Ultrasonla amnion sıvısının 4 kadran ölçümünde, amnion sıvısının 50mm'den az olması veya en derin vertikal çap ölçümünün 20mm'den az olması durumunda oligohidroamnios tanısını konur. İlk 3 ayda oligohidroamnios: Bebeğin amnion sıvısı azlığı nadir olur. Genellikle bu gebelikler devam edemez veya gebelik sonlandırılır.
Doğum esnasında, suyun azlığı, bebeğin kordonunda basıya ve rahim kasılmalarını tolere edememesine neden olabilir. Bu durumda, doğum eylemi sırasında, rahim kasılmalarıyla, bebeğin kalp atışları düşebilir ve sezaryen kararı alınabilir.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Çarşafın ıslak yerini şöyle bir kokladığında tatlımsı bir koku varsa (keskin amonyak kokulu idrara benzemeyen bir koku), Soluk saman renginde olan sıvı, birkaç saatte bir yenilenerek doğuma kadar kesilmeden devam ediyorsa, Pelvik taban kaslarını sıktığında sıvının akışı durmuyorsa, suyunun geldiğini anlayabilirsin.
İlgili 27 soru bulundu
Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.
Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir. çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez.
Emzirme döneminde su tüketimi, anne sütünün artmasında etkili oluyor. Anne sütünün %88 gibi bir kısmı su olduğu için bebeğin de su ihtiyacını karşılamada su içmek büyük önem taşıyor. Sonuçta sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için hem beslenme hem su tüketimi beraber doğru uygulanırsa etkisini gösteriyor.
Bebeğin amniyos sıvısı böbrekleri tarafından üretilir ve yutularak devamı sağlanır. Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir.
42 haftayı geçen gebeliklerde plasentanın yaşlanmasına bağlı olarak amniyon sıvısı azalır.
Anne karnında bebeğinizin böbrekleri, 12. Haftadan itibaren idrar üretmeye başlar ve bu idrar bebeğin etrafını saran amniyon sıvısını oluşturur.
Amnios sıvının normal miktarı 500 ml ile 2000 ml arasıdır. Gebeliğin ilk yarısında anne kanından ve bebeğin derisinden sıvı geçişi ile üretilirken, ikinci yarısında bebeğin idrarı, temel kaynağı meydana getirir. Bebeğin bu sıvıyı yutması ile denge sağlanır.
Bebeğin yutma mekanizmasının bozulmasıyla kaynaklı olarak amniyotik sıvının hacminde artış olabilir. Annenin diyabet hastalığına sahip olması amniyotik sıvının hacminde artışa sebep olabilir. Kötü şeker ve fetal anomalilerle birlikte saptanır.
Hafif düzeydeki susuz bebeğe gerekli sıvı ve elektrolitlerin verilmesiyle tedavi edilebilir. Ancak verilecek içeceğin mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir. Bebeğe mama veya anne sütü verilmeye de devam edilmelidir.
Hamilelik döneminde de vücudun susuz kalmasının nedeni, aslında vücuttan çıkan suyun geri alınmamasıdır.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir.
30 Haftalık Bebek Boyu ve Kilosu
Anne karnındaki 30 haftalık bebeğin boyu yaklaşık 40-43 cm iken kilosu da artmış ve 1400 gram civarına ulaşmıştır. Bu veriler tamamen ortalama değerler olup her hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu birbirinden farklı şekilde seyreder.
33. hafta bebek kilosu yaklaşık olarak 2100 gram civarındadır. Yapılan tetkiklerde bebeğin bu dönemdeki ortalama baş popo mesafesi 30,2 santimetredir. Baş topuk mesafesinin ultrasonografi sırasında değerlendirilmesi halinde ise bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimetre civarında tespit edilir.
Amniyon sıvısı akıntı şeklinde koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan bir yapıya ve açık sarı ya da ıhlamur çayı rengine sahip olur. Çamaşırda akıntı gibi bir tabaka bırakmadığı için öksürme ve aksırmada olduğu gibi idrar kaçırmaya yol açmaz.
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
Hamileliğin en önemli sorunlarından biri olan kabızlık limonlu su ile giderilebilir. Yapılan araştırmalar hamilelerin kabızlık sorunu için her gün bir bardak limonlu su içmesinde bir sakınca olmadığını belirtmişlerdir.
Hamilelikte vajinal akıntının en önemli nedeni genişleyen vajina durvarından kaynaklı beyaz veya şeffaf bir akıntının gelmesidir. Bu durum oldukça normaldir. Akıntı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin vajina duvarlarına baskı yapması ile artabilir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Amniyosentez, amniyotik sıvıdan örnek almayı ve incelemeyi kapsayan invaziv bir doğum öncesi (prenatal) tanı ve değerlendirme testidir. Amniyon sıvısı örneği çok ince bir iğne ile karın yüzeyinden rahime sokularak elde edilir. Ultrason cihazı ile bebeğin konumu ve amniyon sıvısının miktarı kolaylıkla takip edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri