Alaşımlar: Birden fazla çeşitli maden parçaları eritilmek suretiyle elde edilir. Madenlerin oksitlenmelerine engel olmak için kömür tozu ile örtülür ve toprak bir pota içerisinde eritilir. Eğer madenlerden biri uçucu ise diğer maden erimekte iken diğeri ile karıştırılır.
Alaşım, bir metal elementin en az bir başka element (metal, ametal) ile birleşmesiyle oluşan homojen karışımıdır. Elde edilen malzeme yine metal karakterli malzeme olur. Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler.
İki veya daha çok metalin , bazen de bir metal ile karbon gibi bir ametalin birleştirilmesi ile elde edilen metal niteliğindeki maddelere alaşım denir. İnsanoğlunun değişik metallerden yaptığı ilk alaşım olarak, bronz örnek verilebilir. Bakır ile kalayı alaşım yaparak kullanmış ve bir çağı bronz çağı (M.Ö.
Alaşım, metalin en az bir element ile belirli oranlarla karıştırılmasından elde edilen malzemeye denir. Elde edilen bu malzeme yine metal karakterli olur.Alaşımlar kullanılacak alana özel fiziksel ve kimyasal yapıda uygun olarak üretilebildiği için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Alaşımlar erime noktası farkı ile ayrıştırma adı verilen bir yöntemle ayrılırlar. Karışım ısıtıldığında erime noktası küçük olan önce eriyerek karışımdan ayrıştırılır.
İlgili 44 soru bulundu
Öz kütleleri birbirinden farklı birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının oluşturduğu karışımlar (zeytinyağı-su gibi) ayırma hunisi yardımı ile ayrılır.
Örneğin tuz-şeker karışımını ayırmak için önce suya atılarak çözünmeleri sağlanır. Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır. Daha sonra soğutmaya başladığımızda, sıcaklık düştükçe çözünürlükleri azalacak ve kristal olarak çökmeye başlayacaklar. Önce şeker, daha sonra da tuz kristal olarak çöker.
ABD'deki Sandia Ulusal Laboratuvarı'nda çalışan bir grup araştırmacı tarafından üretilen platin (Pt) - altın (Au) alaşımının dünyanın aşınmaya karşı en dayanıklı malzemesi olduğu düşünülüyor.
Alaşımlar tek ve çift fazlı olmak üzere iki çeşittir.
Alaşımların bileşimine giren elementlerin birçoğu metaldir. Bunun yanında az sayıdaki birçok ametal alaşımın bileşiminde bulunur. Mesela çeliğin en önemli elemanlarından biri olan karbon bir ametaldir. Bundan başka alaşımların yapısında azot, oksijen ve kükürt gibi ametaller de az miktarda yer alırlar.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Süperalaşımlar; yüksek sıcaklıklarda kullanıl-mak için genellikle VIII-A grubu elementlerden geliştirilen alaşım türleridir. Yüksek sıcaklıklarda kullanılacak malzemelerde, yüzey kararlılığı ve nispeten yüksek mekanik gerilim özellikleri istenil-mektedir (Bradley, 1979).
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Genel olarak, daha fazla mukavemet üretmek, korozyon direncini arttırmak veya sadece arıtma işleminden geriye kalan safsızlıklar olarak başka elemanlar bulunur. Bir metalin içine diğer elementlerin eklenmesi alaşımlama olarak adlandırılır ve elde edilen metal bir alaşım olarak adlandırılır.
Alüminyum silikon alaşımlarında modifikasyon% 0.01 sodyum ilave edilerek yani inceltilerek yapılır. Stronsiyum da aynı amaç için kullanılır. Tane inceltme işlemi, sıvı alüminyuma alüminyum titanyum bor ön alaşımları (Al-Ti-B) eklenerek gerçekleştirilir. Mekanik özelliklerin iyileştirilmesini sağlar.
Bronz, bakır ve kalaydan meydana gelen alaşımın adıdır. Halk arasında “Kızıl” olarak da bilinmektedir.
Alüminyum Alaşımları, Tanıtılması ve Özellikleri
Ana metali alüminyum olan alaşımlara “Alüminyum Alaşımları” denir. Bunlara hafif alaşımlar da denir. Alüminyum alaşımları bakır, çinko, silisyum, mağnezyum, manganez, demir, nikel, titan vb. elementleri ilave edilerek oluşturulur.
Demir, aslında büyük ölçüde karbonlu bir alaşım olarak kabul edilebilecek olan çelik yapımında kullanılır. Demir, karbonla birlikte 1420–1470 K sıcaklığa kadar ısıtıldığında oluşan sıvı eriyik %96,5 demir ve %3,5 karbon içeren bir alaşımdır ve dökme demir veya pik olarak adlandırılır.
Kendi aralarında bileşik yapamazlar, ancak birden fazla metal eritilip karıştırılırsa alaşımları oluşturur.
Ana metal veya diğer adıyla baz metal, değerli metalin aksine, görece yaygın bulunan ve daha ucuz olan metaldir. Bakır, demir, kurşun ve nikel; ana metaller arasındadır.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Dünyaca ünlü uçak üreticisi Boeing'in araştırma ve geliştirme kısmından sorumlu HRL Laboratories'in icat ettiği ve dünyanın en hafif metali olarak lanse edilen Microlattice adlı bu metal, içi boş olan tüplerin birbirleriyle birleşmesi sonucu oluşuyor.
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir. Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.
Bir katıyı bir sıvıdan ayırmak için en çok kullanılan yöntem süzmedir. Bu iş için bir huni ve süzgeç kağıdından yararlanılır. Süzülerek ayrılan katının gravimetrik yöntemlerle miktarı tayin edilecekse gözenekleri çok ince olan ve yandığı zaman kül bırakmayan özel süzgeç kağıtları kullanılır.
Daha önce de gördüğümüz gibi şeker ve tuzlar ve bazı diğer elementler suda çözünürken, diğerleri yapıları gereği yani tuz ve şeker gibi olmadıkları için çözünmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri