Hastaya ameliyat masasında doğru pozisyon vermedeki en önemli iki sorumluluk; Hastanın istemsiz olarak hareketini önlemek ve • Hastayı yaralanmadan korumaktır. Genel olarak ameliyathanede çalışan hemşireler hastaya pozisyon verilmesinden sorumludur.
Pozisyon Verilmesinde Amaçlar * Dolaşımı hızlandırmak * Bası yarasını önlemek * Hareketsizliğe bağlı gelişebilecek sekonder problemleri önlemek * Bakım işlemlerini kolaylaştırmak kolaylaştırmak * Hastanın rahat ve emniyetini sağlamak * Solunum güçlüğü ve kalp yetmezliği olan hastada solunum yollarını açmak Pozisyon ...
Ancak genel anestezi altındaki hastaya baş yukarı pozisyonun verilme- sinde dikkat edilmesi gereken konu pozisyon deği- şikliğinin yavaş olarak yapılmasıdır. Bu sayede hasta hipotansiyonun istenmeyen sonuçlarından önemli ölçüde korunmaktadır.
Sims pozisyonu, prone ve lateral pozisyonunun ortak bir modifikasyonudur. Yarı yüzükoyun pozisyondur. Bu pozisyon rektum, vajen tedavi ve muayeneleri ve lavman uygulamaları için kullanılan bir pozisyondur. Bilinci kapalı hastanın ağız drenajında kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Hastaya ameliyat masasında doğru pozisyon vermedeki en önemli iki sorumluluk; Hastanın istemsiz olarak hareketini önlemek ve • Hastayı yaralanmadan korumaktır. Genel olarak ameliyathanede çalışan hemşireler hastaya pozisyon verilmesinden sorumludur.
Açılan yaralar kolayca enfeksiyon kaptığından, vücutta enfeksiyon artışının ölüme kadar giden etkileri olur. Bu nedenle yatağa bağımlı hastanın yatak pozisyonu 20 dakikayı bulmayan sürelerde değiştirilmelidir. Hasta hiç hareket edemiyorsa 2 saatte bir mutlaka pozisyon değiştirilmelidir.
Hangi Durumlarda Yarı Oturur Pozisyon Verilir:
Solunum yolu ile gerçekleşen zehirlenmelerde. Göğüs ağrısı, sıkışması, kalp krizi gibi göğüsle alakalı tüm hastalıklarda ve yaralanmalarda. Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Şok Pozisyonu hasta veya yaralıda bacaklardaki kan akımını azaltıp beyin ve iç organlara kan akışını artırmak amacıyla kullanılır. Kanaması bulunan hastalar da Şok Pozisyonu ile yardım gelmesini beklerler.
Yüzüstü pozisyonda, baş suyun içinde, hareketsiz durma (yıldız duruşu). Suyun içinde dik pozisyonda, kollar yanlara açık durma (T duruşu). Suyun içinde, dizler karına çekili, kollarla bacaklar kavranmış şekilde, baş suyun içindeyken durma (karpuz kabuğu/mushroom float).
Anestezi Neden Yapılır? Anestezi uygulaması, hastanın daha konforlu ve ağrısız bir şekilde ameliyatı atlatmasını sağlamak için yapılan tıbbi uygulamadır. Beyine giden duyusal sinyalleri bloke eden anestezi ilaçları, bu sayede duyu kaybına neden olur.
Damar yolundan ilaç vererek, akciğerlerden gaz solutarak veya ikisi birlikte uygulanarak genel anestezi sağlanmış olur. Bu sırada solunumunuz durdurulacak olup solunum desteği için nefes borusuna bir tüp yerleştirme işlemi veya alternatif yollar uygulanır. Bu işlemleri hasta hatırlamaz.
Vücudun sadece bir bölgesinin uyuşturulmasına bölgesel anestezi denir. Bu işlem sırasında sinir iletimini geçici olarak durduran lokal anestezik ilaçlar kullanılır. Lokal anestezik ilaçlar, ağrı dahil pek çok uyarının daha üst sinir merkezlerine iletilmesini engeller ve kişinin acıyı hissetmemesini sağlar.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Bunların başında da peroneal sinir yaralanması gelmektedir. Özellikle ileri valguslu ve fleksiyon kontraktürü olan dizlerde, cerrahi düzeltme sonrası gerilmeye veya lateral yapıların gevşetilmesi sırasında direkt olarak kesiyle peroneal sinir yaralanabilir.
Atnalı jel kafa pedi hastanın lateral veya pron pozisyonda konumlandırıldığı operasyonlarda hava girişi yolu sağlar. Tüm oftalmik ve yüzle ilgili operasyonlarda, KBB cerrahisinde başın stabil tutulması, korunması ve desteklenmesi için kullanılır.
Kazazede düz ve sert bir yerde sırt üstü yatırılır. Ayaklar yukarıya kaldırılır, üstü örtülür, baş yana çevrilir. Üstünü örtmekle vücut sıcaklığı korunur, başını yana çevirmekle dilin solunum yolunu tıkaması ve kusma olursa akciğerlere kaçması önlenmiş olur.
Şok Pozisyonunun Amacı
Oluşan şok durumunda ayaklar yukarı kaldırılarak buradaki kan basıncı azaltılarak kanın hayati öneme sahip organlara daha fazla gitmesi sağlanır. Bu şekilde yaralı ya da hastanın hayatta kalması sağlanır.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
KALP KRİZİNDE İLKYARDIM
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
AÇIK POZİSYON (SHORT POSİTİON) NEDİR? Döviz, altın, menkul kıymet gibi bir finansal araç üzerinden sahip olunan varlıkların aynı cinsten yükümlülükleri karşılayamayan kısmıdır.
Kirli hasta bezini, herhangi bir dağınıklığı önlemek için çıkarırken içe doğru yuvarlayın. Kirli hasta bezini plastik bir alışveriş poşetine koyun (ancak poşeti henüz tam olarak kapatmayın). Nemli mendilleri kullanarak hem ön hem de arka hasta bezi bölgesini iyice temizleyin.
Omurga sağlığı için de yan yatış pozisyonu omurlar arası disklere binen yükü azaltır. Ayrıca yüksek tansiyon, reflü, uyku apne sendromu ve gebelerde de sol taraf üzerine yan yatış öneriliyor. Cenin pozisyonunda hafif bacaklar karına doğru çekilip yan yatarken bacaklar arasına yastık konulmasında da yarar vardır.
Hasta ve Hasta Yakını Bilgilendirme
- Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar tercih edilmeli,gerekirse püre halinde verilmeli. - Hastaya yiyecekler küçük lokmalar halinde verilmeli. - Beslenme esnasında acele edilmemeli.Hastanın çiğneyip yuttuğundan emin olunmalı. - Az ve sık beslenmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri