Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılar da çıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden Oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler.
Bebeğin, göğsü emzik gibi kullanmaması ve emme şaşkınlığı yaşamaması için annenin göğüs ucu, bebeğe doğru emzirme pozisyonunda verilmelidir. Bebek sadece meme ucunu tutmamalıdır. Eğer bebek memeyi kavradığında, anne rahatsızlık hissediyor ya da acı duyuyorsa, bebek memeyi yanlış kavramış olabilir.
Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir. Emzirirken süt gelsin diye memeye makas hareketi yapmak süt kanallarınızın tıkanmasına yol açabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebek emzirilirken mümkün oldukça anne kendine yakın tutmalıdır. Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Peki, bunun esas sebebi sütünüzün çok fazla olması desek
Emerken, sütünüzün hızlı bir şekilde ağzına gelmesi de bebeğinizin soluk borusunu tıkamaya ve nefes alamamasına neden olabilir. Bebeklerin genzine süt kaçması durumunun bir diğer nedeni de yanlış emzirme pozisyonlarıdır.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Doğumla beraber sütünüz de yavaş yavaş salgılanmaya başlar. Hatta bazı annelerde doğum başlamadan önce bile süt damla damla da olsa akmaya başlayabiliyor! Daha sonrasında gün geçtikçe, daha da önemlisi bebeğinizi emzirdikçe sütünüz de gittikçe artıyor.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Bebek anneyi emmeye başladığında da süt salgılama ve hormonlar harekete geçebilmektedir. Genel olarak yeni doğmuş bebek ilk kez memeyi bulabildiğinde, annenin ve bebeğin davranışının doğum kasılmaları ve doğum esnasında salgılanan sayısız hormondan etkilendiğini söylemek mümkündür.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Eğer bebek göğsü emdikten sonra göğüs yumuşuyorsa ve bebek kendiliğinden kafasını geri çekip, rahatlamış bir ifadeyle memeyi bırakıyorsa o zaman süt transfer etmiş demektir. Yeteri kadar süt olduğunu anlamanın bir diğer pozitif yolu, çünkü herkesin göğsü sertleşmeyebilir. Her annenin göğsü çok dolu hissi vermeyebilir.
Emzirdiğiniz dönemde çok sıkı sutyen takmak da ve kanallara baskı yapıp süt salgısını azaltacağından göğsünüzün üstüne yatmaktan kaçının. Hem uyarıcı etkileri hem de idrar miktarını arttırmaları nedeni ile çay ve kahveden uzak durun.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir. Burada önemli olan akıntının patolojik olup olmadığıdır.
Öncelikle sarkık göğüsün ne demek olduğuna açıklık getirelim. Estetik meme şeklinde meme başının konumu, göğsün alt çizgisinin göğüs duvarıyla birleştiği sınırdan 4-5 santimetre yukarda olmalıdır. Eğer meme başı, göğsün alt çizgisinde veya daha aşağıda olursa bu deformasyonun adı meme sarkmasıdır.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz problemleri sıklıkla görülmektedir. Bebekler uykusunda gaz çıkarma ihtiyacıyla aniden sıçrayarak uyanabilir. Aniden uyanma durumuna bebeğin ağlaması eşlik edebilir. Gaz çıkarma ihtiyacı ile uykusundan aniden uyanan bebekler için bu durum normal karşılanmaktadır.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
Bazen bebeğin yutma yetersizliğine bağlı olarak emme sırasında akciğerlerine süt kaçabilir. Çünkü bebek süt emerken, burundan soluk almaktadır. Boğazın yemek borusu ve soluk borusu ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili bir takım yetersizlikler ile süt akciğerlere kaçabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri