Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir. Kış döneminin uzun ve soğuk olduğu bölgelerde 1000 metre üzeri rakımda yetişmez.
Toprak İsteği:Çilek genel olarak derin,iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Alüvyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. PH 6.5 dan az olmalıdır.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Otsu bir bitkiden toplanan altın çilek, hava koşullarına göre bazen tek yıllık olabiliyor. Son yıllarda bazı ilaçlarda ve kozmetik ürünlerde altın çilek özünden faydalanılmaktadır. Bu durum ise altın çileğin oldukça sağlıklı bir meyve olduğuna delildir.
Tohumlar nemli toprağa ekilmelidir. Bu yüzden, altın çilek tohumlarını ekmeden önce saksının içindeki toprağın gerçekten ıslak olduğundan emin ol. Sonra tohumları saksıya koyun ve üzerlerini çok ince bir toprak tabakasıyla örtün. Tohumların büyümeye başlaması için güneş ışığı alması gerekiyor.
Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder. İyi bir verim en fazla 3 yıl boyunca mümkündür.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Dilimizde Altın çilek adı ile bilinmektedir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Bir diğer adı 'inka eriği' olan altın çilek (goldenberry) dünyanın her yerinde ılıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir hatta yabani olarak kendisi yetişir. Ant Dağları'nda 800-3000 metre rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir.
Dekara 7.500-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 3-4 ton ürün alınabilir. Çilek fidesinin dikiminde dikim derinliğine mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.
Aşırı olmamak kaydıyla gölgeye dayanıklıdır. Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir. Sulama: Çilek, meyve zamanı bol su ister.
Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.
Dekara ortalama olarak 5.000 – 6.000 fide dikilir. Dikimde sette yüksekliği 20 cm, sette genişliği 60 cm, sette araları ise 40 cm olmalıdır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmalıdır. Dikim yaparken köklerin geriye doğru kıvrılmamasına özen gösterilmelidir.
işlenmiş toprağa çilek tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-25 gün gün içerisinde gerçekleşecektir.
Altın Çilek Budama ve Askıya Alma
Yer kirazı 20-30 cm boylarında dip kısmından genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak ipe alınır; ancak bitkinin gövde ve büyüme noktaları gevrek olduğundan ipe alma ve sarmada bitkinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
Bir kök sertifikalı fidenin fiyatı 35 kr. Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Meyve olarak da tüketilen altın çilek hem güzel bir görünümde hem de oldukça lezzetlidir. Altın çilek zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Özellikle meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da altın çilek rahat bir şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri