7- Altın Kaplama Kararır Mı? Altın kaplama, başlangıçtaki parlaklığını ve güzelliğini kaybederek zamanla solabilir ve kararabilir. Bu oldukça yaygın bir durumdur ve parçanın kalitesi ne kadar iyi olursa olsun bu gerçekleşmektedir.
Parfümler, deterjan, klor ve diğer kimyasal maddelerin teması sonucunda deformasyonlar oluşabilir. Altın kaplama takılar uygun koşullarda saklanırsa uzun süre kararma yapmaz.
Gümüş doğası gereği oksitlenen ve kararan bir maden olduğundan gümüşe yapılan hiç bir kaplama modeli uzun Ömürlü olmamaktadır. Altın kaplama gümüş takılar 2 veya 3 kullanım sonrası, deniz, havuz, çamaşır suyu vb maddelere temasından sonra kararır.
Altın Kaplama Renk Atar Mı? Altın kaplamatakıya sahip olanların ürünlerini uygun koşullarda saklamaları gerekir. Bu sayede, takının kararma yapmadığını ve aynı kalitede kaldığını göreceklerdir. Bir başka deyişle, altın kaplamayı çok uzun süre herhangi bir kararma olmadan kullanmak mümkündür.
Altın kaplama; takıları dış etkilerden korumaya yardımcı olur ve takının kararmasını engeller. Küpe, bileklik, yüzük, kolye, zincir gibi erkek ve kadın takılarında kullanılan altın kaplamalar; 8, 14 ve 22 ayarlar için yapılmaktadır. Altın kaplama, daha ekonomik takılar için tercih edilir ve daha uygun fiyatları vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Altın takınızı avucunuzun içinde birkaç dakika tutarak etkileşimi izleyebilirsiniz. Sahte altın elinizdeki terle reaksiyona girerek cildinizde mavimsi-yeşilimsi bir renk oluşturur. Eğer altın kaplama bileziğiniz bileğinizde bu tür renkler bırakıyorsa gerçek altın kaplama değildir.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Altının kaplama olarak kullanıldığı dekoratif gereç veya aksesuarlar aynı şekilde 24 ayar haricindeki diğer tüm altınlar gibi zamanla havayla temasın etkisiyle kararabilir.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
İmitasyon Takıları Parlatmak
İmitasyon takıların parlatılması işlemi için gerekli olan tek şey limon ve karbonat oluyor. Takıları limonu karbonata batırarak iyice ovun. Ardından sıcak suda bekletin bu şekilde imitasyon takılarınızı da parlatabiliyorsunuz.
Oldukça yumuşak bir fırça kullanın. Fırça ne kadar yumuşak ise işlem o derece başarılı olacaktır. Çünkü sert kıllı fırçalar takıların yüzeyine çizerek zarar verebilir. Özellikle takınız som altın değil altın kaplama ise sert kıllı fırçalar takınızın yüzeyini çizebilir ve altın tabakasını tamamen kaldırabilir.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Altın kaplama olan takılar, zamanla havaya temas ettikçe kararma yapabilir. Altın kaplama aksesuarların kararmadan kullanılması için özel takı kutusunda saklanması gerekmektedir.
Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar. Takı sektöründe kullanılan 'ayar' kelimesi altının saflığını gösterir.
Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
Aynı zamanda kaplama yapılan takı ya da mücevherler bir süre sonra parlaklığını kaybeder. Genel olarak özenle yapılmış olan kaplama işlemi iki yıla kadar dayanabilmektedir. Kararmış parçalarla baş etmenin en iyi yolu, gerektiğinde parçanın yeniden kaplatılmasını sağlamaktır.
Çelik takıların kararması, takının kaplamasının soyulması nedeniyle de olabilir. Bazı ucuz çelik takılar, gümüş veya altın kaplama ile üretilmektedir. Bahsi geçen kaplamanın zamanla soyulması ve takının altındaki ucuz çelik malzemenin ortaya çıkması takının kararmasına neden olan faktörlerdendir.
Havadaki Elementler. Soluduğumuz havayı oluşturan bazı elementler, gümüşle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Hidrojen, kükürt ve sülfür, bu elementlerdendir. Yani, kullanmadığınızda gümüş takıları açıkta bırakmak, bir süre sonra kararmaya sebep olacaktır.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Orijinal beyaz altın, yaldız denilen kimyasal bir sıvı ile sarı renge dönüştürülebilir. Fakat renk kalıcılığı uzun sürmez. 1 hafta içerisinde kullanıma bağlı olarak renk kaybı yaşanacaktır. Bu yüzden pek tavsiye edilmez.
Altın kaplama ürünlerin parlaklığını kaybetmeleri gayet doğaldır. Ancak bu konuda üzülmenize gerek yoktur. Çünkü birkaç teknik sayesinde altın kaplama takınızı parlatma şansınız olacaktır. Deterjanlı su kullanarak parlatma işlemini yapabilirsiniz.
Kaplama takılar özünde taşıdığı maddeyi zaman içinde göstermeye başlar. Bir altın kolyenin kararması için aşırı derecede kirlenmesi gerekir. Ama altının kendisi geçen zaman ve kullanım yüzünden kararmaz. Gümüş üzeri altın kaplama ise ne yazık ki altının bu özelliğine sahip değildir.
Bir kabın içerisinde ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı karıştırılır. Altın takılar bu kabın içerisine koyulur ve en az 15 dakika boyunca beklenir. Ardından takılar, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile ovulur, ılık su ile durulanır ve bir bez yardımıyla kurulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri