Aracın hızına paralel, hareket yönüne ters bir şekilde direnç gösteren amortisörler, sarsıntıyla ortaya çıkan enerjiyi ısıya dönüştürüp emerek görevini yerine getirir. Amortisör takozu ile otomobilin şasisine sabitlenen amortisörler, süspansiyon sisteminin araçla olan bağlantısını da sağlar.
Amortisör, hareket yönüne ters ve hız ile orantılı bir direnç gösterir. Bu sistem içerisinde bir veya birden fazla piston yer alır. Pistonun hareketi ise burada oluşan mekanik enerjiyi ısıya dönüştürür. Böylece araçtaki darbe sönümlenerek etkisi azaltılır ve her darbede tekerleklerin sıçraması önlenmiş olur.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Amortisör yayın hareket enerjisini ısı enerjisine çevirerek yay salınımını kontrol eder, sönümler ve konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlar [2]. Süspansiyon sisteminin en önemli elemanlarından biri olan amortisörler hızın fonksiyonu olan bir sönümleme kuvveti üretirler.
İlgili 17 soru bulundu
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
Bu durumda da savurma, kasise girince sert darbe hissetme gibi durumlar oluşabilir. Ya da araçta bir tarafa yatma dediğimiz denge kaybı, normalinden çok daha fazla savurma dışında süspansiyon sisteminden gelen tuhaf sesler helezon yayların arıza belirtileri arasında sıralanabilir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
bu yüzden, ters (up side down) amortisörler, daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlar. Gidonun hemen altındaki kısım, çatalın kalın olan, daha sağlam olan kısmı, iste bu kısım, frenleme anında neredeyse tüm yükü taşıyor ve diğer teleskopik çatala göre çok daha dayanıklı eğilip bükülmeye, yani daha rijit.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir.
Amortisörün bozulması veya patlaması durumunda araçta birtakım sorunlar ortaya çıkar. Ön amortisör patlarsa araç farlarında problem çıkarak güvenli sürüşü engeller. Süspansiyon sistemlerindeki aşınma hızla artar. Aracın frenleri zayıflarken fren mesafesi uzayarak kazaya sebep olabilir.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır. * Aracın fren sistemi zayıflar ve fren mesafesi uzar.
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Amortisör takozu, amortisörü aracın gövdesine sabitlemek için kullanılan bir parçadır. Genellikle kauçuk veya plastik malzemeden yapılmıştır. Amortisör takozu, amortisörün etkili bir şekilde çalışması için sabitlenmesini sağlar ve hareket sırasında oluşabilecek titreşimleri emer.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri