Arı sütü, besleyici yapısıyla bilinen, alternatif tıp alanında sıklıkla karşımıza çıkan bir besin olarak bilinir. Genç arıların, salgı bezinden salgılayarak oluşturduğu kraliçe arının beslenmesinde etkili olan doğal bir üründür.
Arı sütü; yaklaşık %66 su, %14.5 karbonhidrat, %4.5 lipid, %13 aminoasit, B grubu vitaminlerinin tümüne ek olarak A, D, C, E vitaminleri, biyolojik aktif maddeler, önemli bazı mineral maddeler ve bir miktar da tespit edilemeyen maddeler içerir.
Arı sütü, 5-15 günlük işçi arıların baş kısmında bulunan alt çene ve boğaz bezleri tarafından salgılanan, genç larva dönemindeki yavruların ve ana arının beslenmesinde kullanılan krem kıvamında, beyazımsı, keskin kokulu ve besleyici bir üründür. Arı sütünün ham madde kaynağı, polen, su ve baldan oluşmaktadır.
Kolesterol değeri yüksek çıkan kişilerin arı sütü ile beslenmesi, bu değeri sağlıklı rakamlara indirecektir. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarına davet çıkaracağı için arı sütü ile daha uzun ve sağlıklı bir ömür yaşayabilirsiniz.
Arı sütü beyaz ya da sarımsı bir görünüme sahip olan süte benzeyen bir salgı olarak bilinmektedir. Keskin kokusu ile dikkat çeken arı sütünün tadı ise ekşimsi olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle arı poleni ve bal gibi besinlere karşı alerjisi olan kişiler, arı sütünü tükettiğinde ciddi alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilir. Arı sütünün aşırı tüketimi, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Not: Hamileler ve emziren annelerin arı sütü tüketmesi önerilmemektedir.
Arı sütünün sağlığa faydaları arasında; kemoterapide yardımın yanı sıra belirli kanser türlerini önleme, kan basıncı düşürme, kısırlığı tedavi etme, kolesterol seviyelerini düşürme, karaciğeri koruma, iltihabı azaltma, sindirim bozukluklarını iyileştirme, erken yaşlanmayı önleme, kilo vermeye yardımcı olmak sayılabilir ...
Arılar ürettikleri balı peteklere koyarken, daha yüksek besleyici özelliklere sahip, kraliçe arı için hazılanan bal ise 'arı sütü' olarak bilinir. Peteklerin korunması için üzerini reçine-mum karışımı bir madde ile kaplarlar. Bu madde ise 'propolis' olarak adlandırılır.
Arı sütünün en yaygın bilinen ve uygulanan özelliklerinden biri erkeklerde cinsel istek ve performansı artırıcı etkisi. Bu etkinliğinin sadece erkekler ile sınırlı kalmadığı, kadınlarda doğurganlık oranının artırılmasında olumlu etkileri bulunduğu yürütülen bilimsel çalışmalar ile de destekleniyor.
Arı sütü yapısında protein de barındırdığı için, oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında saklanan arı sütü çok kolay bozulur. Bu nedenle arı sütünü oksijen almayan ve soğuk bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 4ºC ile -10ºC arasında buzdolabında 4 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Arı Sütü fiyatı neden pahalı aslında arı sütü fiyatını arının ürettiği diğer ürünlerle kıyaslarsak en pahalı fiyata sahip arı ürünü bu değil. Arı zehri listenin başında yer alır. Arı sütünün gramla satılıp fiyatının yüksek olmasının seebi üretimin zahmetli, üretim süresinin kısa, üretim miktarının düşük olmasıdır.
Bir Kg bala 20 gram arı sütü karıştırılıp kullanılması uygundur.
Arı sütü halk arasında beyaz altın olarak da adlandırılır. Bunun nedeni hem çok değerli olması hem de arı sütünün renginin beyaz olmasıdır. Anne sütüne benzeyen bu besinin kıvamı ise oldukça yoğundur. Formu jel şeklinde olan arı sütü dünyanın bazı bölgelerinde ise kraliyet jeli olarak tanımlanır.
Arı sütü, işçi bal arılarının ürettiği kremsi beyaz veya soluk sarımsı sütsü bir salgıdır. Tadı ekşidir ve keskin bir kokuya sahiptir.
Nisan ayından Eylül'e kadar sağımı yapılan arı sütünün kilosu 10 bin liradan satılıyor. Çiçeklerin açmasıyla birlikte arıcılar arı sütü üretimine başladı.
Polene veya yaban arısı zehrine alerjisi olan kişiler için önerilmez. Olası yan etkiler arasında alerjik reaksiyonlar, kaşıntı ve nefes almada zorluk yer alır. Uzmanlar ayrıca hamile kadınların arı poleni almasını önermemektedir.
Cilt üzerinde de onarıcı ve güzelleştirici bir kimliğe sahip olan arı sütünün direkt olarak yüze uygulanması doğru bir kullanım şekli değildir. Hem asidik yapısı hem de alerjik kimliği sebebiyle cildin hassaslaşıp kızarmasına ya da reaksiyon göstermesine sebep olabilmektedir.
Taze arı sütü direkt olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu, bal, pekmez, yoğurt, süt ile beraber de tüketilebilmektedir. Saf arı sütünün ekşimsi, mayhoş bir tadı bulunmaktadır.
Gerçek arı sütünün beyazımsı bir renge ve hafif ekşimsi bir tada sahip olduğunu belirten Çay, "Arı sütünün sahtesi makinalarda yapılmaz. Arı sütünün içerisine koyulan bal oranı bellidir. Bu bal oranı yüksek olduğu takdirde, arı sütü gerçek özelliğini yitirir ve besin değeri düşer.
Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladığı maddeleri başlarında bulunan salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettiği, reçine benzeri bir üründür.
Arı sütü polen ile sıkça birbirine karıştırılır ama bu iki ürün birbirinden tamamen farklıdır. Arı sütü, bal, polen, balmumu özellikle bal arılarından elde edilen ürünler olsa da birbirlerinden neredeyse her bakımdan ayrılırlar.
Propolis arının dışkısı değildir. Bu çok duyduğumuz yanlış bir bilgidir. Arılar propolisi ağaçların reçinemsi akıntılarından toplarlar ve kovan getirirler. Çiğneyerek kendi enzimleriyle birleştirirler ve kovanda sterilizasyon için kullanırlar.
Arı sütü; kilo alımı, mide rahatsızlığı veya yüzde kızarıklık/döküntü gibi yan etkilere neden olabilir. Arı sütünün içindeki bazı maddeler hormon benzeri etkiye sahiptir ve kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Bu nedenle meme ve prostat kanserli hastalar takviye olarak arı sütü kullanmaktan kaçınmalıdır.
Ürün, pratik ve gündelik yaşam ihtiyaçlarına uygun olduğu için ofiste, evde veya sporda da rahatlıkla tüketilebiliyor. Sadece eczanelerde satışa sunulan BEE'O UP 'Arı Sütü, Kırmızı Ginseng, Propolis Shot'ı yetişkinlerin günde bir şişe tüketmesi tavsiye ediliyor.
İçeriğinde B ailesi vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, bakır, fosfor, potasyum gibi bileşenler de bulunan arı sütü, bir gıda olarak çocuk, genç ya da yaşlı herkes tarafından tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri