Apse nasıl boşaltılır? Apse, gözle görülebilir ve ulaşılabilir bir yerde ise genellikle ameliyathane ortamı gerektirmeyen poliklinik şartlarında apse alanı temizliği yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanarak küçük bir kesi yapılır ve apse boşaltılır. Boşaltıldıktan sonra apse loju yıkanarak temizlenir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Anal apsenin tamamen boşaltılmazsa çok ciddi sonuçları olur. Öncelikle bu alan artık cilde doğru açılmaya başlar. Dolayısıyla cilt iltihabı süreci başlar ve anal apsenin alanı gittikçe genişler. Bu da zaman içerisinde bağırsak içi ve cildin arasında bir tünel oluşmasına sebep olur.
Apse drenajı mutlaka anestezi altında yapılmalıdır. Anestezi olmadan direnaj son derece ağrılı olacaktır.Ayrıca yeterli direnaj için bu gereklidir. İnsizyon için anüse en yakın yer tercih edilmelidir. Müdahale sonrası antibiyotik tedavisi ve hastanın takibi gereklidir.
APSE NASIL TEDAVİ EDİLİR? Küçük bir cilt apsesi doğal olarak drene olabilir veya herhangi bir tedavi olmaksızın küçülebilir, kuruyabilir ve kaybolabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonu temizlemek için daha büyük apselerin antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekebilir ve irinin boşaltılması gerekebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Anal apse tedavi edilmezse ne olur? Anal apse mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi enfeksiyonlara ve o bölgede gazlı kangren gelişmesine sebep olabilir. Apse daha derinlere ilerleyerek komplike hale gelir ve sonrasında gelişecek fistülün sfinkter hasarını artırır.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
Soğuk kompres yapmak: Apsenin oluştuğu bölgeye uygulanan soğuk kompres şişkinliği indirdiği gibi ağrıyı da azaltır. Apsenin oluştuğu bölgeye taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığından bakterilerin ölmesini sağlar.
Apsede fuluktiasyon denilen elle muayenede yumuşak olarak hissedilen derinin inceldiği gözlenen ve yüzeye doğru kabarık olan apse saptandığında artık bu apsenin içerisinde iltihap olduğu düşünülür. Bu iltihabın mutlaka boşaltılması gerekir.
Hastada akut apikal apse ile birlikte; ateş, halsizlik, lenfadenopati, selülit, ilerleyen diffüz şişlik, trismus gibi bulgular var ise antibiyotik verilmesi gerekebilir. Komplike vakalarda acil cerrahi drenaj ve antibiyotik tedavisi önerilmektedir11, 12.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır.
Apse oluşumunun ilk belirtisi, dokunulduğunda ağrıyan, sert, kırmızı bir bölgedir. Apse konumlanmaya ve irin oluşmaya başlayınca, bu kırmızı alanın sınırları belirginleşir ve merkez noktası yumuşamaya başlara. Genellikle irin, direnci en az olan bölgeye doğru ilerler, bir çıkıntılı nokta oluşturur.
Apseyi patlatmak, enfeksiyonun diğer bölgelere yayılma riskini artırır. Enfeksiyon, çevre dokulara, diş etlerine, çene kemiğine ve hatta çevredeki damarlara ve sinirlere yayılabilir. Bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tedavi sürecini daha zorlu hale getirebilir.
Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır.
Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir. Patlayan ve delinen apse ilerleyen zamanlarda iltihabın tekrar oluşmasına sebep olabilmektedir.
Apse, derinin altında oluşan bir irin topluluğudur. Genellikle bakteriler bir kesik veya yaradan girdiğinde ortaya çıkar. Enfeksiyon hızla yayılır ve apsenin oluştuğu bölgede ateş, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olabilir.
Çoğu vakada diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür. Bazı apse vakalarında antibiyotik tam iyileşme ile sonuçlansa da apse drenajı aslında kanal tedavisi ve cerrahi operasyonlarla mümkündür.
Her hasta için mutlaka ilaç tedavisi uygulanmaz. Çok fazla yayılım göstermemiş olan, diş arası ya da diş kökü ile sınırlı olan apseler genellikle antibiyotik ilaçla tedavi edilebilir. Elbette apseye neden olan diş çürüğü gibi faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir buz paketi kullanın veya birkaç buz küpü alın ve bir havluya sarın. 15 dakika boyunca şişmiş bölgeye kompresi yerleştirin ve kapatın. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
İltihaplı dişe buz uygulamak, diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde önerilen bir yöntem değildir. Buz, diş eti dokusuna zarar verebilir ve enfeksiyonun daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Bunun sonucunda diş apsesi nedeniyle oluşan ağrı birkaç güne kadar rahatlamaya başlayacaktır.
Ağız ve diş hijyeni yeterli sağlanmadığında bakteri, diş ve diş eti arasındaki boşluğa yerleşir. Tedavi uygulanmadığında kendi yolunu bulacaktır. Yayıldığı alanda iltihap (irin) ve şişmeye sebebiyet verecektir. Bu şişkinlik ve irine apse adı veriliyor.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri