Ani suçlar, yasal tanımlamada belirtilen hareketin icrasıyla yada tanımda ek olarak neticenin gerçekleşmesinin arandığı durumlarda neticenin gerçekleştiği suçlardır. Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır.
Ani suç, neticenin gerçekleşmesi ile suçun tamamlandığı suç türüdür. Örneğin kasten öldürme suçu neticelidir. Mağdurun ölmesi ile suç tamamlanır.
Ani suçlar; Hareketin yapılmasıyla tamamlanan ve icrası devam etmeyen suçlardır. Ani suçlarda suç, ya hareketin yapılmasıyla (sırf hareket suçları) ya da neticenin gerçekleşmesiyle (neticeli suçlar) tamamlanır ve biter. Neticeli suçlarda, neticenin icra hareketleri tamamlanır tamamlanmaz meydana gelmesi şart değildir.
Ani suçlarda, hareketten doğan netice zaman içerisinde devam etmez. Yine netice, hareketin yapılmasından hemen sonra gerçekleşmeyip, bir süre sonra da ortaya çıkabilir11. Ani suçlarda ihmali veya icrai hareketin gerçekleştiği an suçun işlendiği andır.
Suçun unsurları oluştuğunda bir fiilin hukuka aykırı olduğu ve suç teşkil ettiği sonucu ortaya çıkar. Suç; maddi, manevi, kanuni, hukuka aykırılık unsurlarından oluşur.
İlgili 44 soru bulundu
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Mağduru olmayan suç yoktur. Suçun mağduru, suçun konusunun ait olduğu kişidir. Örneğin, öldürme veya yaralama suçlarında suçun mağduru, saldırıya uğrayan kişidir.
Hakaret suçu, sırf hareket (şekli/ani/neticesi harekete bitişik) suçudur. Söz ve davranışların onur ve saygınlığı rencide edecek nitelikte olması yeterli olup gerçekten rencide edip etmediği önemli değildir. Bu nedenle soyut tehlike suçudur. Ani suç olduğu için de kesintisiz suç şeklinde işlenmesi mümkün değildir.
Kesintisiz (mütemadi) suç - ani suç: Failin hareketiyle ortaya çıkan hukuka aykırı veya zararlı durumun, yine failin iradi hareketinin sürmesiyle devam ettiği suçlar “mütemadi- kesintisiz” suçlardır. Fail burada hukuka aykırılığı dolayısıyla normun ihlalini iradesiyle devam ettirmektedir.
Suçun konusuna göre suçları zarar suçları ve tehlike suçları şeklinde ikiye ayırabiliriz. Fiile suçun konusunun zarara uğratıldığı suçlara zarar suçları denilmektedir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Öz: Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır. Türk hukukunda itiyadi suça örnek olarak tefecilik göste- rilmektedir. Buna göre, faizle para vermenin itiyadı gösterecek şe- kilde tekerrür etmesi gerekir ki suç meydana gelsin (29).
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Mütemadi suçlarda; kanuni tanımda yer alan fiilin icrasının süreklilik arz etmesi gerekmekle birlikte, unsurların oluşmasıyla öngörülmüş hareketler tamamlanmış olmaz[8]. Netice devam ettiği müddetçe suç da işlenmeye devam edecektir.
icrası bir anda olup bitmeyen, bir süre devam eden, temadi gösteren suçtur. mesela, a'nın b'yi kaçırıp bir süre bi bodrumda hapsetmesi, ya da ruhsatı olmadan silah taşımak gibi. hukuksal ihlalin hemen sona ermeyip bir süre devam ettiği suç türüdür.
Beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmaz. Örneğin, “Allah belanı versin”, “İnşallah kaza geçirirsin” “haram, zıkkım olsun” gibi sözler beddua niteliğinde sözler olduğundan Yargıtay tarafından hakaret suçu olarak kabul edilmeyip genellikle kaba, hoş olmayan sözler olarak belirtilmiştir.
Bu çalışmada, 5237 sayılı TCK'nun 216 ncı maddesinde yer alan dini değerleri aşağılama suçu incelenmiştir. Maddede halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişinin, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
Takibi şikâyete bağlı suçlara; basit kasten yaralama, taksirle yaralama, hakaret, dolandırıcılık, mala zarar verme, cinsel saldırı, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, açığa imzanın kötüye kullanılması, hileli iflas gibi suçlar örnek gösterilebilir.
Gerçek olmayan veya görünüşte (ya da garantörsel) ihmali suçlar ise, neticenin önlenmesi bakımından hukuki yükümlülük altında bulunan fail tarafından kanunda tanımlanan neticenin meydana gelmesinin engellenmemesi şeklinde işlenen suçlardır.
Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri