Her şeyden önce, bir araba aküsünün bağlantısını keserken her zaman önce negatif terminali ayırın. Bu, açık akülerin yakınında herhangi bir kıvılcım veya alev oluşmasını önlemeye yardımcı olduğu için güvenlik nedeniyle çok önemlidir.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
İlk olarak negatif kutup kısmının sökülmesi gerekir. Daha sonra pozitif kısım sökülür ve dikkatli bir şekilde akü yerinden çıkarılır. Yeni aküyü oturtmadan önce akü kutuplarının kelepçe ve tablasının temizlenmesi gerekir.
Akünün (+) kutup başı (-) kutup başına göre daha kalındır. Aküsü boş bir araca, bir başka aracın aküsü kablolarla bağlanarak marş yapılması işlemine takviye denir. Akümülatörle başka akümülatöre takviye yapılacaksa artı kutup, artı kutupla, eksi kutup eksi kutba bağlanır.
Önce "toprak" kablosu konnektörünü sökün. Bu önlem, akünün yanlışlıkla diğer aletlerle "topraklanarak" devrelerin ve/veya akünün zarar görmesini önler. Akü kablolarını sökerken uygun boyutta kutu veya açık uçlu anahtar kullanın. Akü tablasında olası bir hasar veya korozyon olup olmadığını kontrol edin.
İlgili 25 soru bulundu
Araçta üzerinde kaynak işleri yaparken ve alternatörün sökülmesi veya montajı sırasında prensip olarak her zaman akü kutup başları çıkarılmalıdır!
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır.
Araç çalışırken akü sökülürse, alternatörden gelebilecek düzensiz akım ve yüksek voltaj aracın beynine ve elektrik sistemine zarar verebilir. Bu yöntemin uygulanması kesinlikle tavsiye edilmez, araca ciddi zararlar verebilir.
5.Akümülatörün eksi (-) ve artı (+) kutupları arasındaki fark nedir? A) Artı kutup ince, eksi kutup daha kalındır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Kablo uçları ve kabloları, temizlik ve korozyon olmaması için dikkatlice incelenir. Bazı durumlarda korozyon aşırı olabilir ve kablonun değiştirilmesi gerekir. Yeni akü montajı yapıldıktan sonra araç çalıştırılır ve şarj sistemi çıkışı ölçülür. Akünün verimi ilgili test cihazları ile yapılır.
Eğer akü zarar görmemiş ve bakıma ihtiyacı yoksa bir kablo yardımı ile şarj edilebilir. Bu şarj etme durumu bir denemedir. Eğer şarj oluyorsa akünün bakıma ihtiyacı yoktur, şarj ederek motosikleti çalıştırabilirsiniz. Burada önemli olan, şarj edeceğiniz kabloları doğru şekilde takmanızdır.
Akü kutup başı, akünün pozitif ve negatif kutuplarını araç elektrik sistemine bağlamak için kullanılan bir parçadır.
Kış aylarında arka camlar ve ısıtmalı koltuklar gibi enerjiyi çok tüketen birimler aküyü daha çok boşaltır. Akünüzü alternatör aracılığıyla tekrar şarj etmek için aracınızla ayda bir kere uzun yolculuğa çıkın.
Ters kutup akülere bakıldığı zaman artı kutbun solda, eksi kutbun sağda yer aldığı görülür. Akü araca ters bağlanırsa araç tahrip olabilir. Ayrıca kutup başlarına vurulmamalıdır. Akü başka akü ile değiştirilecekse artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanmalıdır.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.
Kırmızı renkli olan artı kutup kablosu, her iki araçtaki akülerin artı kutuplarına bağlanır. Siyah renkli olan eksi kutup kablosunun uçlarından birisi de dolu akü kutbuna, diğeri ise boş akülü aracın herhangi topraklı metal bir parçasına tutturulur.
Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Hepsi var👍👍 Akü sokulup takilirken veya akü değiştirme esnasında kıvılcım ve patlama riski oluşmaması adına en önemli noktalar. 1- Aracın kontağı kapalı konumda olmalı 2-Takılırken önce pozitif (+), ardından negatif (-) kutup bağlanmalıdır 3- Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması gerekir ...
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Araca göre değişiyor. Lokma anahtarla aküyü tutan civatayı rahat sökersin ama kutup başları için kombine anahtar kullanman daha uygundur. 10-11 ve 12-13 anahtarlar. Bunlarla her aküyü sökebilirsin.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri