Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz. Diş Macunu: Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürerek acının etkisini azaltabilirsiniz. Bal: Balı yaraya sürebilir üzerini bandajla kapatarak oluşan ağrının ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Arının ısırdığı bölgeye soğuk yoğurt sürün ve bir süre o şekilde bekleyin. Yoğurt soğuk olmasıyla şişmesini önleyecektir. Ayrıca kızarmanın da önüne geçip kısa sürede bu ufak rahatsızlığı ortadan kaldıracaktır.
Hafif ağrı ve kaşıntı için doktor kontrolünde antihistaminik kremler kullanılabilir. Bazı doğal maddeler arı sokması semptomlarını hafifletebilir. Aloe vera jeli veya lavanta yağı gibi bu maddeler kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Sokma alanına alkol veya hidrojen peroksit gibi maddeler uygulanmamalıdır.
Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir. Buzu doğrudan tene koymak yanmaya neden olabilir. Bu yüzden bir havluya sarıp 20 dakika bölgede bekletmek etkili olacaktır.
Arının soktuğu bölgedeki oluşan şişliği azaltmak için bir buz torbası yardımıyla kompres yapılabilir. Şişlik ve kaşıntıyı azaltmak için difenhidramin (Benadryl) gibi bir antihistaminik kullanılması önerilir. Ağrı için ibuprofen veya asetaminofen denemek mümkündür.
İlgili 28 soru bulundu
Oluşan ağrı ve şişlik genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Orta derecedeki reaksiyonlarda belirtiler biraz daha şiddetlidir. Aşırı kızarıklık görülebilir ve sokma bölgesinde kademeli olarak artan şişlikler birkaç gün boyunca şiddetlenerek devam edebilir.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, arı sokmasından hemen sonra dakikalar içinde ortaya çıkmaktadır. Her 4 kişiden üçünde arıya karşı alerjik reaksiyon 20 dakika içinde gelişir. %90'ı ilk 40 dakikada gelişir. Bazen böcek sokmasından 5 saat sonra bile ciddi alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
Aksi takdirde vücudunuzda alerjik reaksiyon oluşma ihtimali artar. Çünkü zehirli iğne derinin altında ne kadar kalırsa vücudunuza o kadar zehir yayılır. Bu durum fazla ağrılı ve acılı olur.
Arı sokmasına bağlı sokma yerinde şişlik 10 cm'den büyük olduğu zaman büyük bir reaksiyon gelişmiş demektir. Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Arı sokmalarında küçük kaşıntılar olabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur.
Lavanta yağı tüm arı türlerinde reaksiyon gösteren bölgenin mevcut durumunun hafiflemesini sağlamaktadır. Lavanta yağını bir pamuk yardımıyla arının soktuğu bölgeye sürmek etkili olacaktır. Arı sokmasına ne iyi gelir, sarımsak arı sokmasında oldukça faydalı bir yöntemdir.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Arı sokması genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Hafif bir arı sokması durumunda, şişlik, kızarıklık ve kaşıntı genellikle 1 ila 3 gün içinde azalmaya başlar.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Limon: Bal arısı sokmasına karşı acıyı dindirmek için sokulan yerin üzerine limon koyulmamalıdır (Irmak, 1963). Limon asit içerdiğinden bazik yapıdaki eşek arısı zehirine karşı kullanılmalıdır (Dursun ve ark., 2011).
Arık sokması sonrası gelişen reaksiyon ne kadar ağır ise bir sonraki reaksiyonunda ağır olma olasılığı o kadar yüksektir. Geniş bölgesel reaksiyon arı sokulan bölgede 10-20 cm'yi bulan, hatta bazen tüm uzvu etkileyen şişliğe neden olur. Düzelmeleri 5-10 gün sürebilir.
Arı alerjisinde; arının soktuğu yerde ya da tüm vücutta dakikalar veya saatler sonrasında kızarıklık/ kaşınma, el/ ayak/ yüz/ boğazda şişme, nefes darlığı, bulantı/ kusma, çarpıntı, baygınlık hissi, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi değişken tablolar gözlenebilmektedir.
Yumuşak derili bir hayvanı soktuktan sonra iğnesini geri çıkartabiliyorsa uzaklaşıp, hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor fakat iğne hedefte kalırsa kaçmaya çalışırken organlarla birlikte vücudu terk ediyor ve hayvan kısa sürede ölüyor.
Arı Sokmalarında İlk Yardım prosedürü kapsamında eğer Arı Sokması sonrası iğne vücutta kaldıysa keskin olmayan bir cisim kullanılarak iğne çıkartılır. Arı iğnesi ciltte ne kadar fazla süre kalırsa zehir o kadar fazla yayılabilir. Ardından sokulan bölge sabun ve soğuk su ile güzelce yıkanır.
Bu oluşan abdominal yırtık arıyı öldürür. Lakin çoğu arı türlerinin iğnesi pürüzsüz olduğundan arı iğnesini çıkarabilir. İğnesini çıkarılabilen arılar soktuktan sonra ölmezler.
Bal arısı soktuktan sonra iğnesini bırakır ve ölür, yaban arıları ise iğnesini bırakmaz ve defalarca sokabilir. Fakat bal arısı zehiri daha fazladır ve daha ağır alerjik reaksiyona yol açar.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Arı zehiri, işçi arılarda zehir bezlerince üretilip zehir torbasında depolanır. Hücreden yeni çıkmış arıların zehir üretme yetenekleri çok az olup 12 günlük olduklarında en yüksek üretim kapasitesine ulaşırlar ve 20 günlük olduklarında zehir üretme yeteneklerini kaybederler.
Arı sokmasında ilk yardım
Amonyak vb. kullanılmaz. Eğer ağızdan sokmuşsa, solunumu güçleştiriyorsa kişinin buz emmesi sağlanır. Ağız içi sokmalarında ve alerjisi olanlar için tıbbi yardım istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri