Sıkma, Aksaray Tava, Mantarlı Bulgur Pilavı, Dolma Mantı, Dolaz, Papara, Ayva Dolması, Karıştırma, Soğan Dolması, Kapak Böreği, Şeker Pancarı Yahnisi, Bamya Çorbası, Kokina Çorbası, Arabaşı Çorbası, Sarığıburma, Çiğleme, Asker Kurabiyesi, Bulama Helvası, Gül Tatlısı, İncelek Tatlısı ve Kabak Ağdası şehrin en sevilen ...
Başkan Emin Koçak, yaptığı açıklamada, Aksaray ceviziyle meşhur olmasına rağmen üretim konusunda çok gerilerde kaldığını söyledi. Koçak, “Ceviz, genellikle her ortamda yetişen dayanıklı bir meyve olmasına karşın, ilimizde yaptığımız araştırmada düzenli, sade ceviz üzerine üretim yapan çok fazla bahçe göremedik.
Özellikle Ihlara Vadisi ve Nora Antik Kenti şehrin gezilip görülmesi gereken önemli noktalarındandır. Aksaray'ın meşhur yöresel yemekleri ise genel olarak et ürünleri ve hamur işlerinden oluşmaktadır. aksaray nesiyle meşhur denildiğinde ise karşınıza öncelikle yörenin lezzet temsilcisi olarak "Aksaray Tava" çıkacaktır.
Aksaray'ın en meşhur yemekleri; Aksaray tava, papara, etli ekmek, soğan dolması, soğanlama, mantarlı bulgur pilavı, ayva dolması, dolma mantı, sıkma, karıştırma, kapak böreği, şeker pancarı yahnisi, erişte ve kuskus pilavıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Aksaray İnceelek Tatlısı, özellikle ramazan ayında iftar ve sahurda, bayramlarda ve düğünlerde tüketilen bir üründür.
Buna rağmen Aksaray bir çok tarımsal ürün üretiminde ilk 10 sırada yer alıyor. Mesela çerezlik kabak, şeker pancarı, yonca, çerezlik ayçiçeği, arpa, patates, silajlık mısır, bu ürünlerden bazıları...
Aksaray Malaklısı, Türkiye'de Aksaray ve çevresinde görülen iri bir köpek cinsidir. Bacak ve ayakları kalın, kafası büyük, dudağı sarkıktır. Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır.
Aksaray Nüfusu Hakkında Genel Bilgi
Aksaray nüfusu 2000'li yılların başından itibaren hızlı bir artış göstermiş olup, 2000 yılında 350.000 olan Aksaray nüfusu yaklaşık %24'luk bir artışla 2022 yılında 433.055'e ulaşmıştır.
1. bin yılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum - Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Hellenistik dönemde Kapadokya Krallığına bağlanmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde de II. Kılıçarslan tarafından Arkhelais olan adı Aksaray olarak değiştirilmiş ve ikinci başkent durumuna gelmiştir.
1933 yılına kadar 13 yıl vilayetlik yaptıktan sonra Vilayetliği lağvedilmiştir. 20.03.1933 tarihinde 2197 sayılı kanunun 3.maddesi ile Niğde'ye İlçe olarak bağlanmıştır. 1989 yılının 15 Haziran gününe kadar 56 Yıl kaza olarak kalmış olan Aksaray 15.06.1989 tarih ve 3578 sayılı kanunla yeniden il olmuştur.
Aksaray, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde, kısmen Konya Havzası'nda ve kısmen Kapadokya'da yer alan, merkezi Aksaray kenti olan ildir. Daha öncesinde il iken 1933'te ilçe yapılmış ve 15 Haziran 1989 tarih ve 3578 sayılı yasa ile Niğde'den ayrılarak yeniden il olmuştur.
Şehrin farklı noktalarında yer alan doğal alanlar, adeta Aksaray'ın kimliğini oluşturmaktadır. Tuz Gölü, Ihlara Vadisi, Peribacaları, Ziga Kaplıcaları, Narlı göl ve Hasan Dağı, en önemli doğal alanlardandır.
Doğuda Nevşehir, Güneydoğuda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km?2;'dir. Aksaray'ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi olmak üzere 8 ilçesi, 192 köy ve kasabası bulunmaktadır. En önemli akarsuyu Uluırmaktır.
Aksaray tarımsal üretim açısından stratejik önemde ve konumda olan bir şehir. Buğday, arpa, yonca, silajlık mısır, şekerpancarı gibi hem bitkisel hem de hayvansal üretim açısından önemli girdilerin yetiştirildiği bir bölge.
06 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 22 belediye, bu belediyelerde 157 mahalle ve ayrıca 175 köy vardır.
Aksaray'ın 7 ilçesi bulunur. Aksaray'ın ilçeleri: Ağaçören, Eskilü, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi, Sultanhanı. Eski adı Panlı olan Ağaçören, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray iline bağlı bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılına göre 7.577 kişi, yüzölçümü ise 395 km²'dir. ilçede karasal iklim tipi görülür.
Aksaray'ın deniz seviyesinden yüksekliği 980 m. dir. _____Dağlar: Geniş bir arazi alanına sahip olan bölgemizde Erciyes'ten sonra Orta Anadolu'nun en yüksek dağı olan Hasandağı (3268 m.), Küçük Hasandağı (3040 m.) ve Ekecik Dağı (2033 m.) gibi volkanik dağlar ile lavların meydana getirdiği platolar bulunmaktadır.
AKSARAY HANGİ BÖLGEDE? Bu ilimiz, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Bu bölgenin ise Konya Bölümü'nde yer alır. Bu şehri çevreleyen iller; Kırşehir, Ankara, Konya, Niğde ve Nevşehir'dir.
Aksaray, İstanbul'da Fatih ilçesinin Vatan Caddesi ile Millet Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alan ve İstanbul ilinin en tanınan semtlerinden biridir. Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir.
Aksaray'ın iklimine bağlı olarak tabii bitki örtüsü, ilkbaharda yeşeren çayırlar, gelincik, papatya, keven ve diğer vs. otlarla, yaprakları dikensi bir görünüme sahip, yarı kurakçıl bitkilerdir.
İç Anadolu Bölgesi, diğer bölgelere göre daha kuru bir iklimle bilinse de, özellikle Aksaray, Konya ve Nevşehir gibi illerinde zeytin üretimi yapılmaktadır.
Aksaray OSB'de toplam 588 sanayi parseli bulunmakta olup, doluluk oranı %99'a ulaşmıştır. 2023 yılı Aralık ayı itibari ile 17 farklı sektörde 284 fabrika üretimde bulunmakta olup, 15.100 kişi çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri