Ankaralıların sebze tüketiminde 102 bin 497 ton ile ilk sırada yer alan domatesi, 57 bin 784 ton ile patates ve 43 bin 810 ton ile salatalık izledi. Sebzelerde en az tercih edilenler ise 8,5 ton tüketimle kabak çiçeği ve 10 ton tüketimle tatlı patates oldu.
Artık Ankara il sınırları içinde makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap, bira gibi besin sanayine ait kuruluşların yanı sıra çimento, traktör, tarım aleti ve makineleri, motor, boya, tuğla, kiremit ve orman ürünleri, mobilya, madenî eşya, dokuma üreten sanayi kuruluşları da görülmeye başlamıştır.
Türkiye içinde; Ankara tarım alanı %3 lük payı oluştururken, Ankara içindeki arazi dağılımın %50 si tarım alanını oluşturmaktadır.
Ankara'da bu yıl sofralarda en fazla yer bulan sebzeler domates, patates ve salatalık; meyveler ise karpuz, portakal ve kavun oldu.
İlgili 35 soru bulundu
Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilmesi nedeniyle çok eski zamanlardan beri armut üreticilerinin dikkatini çeken Ankara armutunun dışında yazlık, kışlık, standart ve yöresel olarak 600'ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
DÜNYADA SADECE BEYPAZARI'NDA YETİŞEN ENDEMİK BEYPAZARI GEVENİ BİTKİSİ Beypazarı Geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya özgü endemik bitki türlerinden bir tanesidir. Astragalus beypazaricus, 1997 yılında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.
Demeyin evet yetişiyor.
Bunlardan Akbüzgülü, Bulut (Buludu), Çavuş, Değirmenci, Devegözü, Erolan, Fesleğen (Misket), Gülüzümü, Hevenk, Hocahasan, Kadın parmağı, Karagevrek, Keçimemesi, Nurnigar ve Tokat üzümleri sofralık; Hasandede, Kalecik Karası, Pekmezlik ve Songurlu (Sungurlu) üzümleri ise Ankara'da yetişen şaraplık-şıralık üzümlerdir.
İlin adını taşıyan tavşanı, keçisi, atı ve kedisi dünya çapında bilinir, armudu, çiğdemi, yerel yemeklerden Ankara tavası ve Kızılcahamam ve Beypazarı'nın maden suyu ise ülke çapında tanınır.
Ankara'nın nesi meşhur diye sorulduğunda hepimizin aklına şüphesiz ilk olarak Anıtkabir gelmektedir. Her yıl özellikle 10 Kasım'da turistlerin uğrak noktası olan Anıtkabir, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren muazzam bir yapıdır.
Ankara'nın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında; Mogan ve Eymir gölleri, Gençlik Parkı, Kuğulu Park, Seğmenler Parkı, Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi, Ahlatlıbel Atatürk Parkı yer almaktadır.
ANKARA'NIN COĞRAFİ ve İKLİM ÖZELLİKLERİ
Orta Anadolu'nun kuzeybatısında, Kızılırmak ve Sakarya Nehirlerinin arasında konumlanmış olan Ankara, 25,437 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin yüzölçüm açısından üçüncü ilidir. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 850 m olan Ankara'da genel olarak karasal iklim hakimdir.
Ankara, Beypazarı baklavası, ayaş dutu, armudu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi gibi yöresel ürünlerin de başkentidir. Tereyağı kokulu baklavası, kaymaklı burma tatlısı ve höşmerimi ise Ankara'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılar arasındadır.
Ankara'nın unutulmaya yüz tutan "Ankara armudu, Kalecik Ayvası, Beypazarı Havucu, Hasandede Üzümü, Ayaş Domatesi, Yuva Kavunu, Kalecik Karası" geçmiş yıllara oranla talep görmeyince, üretiminde de azalma oldu.
Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Atago ve hosui Japon armut çeşitlerinin yanı sıra Ankara'da williams, kieffer, şeker armudu, Ankara armudu, Bozdoğan, Tokat hünkar ve concord gibi fidan türleri tercih edilebilir. Naşi ve Santa Maria armutları da başkentte hobi bahçelerinde yetiştirmek için uygundur.
ABB, kentin önemli sembolleri arasında yer alan ve nesli tehlike altında olan Ankara tavşanı, Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara arısının tanıtılması amacıyla Kızılay 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Meydanı'nda stant kurdu.
Origanum cinsine ait türlerin büyük çoğunluğunun kökeni Akdeniz Bölgesi'dir. Ancak genelde Origanum türlerinin çok geniş bir yayılma alanı vardır. Bunlar kıyı bölgelerinden yüksek dağlara, Doğudan Batı'ya değişik yörelere yayılmışlardır. Ankara koşullarında yetiştirilmeye uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri