Angeleno Japon Erik çeşidinde bahçede dölleyici bulunmazsa yeterli ürün alınamaz. Hasat olumu; 10-15 Eylül tarihlerindedir. Soğuk hava depo koşullarında yaklaşık 3 ay, kontrollü atmosferde ise 4 ay özelliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Bu özelliğinden dolayı yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır.
Anjelik erik, hemen hemen yaz mevsimi ile eş zamanlı olarak başlar ve yaz boyunca tadabileceğiniz en lezzetli erik türlerindendir.
Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder.
Bursa'nın İznik ilçesinde ziraat mühendisi Mustafa Kutay Ası, serada yetiştirip kış ortasında hasadını yaptığı erikleri dünyanın dört köşesine ihraç ediyor. 1 Şubat itibarıyla başlayan erik hasadı Türkiye tarihinde en erken üretim olarak kayıtlara geçti.
Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 800m rakıma kadar olan yerlerde Japon Grubu erikler yetiştirilebilir. Bu gruba giren eriklerin soğuklama istekleri 550-800 saat arasında değişmektedir. Avrupa grubu ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar.Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden, Magnezyum ve Potasyum kaynağı bir erik olan Mürdüm eriği, gücünü mor renginden alan bir antioksidan kaynağıdır.
Kilosu 600 TL'ye kadar çıkan erik, şehir merkezlerinde 100'er gramlık paketlerde satılmaya başlanmıştı. Aradan geçen 1 ayın ardından üretimin artmasıyla birlikte eriğin kilo fiyatı da 90 TL'ye kadar düştü.
Yeşil erik yaz aylarında yetişen bir meyve olduğu için kış mevsiminde bu ürünü taze bulmanız oldukça zor olur. Can eriği ile aynı familyadan olan anjelika farklı bir türdür. Kışın ham hali yeşil renkte, sulu ve ekşidir. Bu sayede kışın canı erik çeken anne adayları için meyve lezzetini tatmayı mümkün hale getirir.
Yeşil erik Mayıs ayının sonuna doğru hasadının tamamlanması ile birlikte İlkbahar aylarında tüketilir. Ancak aynı zamanda nadir ya da çok az da olsa farklı mevsimlerde de bulunabilir. Bol şekilde ve ucuz fiyatlar üzerinden tüketmek istendiği zaman ise İlkbahar aylarında kısa süre içerisinde ortaya çıkıp son bulur.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir.
Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Angeleno Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 100-150 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
Kaliteli erik, yukarıdan yere bırakıldığında karpuz gibi çatlamalı. -Şeftali: İyi şeftalinin ağzı kapalıdır. Kaliteli şeftalinin ele alındığında görünümünden daha ağır olduğu hissedilmelidir.
Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Çünkü erik kabızlık sorununu çözmede ve sindirimi düzenlemede oldukça etkili. Hal böyle olunca çok yenmesinin ishale neden olması da oldukça doğal oluyor.
Kilosu 100 TL'den pazara geldi
Erik, kilosu 100 TL'den pazar tezgahlarına geldi.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Mürdüm eriği de en geç olgunlaşan erik çeşidi olmaktadır. Mürdüm eriğinin ise sağlık için yararları oldukça fazla olmaktadır.
1 adet orta boy erik 9 kalori, 1 adet iri erik 19 kalori, 100 gram erik 47 kalori, 200 gram erik 94 kalori yanıtlarını bulabilirsiniz.
Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Erik aynı zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve sağlık için faydalı birçok mineral de içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri