Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Yani bebek, anne karnında ağız yolu ile değil tamamen kordon sayesinde beslenir.
Yenidoğanlar en fazla 3 saat aç kalabilir. 1-6 ay arası bebeklerde bu durum 4 saattir. 6 aydan büyük bebeklerde 6 saat aç kalabilir.
Ancak anne adayında bu ürünlere hassasiyet başlamışsa tüketmek için kendisini zorlamasına gerek yoktur. Çünkü ilk 3 ay bebek, annenin beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Yani hamilelikte beslenme sürecinde ilk 3 ay anne adayı istediği gibi beslenebilir.
Yaklaşık 7 haftalık hamilelik, bebek zaten bazı basit hareketler yapmaya başlar. Ancak gerçek hareketlerin çoğu 10 hafta civarında başlar. Halihazırda çocuk sahibi olan annelerin çoğu, gebeliğin 16-18. Haftaları arasında bu hareketlerden haberdar olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Hamilelikte ara öğün: Hamilelik özel bir süreç olduğu için mutlaka ara öğün desteği yapılmalıdır. Bu hem uzun açlık süresini yok edecektir hem de bebeği ve anneyi hipoglisemi riskine karşı koruyacaktır. Sabah öğle arası, öğle akşam arası ve akşam yemeğinden bir iki saat sonra ara öğün yapılabilir.
Çalışmada, hamileliğin ilk aylarında haftada üç kez 30 gramlık porsiyonlar halinde ceviz, badem ve çamfıstığı tüketen annelerin çocuklarının bilişsel işlev, dikkat ve hafıza testlerinde daha başarılı olduğu belirlendi.
Bebeğin beyin gelişimini güçlendirmek için hamilelere folik asit takviyesi verilmelidir. Günde 400 mikrogram folik asit alınması gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, turunçgillerde, kuru baklagiller, avokado, karnabahar, kereviz, mısır ve pancar gibi gıdalarda folik asit bulunur.
Yani acıktığını bir şekilde anneye belli etmez. Kordon ve plasenta sayesinde bebek sürekli beslenmektedir zaten. Anne kendi açlığını hissettiği durumlarda gelişim açısından faydalı besinleri tüketmelidir. Bu beslenme döngüsü sayesinde bebek de kendi ihtiyacını karşılar.
Bazen bebeğin hareketlerini hissetmemiş olabilir ya da bebek uyku halindeyken ondan hareket beklemiş olabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin hareketlerini dinlemenizde yarar var. Anne bir şeyler yiyip içtikten sonra, yeterince sıvı almış olarak yan yatar pozisyonda bebeğin tekmelerini sayabilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.
Bu anlarda yalnızca bir bardak su içmek kimi zaman açlığı bastırmaz. Bunun yerine bir bardak ılık süt içebilirsiniz. Sütün içerisine tarçın ilave ederseniz açlık hissinizi bastırmış olursunuz. Gece uykudan uyandığınızda ağır yemeklerden, kızartmalardan elbette hamur işlerinden uzak durmalısınız.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
Gebelikte hurma yemek oldukça faydalıdır. Fakat her faydalı şeyin, yüksek miktarda tüketilmesi sonucu zararları da ortaya çıkabilir. Yüksek oranda kalori ve şeker içerdiği için gebelik döneminde kan şekeri dengesizliği yaşayan kişilerin hurmayı süt, yoğurt gibi süt ürünleriyle birlikte tüketilmesi önerilir.
Her hamile kadının günde yaklaşık 1000 mg kalsiyum alması gerekmektedir. En fazla ve hızlı vücuda kalsiyum sağlayan besin ise süttür. Bu nedenle anne adayları hamilelik süresince her gün süt içmeye devam etmelidir.
Bebeğin boyu 26-29 cm kadar ağırlığı 400 gram kadardır. Bebek artık küçük bir insan modelidir. Bebeğin hareketi güçlüdür. Annenin karnında yağ tabakadı aza ise bebeğin hareketleri dıştan gözlemlenebilir.
5 aylık gebelikte bebek kilosu yaklaşık 430-450 gr, boyu ise 28-29 cm'dir. Gebeliğin 5. ayında artık bebeğinin hareketlerini daha belirgin şekilde hissedebilirsin. Akciğerleri büyük bir hızla gelişiyor. Kırmızı kan hücreleri ve kemik iliği oluşumu hızlanıyor.
Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Bebekler Hisseder
Bebekler nasıl annesinin kokusunu hisseder, yüzüne ve sesine tepki verir. Aynı şekilde babayla da bağ kuruldukça onu hissetmeye başlar.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri