2.1 Alfa Parçacıkları Alfa parçacığı iki proton ve iki nötrondan oluşmuş bir helyum (2He4) çekirdeğidir ve pozitif yüklüdür. a işaretiyle sembolize edilirler.
Alfa ışınımı helyumun artı yüklü halidir. Yükleri ve çapları oldukça büyük olduğu için bu ışınımların penetrasyon güçleri zayıftır. Büyük kütlesi nedeniyle radyoaktif yayılmada en yavaş hareket eden ve en düşük enerjiye sahip taneciklerdir.
Alfa Işınımı:
Alfa ışınımı, çekirdeğin bir alfa parçacığı fırlatması olayıdır. Alfa parçacığı helyum atomu çekirdeğidir. İki nötron ve iki protondan oluşmaktadır. Alfa parçacıklarını helyum atomunun çekirdeği olarak düşünmek mümkündür.
Ancak direkt olarak alfa ışınlarının, dokular üzerindeki etkisi tahrip edici boyuttadır. Bu yüzden dikkatsizce yapılan en ufak bir davranış sonucu alfa ışınları, insan vücudu üzerinde kalıcı hasarlar oluşturabilir ve oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Alfa parçacığı, beta parçacığı ve nötron parçacık radyasyonuna, gama ışını ve x-ışınları ise elektromanyetik radyasyona örnektir ve hepsi iyonlaştırıcı radyasyondur. Eğer radyasyon (taşınan enerji) atomlarda iyonlaşmaya sebep olmuyorsa iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olarak adlandırılır.
İlgili 23 soru bulundu
2.1 Alfa Parçacıkları
Alfa parçacığı iki proton ve iki nötrondan oluşmuş bir helyum (2He4) çekirdeğidir ve pozitif yüklüdür. a işaretiyle sembolize edilirler.
Alfa, beta ve ses dalgaları sıklıkla elektromanyetik dalga zannedilmektedir. Ancak bu üç dalga bu tür dalga değildir. Elektromanyetik dalgaların sıralaması oldukça önemlidir. Bu sıralama; radyo dalgaları, mikro dalga, kızıl ötesi, görünür ışık, mor ötesi, x ışınları yani röntgen ve gama ışını şeklindedir.
Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. Hem UV A hemde UV B ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Yaşlanmaya bağlı deri bozuklukları ve kansere neden olur. UVB dış deri katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan asıl etkendir.
X ışınları zararlı bir radyasyon türüdür.
Beta Işınları: Hareket eden serbest elektronlardır. Atmosferde bir kaç cm'den fazla ilerleyemezler. Beta ışınları ile katod ışınları aynı şeydir (hızları farklı). Beta ışınları deriye nüfuz edebilir ve yüksek frekanslı ışınlar gibi zarar verebilir.
Alfa erkek tabirinde kullanıldığı gibi alfa kadınlar içinde lider kadın özellikleri taşıyan anlamı kullanılır. Topluluk içerisinde yönetme becerisi olan, kararlı, hayat amacına sahip, iletişim becerileri kuvvetli, başarılı olmayı hedefleyen, kendi kurallarına sahip kadınlara alfa kadın denir.
Özetleyecek olursak; Alfa tedavi yeni gelişmekte olan ve son yıllarda kullanımı artış gösteren, hedefe yönelik bir radyonüklid tedavi yöntemidir. Hedef kanser hücresinde alfa tipi radyasyon ile etkisini gösterir. Genel olarak kanser hücreleri üzerinde beta radyasyonundan daha etkili olarak kabul edilir.
İsim alfa: Yunan alfabesinin ilk harfi. İsim ilk, birinci, başlangıç.
Alfa ışınları
Bir atom çekirdeğinin parçalanmasından meydana çıkan helyum çekirdeklerine (2 proton, 2 nötron) alfa parçacıkları denir. Alfa ışınları bu parçacıkların yayılmasından oluşur.
30 eksahertz (3×1019 Hz) üzerindeki frekanslarla gama ışınları, aynı zamanda en yüksek foton enerjisine sahiptir. Fransız kimyager ve fizikçi Paul Villard, 1900 yılında radyum tarafından yayılan radyasyonu incelerken gama radyasyonunu keşfetmiştir.
Alfa Grubu (Rusça: Гру́ппа «А́льфа», Gruppa Alfa), Sovyetler Birliği'nde KGB'nin ve daha sonra Rusya'da FSB'ye bağlı polis taktik birimidir. 1972 Münih Katliamı'nın ardından 1974 yılında KGB bünyesinde kurulmuş olup başlıca görevleri terörle mücadele etmektir.
Ancak şarjda olan bir telefon dışarıya yaklaşık 3,4 miligauss elektromanyetik radyasyon yayıyor. Bu değerler cihazdan uzaklaşıp yakınlaştıkça değişirken, şarjda yaşanan bu yükselişin sağlık için daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.
İnternet bağlantımızı sağlayan kablosuz ağ (wi-fi) teknolojisi çok düşük şiddette radyo dalgalarını kullanır. Mikrodalga fırınlarla karşılaştırınca yüz bin kez daha az iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydığı bilinmektedir.
Diş hekimlerinin en sık kullandığı yöntem olan periapikal radyografi için doz 0,0015 mSv-0,005 mSv iken, panoramik radyografi için ise 0,008-0,024 mSv'dir. Bu dozlarla yıllık dozları aşmak mümkün değildir.
Bunlar; 1- Gama Işınları 2- X- Işınları 3- Ultraviyole Işık 4- Görünür (Visible) Işık 5- Kızıl Ötesi (Infrared) Işık 6- Radyo Dalgaları'dır.
Dalga boyu 100-280 nanometre aralığındaki morötesi ışınlar (UVC) atmosfer tarafından tamamen soğurulurken, dalga boyu 280-315 nanometre aralığındaki morötesi ışınların (UVB) küçük bir bölümü ve UVA ışınlar (dalga boyu 315 nanometreden büyük olan morötesi ışınlar) yeryüzüne ulaşır.
Peki, pencereden geçen güneş ışınlarıyla D vitamini üretebilir miyiz? Bu pek mümkün değil. Çünkü camlar UVB ışınlarını önlüyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var; güneşten koruyan kremler de UVB ışınlarını geçirmiyor ve vücudumuzun D vitamini üretmesini engelliyor.
Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır. Bu dalga boyu yaklaşık 430-750 terahertz (THz) frekans aralığı anlamına gelir.
Ernest Rutherford (30 Ağustos 1871 - 19 Ekim 1937), Yeni Zelandalı-İngiliz deneysel fizikçidir.
Beta Işınları Gama Işınlarının ötesindedir ve Beta Işınları'nın ötesinde ise Alfa ışınları vardır. Alfa ışınımı helyum çekirdeklerinden oluşup, bir kâğıt sayfası ile bile durduralabilir. Ancak beta ışınımı eksiciklerden oluşur ve alüminyum ile durdurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri