Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz.
Broşürde, kağıt-karton, cam, plastik-pet, metal ve kompozit gibi ambalaj atıklarının ayrı bir poşette biriktirilerek geri dönüşüm kutusuna atılması gerektiği ifade edildi.
- Mavi Kutu: Kağıt ve karton kutular, gazeteler, dergiler, kitaplar, yazı ve çizim kağıtları, plastik şişeler, plastik kutular, metal (alüminyum) içecek kutuları, metal (çelik) gıda kutuları, cam içecek ve gıda şişeleri, cam kavanozlar.
Alüminyum atıklar genellikle ambalaj malzemeleri, içecek kutuları, alüminyum folyo, alüminyum levhalar, alüminyum profil parçaları, endüstriyel atıklar veya eski alüminyum eşyalar gibi çeşitli kaynaklardan gelir. Alüminyum atık geri kazanımı ise kullanılmış alüminyum malzemelerin geri kazanımı sürecini kapsar.
İlgili 19 soru bulundu
Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz. Bu şekilde yeterince büyüdükten sonra konteynera atıyoruz.
Tüm alüminyum otomobil parçaları, folyolar, içecek kutuları ve tüm materyaller geri dönüştürülebilir.
Yöntem, alüminyum folyonun asitli bir çözeltide kristaller oluşuncaya kadar bekletilmesi ve ardından amonyağın çökeltilmesi ile beraber yüzde yüz saf alüminyum tuzu kristallerini oluşturmayı içeriyor. Uygulanan kristalleştirme metodu, sıfır emisyon ve sıfır atık oluşumu ile oldukça yeşil bir yöntem.
Çünkü, metal atıklar genel anlamda gündelik hayatımızda sıklıkla kullandığımız alüminyum içecek kutuları, yağ, salça tenekeleri, konserve kutuları, mutfak gereçleri (çatal, bıçak, tencere, tava, çaydanlık) ve alüminyum folyolarda sıklıkla kullanılan bir maddedir.
Alüminyum folyonun yaklaşık %75'i gıda, kozmetik ve kimyasal ürünlerin ambalajlaması için ve %25'i endüstriyel uygulamalar için kullanılır (örneğin, ısı yalıtımı, elektrik kabloları ve elektronik). Alüminyum folyo kolayca geri dönüştürülebilir.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Metaller özelliklerini değiştirmeden tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsüne (AISI) göre çelik, gezegendeki en geri dönüşümlü malzemedir. Diğer yüksek oranda geri dönüştürülmüş metaller arasında alüminyum, bakır, gümüş, pirinç ve altın bulunur.
Alüminyum folyo, ISO tarafından belirlenen yaklaşık 0.006mm ile azami 0.2mm (200μm) arasında değişen alüminyumdan oluşan çok ince bir levhadır. Öncelikle ısıtılmış (sıcak döküm) külçelerin 2 -4 mm kalınlığındaki bobinlere dönüştürülmesiyle üretilmektedir.
Alüminyum folyo genellikle yiyeceklerin saklanması, kimyasal ve kozmetik ürünlerin ambalajlarında kullanılmaktadır. Ayrıca alüminyum folyo et pişirme amacıyla da kullanılır. Alüminyum folyo tavuk, balık ve çeşitli sebzelerin fırında pişirilmesinde sıklıkla tercih edilir. Böylelikle et çok daha yumuşak olur.
Bir tarafı cilalı ya da diğer tarafı cilasız değildir. Bu tamamen üretimle ilgili bir durum. Alüminyum folyo üretilirken yırtılmaması için bir tarafı metal bir bant üzerinde ilerler bu da bir tarafın parlak olmasına neden olur.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Ütü; geri kazanılabilir kablo, değerli metal, plastik vb parçalar barındırmaktadır. İçerisinde tehlikeli ve toksik maddeler içerebilirler. Depolanması veya bilinçsiz biçimde çevreye atılması durumunda hammadde olarak kullanılabilecek bir atığı yok etmiş oluruz.
Belediyelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşların veya lisanslı firmaların belirlemiş olduğu toplama noktalarına (atık getirme merkezleri, AVM vb.) götürülür veya götürülmesi sağlanır.
Alüminyum folyo ambalaj, soğutmaya gerek kalmaksızın ürünleri uzun süreli koruyarak ciddi enerji tasarrufu sağlar. Alüminyum folyo depolama ve sergileme açısından az yer kaplayarak ilave enerji ve maliyet tasarrufuna yol açar.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Lastik geri dönüşümü süreci bayilerde, eski ve aşınmış lastiklerin çoğunlukla değiştirilmesi için aracınızı getirdiğinizde başlar. Lastiklerinizi lastik geri dönüşüm tesisine veya evsel atık geri dönüşüm merkezlerine de getirebilirsiniz.
Dondurucuda saklanan gıdalarda da alüminyum folyo kullanımı çok tercih edilmemelidir. Alüminyum folyonun sıcak gıda ile temas etmesi veya pişirime sırasında kullanılması Alüminyumun gıdaya geçişini hızlandırmaktadır. Bu sebeple de çok güvenli değildir.
Makinenizde çamaşırlarınızı alüminyum folyo kullanarak yıkadığınızda daha az deterjan harcarsınız çünkü alüminyum folyo lekeleri tümüyle yok eder, bu sayede gereksiz deterjan kullanmanıza gerek kalmaz. Alüminyum folyo ile çamaşır yıkama yöntemi, özellikle bebekli evlerde çok sık tercih edilir.
Elektrik oluşturan atomlar oksijenle Alüminyum arasındaki bağı kırarlar. Asıl işlem burada olur. Elektrik sayesinde oksijen ile Alüminyum birbirinden ayrılır. Oksijen atomları yukarı çıkarken, daha yoğun olan Alüminyum atomları dibe çöker. 742'lik Alüminyum, vakum ile dağıtılır. Yılda 1500 ton Alüminyum elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri