Bilime verdiği önemle bilinen Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya Medresesi'ne müderris olarak tayin edilen, İstanbul'da astronomi ve matematik alanındaki çalışmalara canlılık getiren Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu, 546 yıl önce vefat etti.
Matematik çalışmaları ile bilinen Ali Kuşçu, astronomi ve dil bilimi alanında da önemli bir isim. Döneminin önemli astronomi ve matematik bilgini Ali Kuşçu, 15. yüzyılda Semerkant'ta yaşadı.
Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nda astronom, matematikçi ve dil bilimci olan Ali Kuşçu yaşamı boyunca birçok alanda esere imza attı. Gelin Ali Kuşçu'nun yaşamına Molatik olalım... Semerkant'ta dünyaya gelen Ali Kuşçu'nun babası Türkistan ve Maveraünnehir emîri Uluğ Beyin doğancıbaşısı Muhammed'dir.
Timurlular devrinde Semerkant'ta yetişen, Fatih Sultan Mehmet'in 1473'te Uzun Hasan üzerine yaptığı seferde yanında götürdüğü Ali Kuşçu, dönüşte Ayasofya Medresesi'ne müderris tayin edildi. Ali Kuşçu, 546 yıl önce vefat etti. İşte kısaca Ali Kuşçu'nun hayatı...
Ali Kuşçu 1403 senesinde günümüzde bugün Özbekistan'da yer alan Semerkant'ta bilinmeyen bir tarihte doğdu. Ali Kuşçu diye tanınan matematikçinin tam olarak ismi, Alâeddin Ali bin Muhammed el-Kuşçu'dur. Ailesi bu soyadını, o dönemde Uluğ Bey'in doğancı başı olan babası Muhammed'in resmî unvanından almıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Sünni bir anlayışa sahip olan Kuşçu'nun şerh ettiği bu metin, Şia düşüncesini temel alarak yazılmış olmasına rağmen, esere dair yaptığı eleştiriler salt mezhep temelli olmamıştır. Kuşçu, ilmi tenkitlerini ileri sürerken özellikle belirli delillere dayanmaya dikkat etmiştir.
Sergide El-Harezmi, Abdulhamid İbn Türk, Ömer Hayyam, Sabit Bin Kurra, El-Buzcani, El-Biruni, Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Matrakçı Nasuh, Farabi, Gelenbevi İsmail Efendi, Hüseyin Tevfik Paşa, Salih Zeki Bey, Kerim Erim, Erzurumlu İbrahim Hakkı, Cahit Arf, Nazım Terzioğlu, Cengiz Uluçay, Hilmi Hacısalihoğlu, Mustafa Kemal ...
Kirman'da kaleme aldığı Hallü eşkali'l-kamer adlı risalesini sunarak, Uluğ Bey'in takdirini kazandı. Bundan sonra ilmini ilerletmek üzere Uluğ Bey tarafından Çin'e gönderildiği ve dönüşünde dünyanın yüz ölçümünü, ayrıca meridyeni hesap ettiği biliniyor.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Tam adı ise Alâeddin Ali b. Muhammed'dir. Timurlenk'in torunu olan Uluğ Bey (bin Şahruh)'in Türkistan ve Maveraünnehir emirliği sırasında Semekrand'da öğrenimine başlayan Ali Kuşçu, Kadızade-i Rumi'den ve Uluğ Bey'den matematik ile astronomi dersleri almıştır.
Ali Kuşçu'nun rasathanedeki ilk görevi Uluğ Beyle Zîc denilen yıldız haritasını hazırlamaktı.
16 Aralık 1474 İstanbul'da vefat eden Ali Kuşçu, Eyüp Sultan Türbesi civarına defnedildi. Kuşçu'nun yetiştirdiği talebeler arasında torunu Mirim Çelebi ile Molla Lutfi de yer alıyor.
Doğrulanmış Cevap
Sultan Uzun Hasan, Ali Kuşçu'yu elçilik yapması için İstanbul'a göndermiştir.
Cahit Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçi. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılımasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti“, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu.
İlk Türk Kadın Matematikçi: Fatma Suzan Kahramaner.
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Carl Gauss (1777-1855)
Isaac Newton, izlemesi zor bir kişidir; ancak bunu başarabilecek biri varsa o da Carl Gauss'tur. Newton tüm zamanların en büyük bilim adamı olarak kabul edilirse, Gauss kolayca şimdiye kadarki en büyük matematikçi olarak adlandırılabilir.
Ali Kuşçu'nun babası Muhammed, Timur İmparatorluğu Sultanı ve astronomu Uluğ Bey'in doğancıbaşısıydı. “Kuşçu” lakabı da buradan gelmektedir.
İstanbul'da ilk güneş saati Fatih Sultan Mehmet tarafından Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'ya yaptırıldı. Ali Kuşçu tarafından Fatih Camii'nin minare kaidesine yapılan saat, İstanbul'daki Osmanlı dönemindeki en eski güneş saatlerinden olmasıyla öne çıkıyor.
Kuşçu'nun bu görüşleri Kopernik öncesi Avrupa'da kavramsal bir devrim olarak görülmektedir. Başta astronomi olmak üzere matematik, fıkıh, ilim, mekanik, dil bilimi üzerine çok fazla sayıda eser vermiştir. Çoğunluğunu Farsça asıllı olarak yazdığı eserlerinden günümüzde en bilineni Astronomi Risalesi'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri