Temizlemek için bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Her ikisi de iyi havalandırılan yerlerde saklanmalıdır. Selülozik tiner 38 santigrat derecede, sentetik tiner 42 santigrat derecede alevlenebilir.
Boyayı, selülozik tinerle inceltirken dikkatli davranmalısınız. Öncelikle bu tiner çeşidi parlayıcı hatta yanıcıdır.
Bünyesinde bulunan kimyasalların kolayca alevlenme özelliklerinden dolayı boya ve tiner gibi sıvı maddeler, tehlike sınıfı açısından yanıcı ve parlayıcı sıvılar içerisinde değerlendirilmektedirler.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Sedef Kimya olarak, faaliyet alanımız olan Kimya sektöründe yaklaşık 1,5 yıldır yaptığımız test, deney ve AR-GE çalışmaları neticesinde; "Tinere muadil, sentetik ve selülozik yanmazlık özelliği bulunan, tüm Tiner işlevlerini yerine getiren NO-MAX Yanmaz Tiner" ortaya çıkmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Selülozik sistemlerin inceltilmesi için özel olarak hazırlanmış bir solvent karışımıdır. Selülozik bazlı boyaların yanı sıra poliüretan, akrilik ve endüstriyel boya, astar ve verniklerin inceltilmesi için tasarlanan özel tinerdir. Bu uygulamalarda kullanılan aletlerin temizlenmesinde güvenle kullanılır.
Parlama noktası 37°C'nin altında ve buhar basıncı 3 kg/cm²'den az olan sıvılar parlayıcı sıvı olarak adlandırılır. Parlama derecesi 37°C veya daha yukarı olan sıvılar ise yanıcı sıvı olarak nitelendirilmektedir. Parlayıcı sıvılar, yapıları gereği buharlaşır niteliktedir ve birçoğunun buharı çıplak gözle görülemez.
Fırın Tiner, tüm fırın kuruma esaslı astar ve son katların inceltilerek, uygulama viskozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında fırın kuruma esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Camda kurumamış olan bir yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik tiner yeterli olmaktadır. Camda kuruyan yağlı boyanın çıkarılması için ise selülozik tiner ve boya sökücü kullanılmaktadır.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır. Selülozik tineri plastik kapta muhafaza etmeyin. Her ikiside metal veya cam kutularda muhafaza edilmeli.
Tiner kullanımı sonrasında ciltte kızarıklık, deri dökülmesi ya da kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşılırsa tinerin zararlı etkisine maruz kalmışsınız demektir. Bu durumda elinizi bol su ve sabunla yıkamanızı tavsiye ediyoruz.
Genellikle küçük işletmelerde çalışanlar iş aralarında ısınmak için tenekelerin içerisine dökülerek ateşe verilen tiner bir anda alev alarak el ve yüzlerin yanmasına neden oluyor. Bu yanıklar ölüme kadar götürüyor. Isınmak için tiner kullanılmamalı ve ateşi çoğaltmak için alevlere asla tiner dökülmemeli.
Tanım: Akrilik tiner, tüm akrilik esaslı astar, son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama vizkozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında akrilik esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Epoksi esaslı son kat boyalar, astarlar ve epoksi vernikleri inceltmek, uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılan özel tiner. Boya tozumaya karşı özel formüle edilmiştir.
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Sentetik tiner ele ya da cilde bulaştığında ve uzun süre bekletildiğinde yanma hissi verebilir. Cilt ile temas etmesi durumunda beklemeden, su ve sabunla temizlenmelidir.
Aseton tutkal, benzin, gaz yağı, tiner gibi uçucu bir maddedir.
Dyoten Kokusuz Tiner Solvent Bazlı boyaları inceltmek için kullanılan kokusuz tinerdir. Ayrıca Boya için kullanılan yardımcı malzemelerin temizlenmesinde de kullanılır.
Yapıştırıcıların ve tinerin içeriğinde ise ana uyuşturucu madde toluene'dir. Tiner deyince selülozik tinerin kast edildiği unutulmamalıdır. Yapıştırıcılar boş torbalara dökülür ve oradan buharı içe çekilir.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar. Genellikle 1 lt metal kutularda satışa sunulan yağlı boyaların daha büyük miktarda satılması da söz konusudur.
Uygulama yapılacak yüzeye önce bir toz şeklinde boya uygulaması yapılmalı, daha sonra uygun kalınlıkta uygulama yapılmalıdır. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Ağırlıkça 5 kısım Epoksi Boya + 1 kısım Epoksi Boya Sertleştiricisi. İnceltme için %15-20 Epoksi Tiner kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri