(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar. (3) Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir.
Buna göre, öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün "Müdür Yardımcıları ve ana sınıf öğretmenlerinin nöbet görevi" başlıklı 01.11.2016 tarih ve 12229882 sayılı yazısı ile Ankara Valiliğine yazmış olduğu görüş yazısı tüm tereddütleri ortadan kaldırmıştır.
Öğretmenin ders saatininin az olduğu gün veya günlere nöbet görevi.
Mevzuata Göre Ek Ders Ücreti Hakkı
Dönem Toplu Sözleşme, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı süresi içinde görev yapan öğretmenlere nöbet görevi sırasında ek ders ücreti ödenmesini düzenlemektedir. Bu düzenleme, öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenmesini öngörmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
1) Resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate, 2) Resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir.
a) Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir. b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir.
Öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. İlgili mevzuatına göre, öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir.
Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
Nöbetçi öğretmenler, sırasıyla belirlenir ve her nöbetçi öğretmen, bir sonraki nöbetçi öğretmeni belirler. Boş derse girdiği durumlarda, ek ders hakkı olup olmadığı konusu ile karşılaşılır. Boş derse girerken, öğrenciler yoktur Ek ders hakkı yoktur.
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNE TENEFFÜS HAKKI VERİLMESİNİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNDAN TALEP ETTİK. Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin teneffüs hakkı bulunmamakta, derslerini ara vermeksizin işlemektedirler.
Nöbetçi öğretmen, o gün gelmeyen öğretmenleri tespit ederek ilgili müdür yardımcısına bildirir, boş geçen derslere girerek defteri "Nöbetçi Öğretmen" yazarak imzalar; öğretmenlerin durumlarını ve boş derslerin nasıl doldurulduğunu nöbet defterine geçirir.
Öğretmen; a) (Değişik:RG-31/7/2009-27305) Eğitim programına uygun olarak yıllık ve günlük planları hazırlar ve uygular, Öğretmen Çalışma (Eğitim) Saatleri Devam Takip Defterini (EK-9) doldurur ve imzalar.
Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir.
Bazı okullarımızda öğle arasını idare etmek üzere yeterli idareci bulunmakta, bazılarında bulunmamakta ya da nöbet alanı çok/az olabilmektedir. Bu nedenle okullar arasında uygulama farklılıkları olabilir. Fakat okul idareleri bugünden itibaren tedbir alarak nöbetçi öğretmenlere dinlenme için zaman vermek zorundadırlar.
(11) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir.
Hizmette 25 yılını doldurmuş personel, çalışma barışının bozulmaması ve hizmette aksama olmaması kaydıyla, mümkün mertebe nöbetten muaf tutulacaktır. (Bu husus kurum amirlerinin takdirine bırakılmıştır.)
nöbetçi öğretmenlerin boş geçen dersleri doldurması nöbet görevinin esasları içinde yer almamasına rağmen, nöbetçi öğretmenlere kendi derslerinin dışında boş olan dersleri doldurma görevi verilmekte ve bu görev karşılığı bir ücret de ödenmemektedir.
I - Nöbetçi Müdür Muavininin Görevleri:
Nöbetçi Müdür Muavini; 1. Okulda günlük eğitimin başlamasından yarım saat önce hazır bulunur ve çalışma süresinin bitiminde, gerekli kontrolleri yapar ve nöbet raporunu hazırlayarak görevini tamamlar.
Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre nöbet görevi öğretmenin asli görevlerindendir.
Maddenin (ç) bendi “ç) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden iki yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmez.” şeklinde daha önce bir (1) yıl olarak belirtilen isteğe bağlı nöbet süresi iki (2) yıl olarak ...
Yeni yönetmelikte doğum yapan öğretmenlere 1 yıl nöbet tutmama hakkı, 2 yıla çıkarıldı. Buna göre, öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek.
Öğretmen Nöbet Ücretleri:
Nöbet ücretleri haftada bir tuttukları nöbetler karşılığında öğretmenlerimizin hesaplarına yatıyor. 1 nöbet ücreti 3 ek derse tekabul ediyor. 1 EK Ders 45,83 TL Buna göre kadrolu bir öğretmenin nöbet ücreti 137,48 TL lira yapıyor.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve herhâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
Öğretmenlerin nöbet göreviyle alakalı değişiklik yapıldı. Buna göre: MADDE 21 “(7) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden iki yıllık sürenin sonuna kadar istememesi hâlinde nöbet görevi verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri