Kediler ve Yavruları Yavru kedi de hastalanabilir ya da annesine bunu unutturarak uzaklaşabilir. Yavru kedi sütten kesildikten sonra anne ile yavru kedi arasındaki bağ zayıflamaya başlar.
Yavruları ölen kedi ne yapar? Yavruları ölen kedi onları terk eder. Ancak az sayıda yavrusu öldüyse, ölenleri yiyebilir. Enfeksiyonun yayılmaması ya da avcıların diğer yavrulara yaklaşmaması için bunu yapmak zorundalar.
Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar. Hatta anneleri de yavruları unutur.
Yaklaşık 3 aylık dönem geçtikten sonra yavrular, bağımsızlığını kazanmaya ve artık anne kediden ayrılmaya hazır hale gelmeye başlar. Annelerinden vaktinden önce ayrılan ve yeterince süt emmeyen kediler, ileride sevgi eksikliği çekebilmektedir.
Öncelikle çoğu kedi sahibi yavru kedilerin 2 aylık olduğunda annesinden ayrılması gerektiğini söyler. Ancak veterinerlerin uygun gördüğü süre ise en az 3 aydır. Henüz annesiyle olan bağlantısını koparamamış yavrular annelerinden ayrıldıklarında sevgi ve güven eksikliği duyarlar.
İlgili 20 soru bulundu
Yavru kedilerin annelerinden ayrılması için doğal süreç içinde ortalama 3 aylık bir zaman önerilmektedir. 2 aya kadar yavrular annelerinin yanından ayrılmak istemezler. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması ve birçok konuda kedilerin annelerine ihtiyaç duymadıkları zaman ayrılmaları mümkündür.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Hamilelik döneminin özel olduğu, hamile kedilerin de bu dönemde annelik iç güdüsü ile normalden daha agresif, sessiz, sakin ve korumacı olabilecekleri unutulmamalıdır.
Anne kediler, yavrularının sahip olduğu tek korumadır ve onları en iyi şekilde korumak için saldırgan olabilir. Annelik içgüdüsü nedeniyle anne kediler, kendilerini en çok seven sahiplerinin bile yavrularına zarar vermek istemediğini düşünemez.
Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar. 2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir.
Birçok kedi patilerine dokunulmasından hoşlanmaz. Fakat yavru kediler buna alıştırılabilir. Yavru kedinizi, patilerine dokunup, sevmeye alıştırabilirseniz, pek çok konuda rahat edebilirsiniz.
Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir. Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun.
Kediler bu konuda insanlara benzer. Vücutlarındaki melanin oranı genetik olarak aktarılır. Yani, ebeveynlerin genleri, yavruların renkleri konusunda belirleyici olur. Bu basit bir matematik problemi gibi görülebilir; fakat tam olarak orantılı bir hesap yapmak mümkün değildir.
İlk olarak beslenme için anne sütü gereklidir fakat bu durumda yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süt biberonların yardımı ile verebilirsiniz. Biberon ile sık sık beslenilmeli ve temizlenmelidirler. Aynı zamanda çok genç yaşta bir veteriner bakımına ve besin takviyesine gerek duyulur.
Hamile veya doğum yapmış kediler yavrusunu hayatta tutmak ve onun güvenliğini sağlamak amacıyla içgüdüsel olarak bu davranışı sergilerler. Genelde bu durum anne kedilerde tipik bir davranış sürecidir ve zamanla bu durumun azaldığını görebilmek mümkündür.
Yeni doğmuş bir kedi yavrusu sütsüz birkaç saatten fazla yaşayamaz. En fazla 12 saat yaşarlar ve sonra yok olurlar. Ancak 3 haftalıkken annesi tarafından terk edilmiş bir yavru kedi, anne sütü ya da diğer süt olmadan en fazla 2 – 3 gün yaşayabilir.
Evet, anne kediler yavrularını, kendi kokusu üzerlerinden gittiğinde unutur. Bunun için etrafımızda yavru kedi görürsek çıplak eller ile dokunmamız gerekir. Anne kediler yavrularını hasta olmadığı sürece alsa geride bırakmaz. Karnını doyurmak için biraz uzaklaşsa da kısa süre içerisinde geri döner.
Evinizi kedinizin doğum yapması için hazırlama
Gebe kediler (dişi kediler) hamileliklerinin son iki haftasında saldırgan olabilir, bu nedenle onu yalnız bırakıp çocuklardan uzak tutmalısınız. Rahat hissetmesini sağlamak ve hipotermi riskini düşürmek için oda sıcaklığı ayarlanmalıdır (22°C civarı).
Unutmayınız ki, pek çok durumda kedi doğumu tamamen kendi başına gerçekleştirebilir. Bir batında doğan ortalama yavru sayısı 2 ila 5 arasındadır.
Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir.
Kedilerin çoğu, yavaş ve azar azar yemeyi, arada sırada bir lokma mama almayı tercih ederler. Bir kap mamanın tümünü bir çırpıda yememesinin tek nedeni mamayı sevmemesi değildir. Kediniz, başka bir yerden fazladan ödül bisküvisi aldığı için mamasını yemeden geçiştiriyor olabilir.
Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir. Özellikle sokak kedileri ilk yavruları henüz ayaklanmışken tekrar kızana girip çiftleşmekte, yeni yavrular geldiğinde eski yavrularını tamamen belleğinden silmektedir.
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri