✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki tür alıntı yapma şekli vardır. Doğrudan aktarma, alınan düşüncenin hiçbir şekilde değiştirilmeden, direkt olarak alıntılandığı haliyle yazılmasıdır. Dolaylı aktarma ise yararlanılan bilgi ve düşüncelerin kişiselleştirilerek aktarılmasını ifade eder.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
Kaynak gösterme ya da alıntı stilleri, yapılan alıntının metin içi kaynak göstermede nasıl olacağı ve referans listesinde hangi kurallara göre listeleneceği gibi temel hususları düzenlemekte, bu nedenle kimi farklılıklar içermektedir.
APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim insanlarınca bilimsel yazını standardize etmek için geliştirilmiştir. Dönem ödevlerinde Araştırma raporlarında Deneysel çalışmalarda Literatür derlemesi çalışmalarında Teorik makalelerde Metodolojik makalelerde ve Vaka çalışmalarında kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
APA Referans Stili, bilimsel dergi makaleleri ve kitaplar gibi akademik metinler yazmak için kullanılan stil ve formattır. Davranışsal ve sosyal bilimlerdeki kaynaklara atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. APA stili kullanılarak hazırlanan yayınlarda sayfa boyunca 1 inç boşluk bırakılır. (2,54 cm).
APA'nın 7. baskısı, 20'ye kadar yazara sahip çalışmalarda tüm yazarların dahil edilmesini öngörmektedir. 21 veya daha fazla yazar için ise ilk 19 yazarın adı ve ardından son yazar listelenmelidir. Bilindiği gibi bu düzenleme, APA 6. baskıda farklı bir şekilde ele alınmıştı.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Chicago Not-Bibliyografya sistemi, genellikle edebiyat, tarih ve sanat yayınlarında kullanılır. Bibliyografya, cilt, baskı kaydı, basıldığı yer, yıl ve yayıncı ile sayfa adedi hakkında bilgi verir. Bu sistemde, kaynağın referans olarak gösterildiği her yerde, bir dipnot olarak bu bilgiler yer alır.
✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
Bundan dolayı alıntılar, kendi sözcüklerinizi araya katmadan, ekleme ve çıkarma yapmadan, özetlemeden, uyarlamadan verilmelidir. Alıntıları bozmamaya, “olduğu gibi” metninize almaya azami özen göstermelisiniz. Ayrıca kaynakların farklı kısımlarından yapılan alıntılar tek bir alıntıda birleştirilmemelidir.
Doğrudan alıntılanan kısım üç satırdan uzun ise (kırk kelimeden fazla ise) ayrı bir paragraf hâlinde gösterilir. Uzun alıntıların ana metinden ayırt edilmesi için normal metin boyutundan bir küçük yazı tipi boyutunda ve paragrafın tamamının soldan satır başı hizasında girintili olarak yazılması tercih edilmelidir.
Metin içinde APA:
- Metinde 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır. - Metin, A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ boşluk 2,5 cm ve sol boşluk 2,0 cm bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz şekilde olmalıdır. - Paragraflarda ve başlıklarda 1,0 cm girinti olmalıdır.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Referans Stili Nedir? Referans sistemlerinin amacı alıntı yapılan kaynakların yazılan yazıların içerisinde belli bir standart çerçevesinde gösterilmesi.
Alıntılar: Makalede birebir yapılan alıntılar tırnak içinde verilmeli ve alıntının sonunda kaynağı parantez içinde belirtilmelidir. Beş satırdan az alıntılar cümle arasında italik olarak, beş satırdan uzun alıntılar ise sayfanın sağından ve solundan1 cm içeride, blok hâlinde italik olarak verilmelidir.
Vancouver referans stili veya yazar-sayı sistemi olarak da bilinen Vancouver sistemi, metin içinde referans listesindeki numaralı girişlere atıfta bulunan sayıları kullanan bir alıntı stilidir.
Metin içinde kaynak gösterme: ''alıntılanan ifade'' (Yazar Soyadı Sayfa Numarası) Örnek: ''alıntılanan ifade'' (Pamuk 135) Kaynakçada: Yazarın Soyadı, Adı. Kitap Adı. Yayım yeri: Yayımlayan, Yayım tarihi. Örnek: Pamuk, Orhan. Beyaz Kale.
Harvard referans sistemi “isim ve yıl sistemi” veya “soyad, yıl” olarak da adlandırılmaktadır. Harvard sisteminde kaynaklar hiçbir şekilde sıralamaya ve numaralamaya girmeden kaynağın geçtiği yerde yazar adı ve yayın yılı ile geçmektedir. Harvard sisteminde kaynak eklemesi ve çıkarması kolaydır.
En yaygın kullanılan akademik stiller şunlardır: MLA: İngilizce “Modern Language Association”ın kısaltmasıdır ve web sitesi http://www.mla.org adresindedir. APA: İngilizcesi “American Psychological Association” olan APA'nin web sitesi http://www.apastyle.org.
Belgenize referans eklemek veya kaynakça oluşturmak için Zotero araç çubuğundaki "Cite" düğmesine tıklayın veya Ctrl+Alt+A (veya Mac için Cmd+Opt+A) klavye kısayolunu kullanın. Alıntı stilinizi seçin ve referanslarınızı veya kaynakçanızı ekleyin.
Dolaylı Alıntı
Dolaylı alıntıda ise, bir çalışmayı kendi cümlelerinizle ve kelimelerinizle özetlerken yazarın sadece soy ismine ve yıl bilgilerine yer vererek yaptığınız alıntı yöntemidir.
Başvurular sekmesinde, Alıntılar & Kaynakça grubunda, Stil'in yanındaki oka tıklayın ve alıntı ve kaynak için kullanmak istediğiniz stile tıklayın. Örneğin, toplumsal bilimlere ait belgeler alıntı ve kaynaklar için çoğunlukla MLA veya APA stillerini kullanır.
Kurum Adı/Site Adı, “Web Sayfa Başlığı”, erişim: Gün Ay Yıl, Web adresi. Kurum Adı/Site Adı, “Web Sayfa Başlığı”.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri