmek ve gün boyu yeterince yememek. Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yemek yemenin aslında belli bir zamanı yoktur, acıktığında yenilir. Genel olarak sabah-öğlen-akşam olmak üzere belirlenen zaman dilimleri her zaman eşit aralıklarla da değildir. Sabah kahvaltısı 7.00-9.00, öğle yemeği 12.00-14.00, akşam yemeği 19.00-21.00 olarak benimsenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri