- Öncelikle mutlaka 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir. - YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş ALES üzerinden 55 puan almak gerekmektedir. (Tezsiz yüksek lisans için istenmez.) - Mutlaka lisans diploması başvuru anında elde bulunmalıdır.
Başvurmak isteyen adaylar için yüksek lisans not ortalama şartı 4'lük sistemde en az 2 olarak belirlenmiştir. Başvurmak için en az 2 ortalamaya sahip olmak gerekse de ortalamanız ne kadar yüksek olursa bu size avantaj sağlayacaktır.
Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan kişiler, yüksek lisansa kolaylıkla başvurabilir. Tezli yüksek lisans için genellikle ALES şartı aranırken tezsiz eğitimler için de böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
(2) Yüksek lisans programında başarılı olmak için en az 2.50, doktora programında ise en az 3.00 GANO'ya sahip olmak gerekir.
Üniversiteden mezun olmadan yüksek lisans yapmak mümkün değildir. Örgün olarak bir yüksek lisans programına kaydolmak için 4 yıllık üniversitelerin bölümlerinden mezun olmak veyahut mezun olacak durumda olmak gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Tezli yüksek lisans programlarının birçoğunda yabancı dil yeterlilik belgesi istenmektedir. Bunun başlıca sebebi tez araştırmasında özellikle İngilizce bilmenin yabancı kaynak taramasında önemli olmasıdır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genellik yabancı dil yeterliliği istenmez.
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Yüksek lisans başvurularında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan en az 55 puan almış olmak gerekir. Ancak bu asgari puan, üniversiteler tarafından daha yüksek bir puan olarak da belirlenebilmektedir.
Sonuç olarak dilerseniz mezun olduğunuz alan dışında başka bir alanda da yüksek lisans yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin kişisel ihtiyacınıza ve enstitünün belirlemiş olduğu başvuru şartlarına bağlıdır.
Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans eğitimin sonucunda, alanınıza bağlı olarak “bilim uzmanı”, “uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olabilirsiniz. Her insanın adeta yarış halinde olduğu iş hayatı içerisinde bu unvanlarla beraber kendinizi fark ettirebilir, bambaşka noktalara yükselebilirsiniz.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Adaylar, mezuniyet not ortalaması 4.00'lük sistemde 2.00 ve üzeri olması durumunda yüksek lisans başvurusunda bulunabilirler. Yüksek lisans kabulü için bazı üniversitelerin 2.50 veya 2.75 baraj koyduğu da görülebilmektedir.
Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans hakkı kazandıysanız, ücretsiz öğrenime devam edersiniz. Vakıf üniversiteleri ve tezsiz yüksek lisans ise ücretlidir. Yüksek lisans ücretleri, üniversitelerin özel olarak belirttiği ücretlerdir.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Meslek Yüksek Okullarında (MYO) temininde güçlük çekilen öğretim elemanı kadrolarına başvurularda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı aranmayacak, "uzmanlık alanları" yeniden belirlendi.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Devlet Üniversiteleri Tezli program ücret alınmamaktadır. Tezsiz programda yukarıdaki ücretler geçerlidir. Vakıf üniversitelerinde özel öğrenci olarak kabul gören lisans mezunu adaylar herhangi bir indirimden yararlanamazlar ve üniversite türü fark etmeksizin öğrenci statüsü alamazlar.
2021 yüksek lisans bursu devlet tarafından yüksek lisans öğrencilerine geri ödemeli veya belirli şartları karşılarsa ger ödemesiz verilen bir burs çeşididir. 2021 yılı için belirlenen yüksek lisans öğrencilerine verilecek burs 1.300 TL'dir.
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Göre; Derslere devam zorunludur. Öğrenci, teorik derslerin en az % 70'ine ve uygulamalı derslerin en az % 80'ine devam etmek zorundadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Yüksek lisans için YDS şartı yoktur. Bazı yüksek lisans programları YDS şartı koyabilir, bu noktada da YDS'ye girip geçerli bir puan almanız gerekmektedir. Yüksek lisans programına başvurmadan önce şartlarını mutlaka okumanız gerekmektedir. Sadece Ales ile yüksek lisans için sadece ALES şartı olan üniversiteleri seçin.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri