Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Genel yakınmalar, özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ağrı ve nefes darlığıdır. Yakınmalar genellikle hafif başlar, yavaş ilerler.
Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler solunum yolunu oluştururlar. Bu organlarda meydana gelen enfeksiyonlar çoğunlukla virüslerden kaynaklanır fakat nadiren de olsa bakteri kaynaklı enfeksiyonlar yaşanabilir. Alt solunum yolu hastalıkları meydana geldiği zaman akciğerlerde ve soluk borusunda bazı semptomlar gözlenir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Pneumoniae, B. Pertussis gibi etkenler düşünülüyorsa o zaman makrolid ( klaritromisin, eritromisin) veya azalid grubu (azitromisin) antibiyotikler başlanabilir. Kış aylarında influenza epidemilerinde, semptomları başladıktan sonraki 48 saat içinde oseltamivir, amantadin, rimantadin kullanılabilir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
2-Alt solunum yolları: Göğüs kafesi içinde kalan kısmı oluşturur. Trachea (soluk borusu) • Bronkuslar • Bronşioller • Akciğerlerden oluşur.
Sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaktadır. Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Akciğer enfeksiyonu farklı şekillerde görülebilir. Bunları; Zatürre, bronşit, bronşiyolit olarak sıralayabiliriz.
Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur. Soğuk algınlığı ve nezleye de yine en çok rinovirüsler sebep olabilir. Rinovirüs dışında üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan diğer virüslerden bazıları ise influenza, koronavirüs ve adenovirüstür.
“Viral enfeksiyon kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız genellikle soğuk algınlığı kaynaklı viral enfeksiyonları 1 hafta içinde geçtiğini ancak bu sürenin viral enfeksiyon türüne bağlı olarak 2 haftaya kadar çıkabildiğini bilmelisiniz.
İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır: Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Sıcak bitki çayları: Özellikle papatya, adaçayı, rezene ve ıhlamur gibi bitki çayları, üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi bir tercih olabilir. Sıcak su ve tuz: Tuz, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ağız ve boğazda bulunan iltihabı azaltır.
Akciğer Zarı İltihaplanması Belirtileri
Öksürük ve göğüs ağrısı başta olmak üzere, soluk alıp vermede yaşanan güçlük ana belirtilerdendir. Sırt üstü yatmaya engel olan nefes darlığı, halsizlik, iştah kaybı, ateş, terleme, üşüme, titreme gibi diğer sebepler de yaygın belirtiler arasındadır.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri