Antifriz ve su karışımından meydana gelip soğutma suyu veya soğutma sıvısı olarak adlandırılan sıvının eksilmesi, hararetin yükselmesinde en büyük etkendir. Soğutma sıvısının eksilmesi dışında mekanik arızalar nedeniyle de arabalar hararet yapabilir.
Motorun fazla ısınarak hararet yapmasının önüne geçer. Bu yüzden yaz mevsiminde de bir miktar antifriz kullanmak aracınızın motoru için oldukça faydalı olacaktır.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
İlgili 42 soru bulundu
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
Radyatörünüzde pas, kir ve diğer zararlı partiküller de birikebilir. Bu gibi kirleticiler antifrizlerin motor sıcaklığını düzenleme kapasitesini tehlikeye atacaktır. Bu, motorun aşırı ısınmasına, bir motor bloğunun ve hatta silindirine giden bir piston kaynağının çatlamasına yol açabilir.
Bir alkol çeşidi olan antifiriz; araç motorunun ve motor bağlantılarının donmasını ve ısınmasını engelleyen bir sıvıdır. Antifiriz içindeki 'glikol' sayesinde suyun donma derecesinin düşmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde yaz aylarında da motorun sıcaklık dengesini korur.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Antifriz, suyla karıştırıldığında, moleküllerden herhangi birinin bir araya gelmesini ve kristalleşmesini zorlaştırır. Temel olarak su ve antifriz, donma noktasını düşürmek için mükemmel bir kombinasyondur.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
Organik inhibitörler içeren kırmızı antifriz klasik inhibitörler içeren mavi antifirize göre 3 kat daha fazla ömürlüdür. Ancak bu her araçta mavi yerine kırmızı koyarsak ömrü uzatabiliriz demek değildir.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Ynt: Kaç litre antifriz koymalıyım ve antifrizin özellikleri nasıl olmalı 3 lt antifiriz koyman yeterli bence. Tam olarak kaç lt su alıyor bilmiyorum ama 8 lt gibi düşünsek suyu boşalttığında bir kısmı radyatör ve blokta kalacak. 3 lt su boşalsa 3 lt antifirz yeterli olur.
Sıfır araçta antifiriz vardır.
emsalleriyle kıyasla olmazssa. Antifirizin fazla oranlı olması böle bişye sebep olmaz... antfrizin içine su katarsanız hararet daha da yükselir.Sakın katmayın.
Antifriz Renklerinin Anlamları
Kırmızı antifrizler, organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Yeşil antifrizler, inorganik inhibitör eklenerek üretilen antifrizlerdir. Mavi antifrizler, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilen antifrizlerdir.
Antifiriz yalnızca kışın değil, dört mevsim boyunca kullanılmalıdır. Motor bloklarında pas oluşumunu önleyen antifirizi uzun süre kullanmazsanız, yeniden antifiriz eklediğiniz aracınızdan çözülen pas parçaları kalorifer gözeneklerine dolarak tıkanmalar yaratacaktır.
1.Araç güvenli bir yere çekilir ve aracın rölantide çalışması sağlanır. 2.Kalorifer en sıcak konuma alınır ve en yüksek ayarda açılır. 3.Aracın radyatörüne su dökülür.
Conta yanması sebeplerinden biri de su pompasının kanatlarının aşınmasıdır. Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri