Amalgam Diş Dolgusunun Ömrü Amalgam diş dolgusu, diğer bir adıyla gümüş dolgu gümüş, cıva, kalay ve bakırdan oluştuğu için uzun ömürlüdür. On beş, yirmi yıla kadar kullanılabilir. Kırılmalara karşı dayanıklıdır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Hastalarımıza dolgu yaptıktan sonra bir daha çürümemesinin garantisini veremiyoruz. Çünkü bir çürüğün olduğu bölgeyle daha sonra farklı yerde oluşması tekrar meydana gelebiliyor.
Nasıl kendi dişiniz çürüyebiliyorsa bakımı yapılmadığı zaman porselen dolgularda da problemler oluşabilir.Dolgu, ağız hijyeni ve bakımı yapıldığı zaman ömürlük kullanılabilir.
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Hyaluronik asit içerikli dolgular 6 ay ila 1,5 sene arasında kalıcılık gösterirler. Hyaluronik asit, dermis dokusunda kollajeni oluşturan temel bir ara maddedir. Hacminin 1000 katı kadar su bağlayabilmektedir. Hyaluronik asit içeren yüz dolgu maddeleri enjekte edildikleri bölgede yer değiştirmezler veya kaymazlar.
Eskiden yüzdeki kırışıklıklarda kullanılan dolgu ile meme büyütme ve popo estetiğinde kullanılan protez veya silikon yerine, kişinin kendi kök hücresi ile zenginleştirilmiş yağ dolgusu kullanımı hem doğal hem de yıllar boyu kalıcı dolgu özelliğinde olmaktadır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Kompozit dolguların yüksek kaliteli malzemelerinden biri de seramik dolgudur. Kompozit dolguların kalıcılığı merak konusudur. Altın dolgular 15-30 yıl dayanırken gümüş dolgular 10-15 yıl dayanabilmektedir. Fakat kompozit dolgular çok uzun ömürlü olmamakla birlikte ortalama 5-7 yıl dayanırlar.
Genel itibari ile eski dolgulu dişin ağrıması artık dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklanır. Özellikle dolgunun erimesi, kırılması ve dişin hava almasından dolayı gerçekleşir. Çürük iyi temizlenmediyse yine içeride çürüğün ilerlemesinden dolayı da ağrı meydana gelebilir.
Diş dolgusu değiştirme zamanının geldiğinin en belirgin işaretleri dolgulu dişte ağrı ve sızlamaların başlamasıdır. Bu ağrılar yemek yerken ve su içerken olabileceği gibi kendi kendine de oluşabilmektedir. Bu durumlarda dolgu değişmezse ağrılı dişte iltihap oluşabilir.
Yüze yapılan dolgu eritilir mi sorusu, yüz dolgu işleminin sonucundan memnun kalmayıp 6-12 ay aralığındaki erime sürecini beklemeden hemen çözüm bulmak isteyen kişilerin sorduğu sorulardandır. Yüze yapılan dolgu eritilir mi sorunun cevabı ise, evet eritilebilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonu genellikle 2 ardışık seansla yapılır. İlk kez bu ise, seansı 2 veya 3 hafta sonra tekrar sonlandırmanız gerekebilir. Bir enjeksiyon anında bir etki gösterir.
Göz altı bölgesine uygulanan en ince dolgular ortalama 9 ay, dudak bölgesine uygulanan biraz daha kalın dolgular ortalama 12 ay, orta yüz bölgesine uygulanan dolgular ortalama 18 ay, çene bölgesine uygulanan en kalın dolgular ise 24 aya kadar kalıcılık sağlayabilmektedir.
Nazolabial bölge dolgusu kalıcılık süresi eğer kaliteli ve yeterli bir dolgu ise dudak dolgusuna göre daha uzundur ve ortalama 12-18 ay kadar kalıcılığı vardır. Ve dudak dolgusunda da olduğu gibi dolgunun hepsi erimez.
Hyalüronik asit bazlı dolgu maddelerinin kalıcılığı ortalama 8-12 ay kadardır. Bu süre enjeksiyon yapılan bölgeye göre de değişiklik gösterebilir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir.
Yediklerimiz, içtiğimiz içecekler ve sıkma veya gıcırdatma nedeniyle yaptığımız hareketler, diş dolgusunun başarısız olmasına neden olabilir. Aşınmış, kırılmış, çatlamış veya düşmüş olan dolgular, diş ile dolgu arasında çürümeye neden olan bakteriler için giriş noktası sağlayabilecek boşluklar bırakabilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri