Aloe vera canlandıran karışım nasıl yapılır? Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
“Aloe Vera nasıl çoğaltılır?” sorusunun yanıtı oldukça basit. Bitkiyi, ana bitkinin kenarlarından yetişen ve yavru tabir edilen genç sürgünleri nazikçe ayırıp yeniden dikerek kolaylıkla çoğaltabilirsiniz.
Aloe vera bitkisini yazın haftada bir kez, kışın ise ayda 2 kez sulayabilirsiniz. Bitkiyi yavaş yavaş ve derinden sulamaya özen gösterin. Nisan'dan Eylül ayına kadar olan sürede aloe vera bitkisi kuvvetle büyür. Büyümesini hızlandırmak ve güçlendirmek için ayda iki kez gübre verebilirsiniz.
Evinizde çok kolay bir şekilde aloe vera yetiştirebilirsiniz. Bunun için toprak seçimine çok dikkat etmelisiniz. Aloe vera, humuslu ve organik madddeler açısından zengin topraklarda daha rahat yetişir.
Peki, aloe vera evde nerede durmalı? Mayıs ayında balkona ya da dışarıya eylülden itibaren iç mekana almalısınız. Evinizde yaz mevsiminde balkonda kış mevsiminde ise iç mekanda konumlandırabilirsiniz. Güneş alan bir odanızda, direkt gün ışığına maruz kalmadan aydınlık yerlerde aloe veranız daha hızlı gelişecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Aloe vera canlandıran karışım nasıl yapılır? Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
Aloe vera bitkisi bakımı için bir diğer önemli konuysa sulamadır. Bitki, yapısı gereği fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle yüzeyin 5 cm altında bulunan toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapmamalısınız. Aloe verayı yazın haftada 1, kış mevsiminde ise ayda 2 kere sulamanız yeterlidir.
Toprağın sürekli nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, fazla su bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Işık ve sıcaklık: Aloe vera bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ancak, aşırı sıcaklık bitkinin kurumasına neden olabilir.
Yavrulardan Aloe Vera Çoğaltma
Aloe veranın toprağını ya da saksısını değiştirecekseniz bu yöntemden faydalanabilirsiniz. Aloe vera bitkisi olgunlaştıkça yavru verir. Bu yavrular ana gövdeden ayrı olabilir. Ancak ana gövdeden ayrı olsa bile yavru aloe veraların kökleri de ana köke bağlıdır.
İlk etapta seçeceğiniz saksının çok büyük olmamasına dikkat etmelisiniz, çünkü aloe vera görece orta ve küçük olan saksılarda daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulur. Sulama yaparken suyun aloe vera bitkisinin yapraklarına değmediğinden emin olmalısınız.
Aloe vera bitkisi, sulama konusunda çok yormayan, hatta her gün sulanmayı beklemeyen bir bitki. Özellikle fazla sulama yapıldığında hızla köklerinde çürüme meydana gelebildiğinden, sulama yapmadan önce toprağının tamamen kurumuş olduğunu görmekte fayda var.
Aloe vera bitkisi sukulenttir ve bu nedenle aşırı sulanma, az sulanma ve diğer çevresel unsurlardan ötürü hastalanabilir. Bu bitkilerde en sık görülen hastalıklardan biri kök çürümesidir ama aynı zamanda güneşten yanabilir. Aloe veran biraz keyifsiz görünüyorsa umudunu kaybetme! Onu hâlâ kurtarabilirsin!
"Aloe vera kesildikten sonra uzar mı?" sorusu merak edilir. Eğer yaprak doğru kesilirse sonrasında yine uzayabilir. Ayrıca olgunlaşmış yaprakları kesmek gerekir. Henüz küçük olan yapraklar kesilirse hem jel alınamaz hem de bunların tekrar uzaması mümkün olmayabilir.
Kış aylarında gübre kullanılması tavsiye edilmiyor. Aloe veranın en verimli büyüme dönemi Nisan ve Eylül ayları arasında oluyor. Bu süreçte bitkinin daha hızlı büyümesi ve güçlenmesi için gübre takviyesi yapılıyor.
Aloe vera bitkisi fazla sulandığında yaprakları sararır. Toprak tamamen kurumadan yapılan sulama işlemleri bitkinin yapraklarını sarartır. Çamur şeklindeki toprak yapısı bitkinin köklerini çürüteceğinden toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalıdır.
Maskeyi yüzünüze uygulayın ve 20 dakika kadar bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın. Kuru ciltli olanlarsa bu maskeyi,1 yemek kaşığı aole vera jeline 1 çay kaşığı kadar badem yağı ya da zeytinyağı ekleyerek yapmalıdır.
Aloe veranın çiçeklenmesi fotoperiyotlar ve sıcaklıklar tarafından belirlenir. Güneş ışığı azaldığında ve sıcaklık düştüğünde aloe vera çiçeğinin tomurcuklarının oluşumunun başlangıcı uyarılır.
Yapraktan aloe vera yetiştirmek mümkün olsa da yaprağın kök vermesi oldukça zayıf bir ihtimaldir. Aloe vera yapraklarında çok fazla nem vardır ve bu yüzden yapraklar, köklenmeden çürümeye başlayabilir. "Sürgün" kullanarak aloe vera yetiştirmek daha etkilidir.
Aloe kesmek için yapraklarının iyice gelişmesini beklemek gerekir. Yani küçük boyutlu aloe vera yapraklarını kesmeniz uygun değildir. Gelişen ve büyüyen yapraklarda daha çok jel bulunmaktadır. Bu yüzden gelişmiş olan yaprakları dipten kopartmanız uygun olacaktır.
Aloe verayı uzun süre saklamak için, buzlukta dondurma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar muhafaza etmek mümkündür. Ancak jelin sıvımsı yapısını kaybetmek istemiyorsanız, içerisine aynı miktarda bal koyup karıştırarak buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Toza ve suya maruz kalmamalıdır. Aloe vera jelini buzdolabında 1 hafta, serin ve kuru yerde 1 hafta süre ile koruyabilirsiniz. Jelin üzerinde küflenme ya da renk değişimi gözlemlerseniz yeni bir jel hazırlamalısınız.
Aloe vera güneşe maruz kaldıysa ve yapraklarında sararmalar oluştuysa, solan yaprakları derhal bitkiden uzaklaştırmanız gerekir. Bunun için budama makasını kullanabilirsiniz. Eğer bitkiniz yanlış sulama nedeniyle çürüdüyse ve bu çürümeler köklerdeyse, bitkinizi köklere zarar vermeden saksıdan çıkartın.
Uygulama 1; Aloe vera jeli yüze direkt olarak günde iki kez uygulanabilir. Sabah akşam bitki içerisinden çıkarılan jel saf hali ile yüze sürülür ve parmak uçları ile masaj yapılarak uygulanır. Soğuk su ile durulanır.
Aloe vera, birçok güzellik ürününün bir bileşeni olsa da, doğrudan yüzünüzde saf aloe vera jeli de kullanabilirsiniz. Doğru uygulandığında, jel cildinizi nemlendirerek ince çizgileri ve kırışıklıkları yumuşatır. Sivilce ve sivilce izlerini azaltmak için de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri