Ara kararları, yargılamaya (davaya) son vermeyen, bilakis onu yürütmeye, ilerletmeye yarayan kararlardır. Hâkim, yargılamayı yürütmek (ilerletmek) için davada bir çok ara kararı verir.
Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır. g) Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.
Mahkeme tarafların maddi hukuk bakımından haklı ya da haksız olduklarına karar verir. Davaya son vermemek ile beraber, aksine davanın devam etmesini sağlayan kararlar, ara karar niteliğindedir. Ara kararlar sonra hâkim, davaya bakmaya devam eder. Kural olarak ara kararlar için kanun yolu açık değildir.
Pek çok kişinin de merak ettiği konular içerisinde yer alıyor. Ara Karar Nedir? Davaya son vermemek ile beraber, aksine davanın devam etmesini sağlayan kararlar ara karar olarak bilinmektedir. Özellikle mahkeme nezdinde hakim davanın devam edebilmesi için birçok farklı ara karar vermektedir.
Meselâ, gelecek duruşmanın tarih ve saatini saptayan mahkeme kararı bir ara kararıdır. Görülmekte olan dava ile ilgili diğer bir mahkemedeki dosyanın celbi için o mahkemenin yazı işleri müdürlüğüne müzekkere yazılmasına dair mahkeme kararı da bir ara karar niteliğindedir.
İlgili 44 soru bulundu
HUMK 225. maddesindeki hakim için öngörülen 3 günlük süreyi, avukatların itiraz etme süresi olarak da yorumlayabiliriz. veya hakimin tefhimi veya tebliğinden önce itiraz edilebilir şeklinde de yorumlanabilir.
UZAKLAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ NEREYE YAPILIR? Uzaklaştırma kararına itiraz, Aile Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi vermek suretiyle gerçekleştirilir. Ancak itirazı değerlendirecek olan merci , kararı veren Aile Mahkemesi'nin numara olarak bir üst mahkemesi olacaktır.
Hukukumuz uyarınca ara kararlar aleyhine istinaf veya temyiz kanun yoluna başvurmak mümkün değildir. Ara kararlar ancak ana hükümle birlikte istinaf veya temyiz incelemesine konu edilecektir. Yani boşanma davası sırasında verilen tedbir nafakası ara kararını o an itibariyle istinaf mercine taşıyamayız.
Müzekkereler mahkemece diğer kurumlara gönderilen yazılı bildiri veya talep yazılarıdır. Ara kararlar tarafların taleplerine ilişkin olarak dava süresince verilen kararlardır. Gerekçeli karar ise hüküm aşamasında mahkemenin verdiği kararların gerekçeleri ile açıklanmasıdır.
Boşanma davasında karara itiraz ile ara kararın dava sonuçlanmadan dönmesi mümkün olabilir. Ancak bunun için ara karara gerçekleştirilen itirazın dilekçe şeklinde gerekli mahkemeye iletilmesi ve bu mahkeme tarafından yapılan incelemede itirazın haklı görülmesi gerekir.
Gerekçeli karar, mahkemenin, yargılama sonunda vermiş olduğu hükmü hangi hukuki nedenlere dayanarak tesis ettiğini detaylıca açıkladığı, maddi vakalar ile sonuç arasında mantıksal bir bağ kurduğu karara denir. Bir mahkeme kararının gerekçesiz olması hukuki açıdan düşünülümez.
Ara mahkeme: 30 günde bir yapılan incelemeye halk arasında ara mahkeme denir. Ülkemizde görülen ceza davalarında duruşma aralarında yaklaşık süre 3-4 aydır. Tutuklu kararı verilen davalarda 30 günde bir tutukluluk kararı hakkında evrak üzerinden incelemede bulunulur.
“Mahkeme başkanı veya hâkim, sanığın veya katılanın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkındaki dilekçeyi reddettiğinde, sanık veya katılan o kişileri mahkemeye getirebilir. Bu kişiler duruşmada dinlenir.”
Mahkeme hakimi kazanılmış hak sonucunu doğuran ara kararlarından dönemez ise de, bunlar dışındaki ara karardan dönülmesi mümkündür. Ara karardan rücu Yargıtay kararları özetle bu şekilde olup, bu doğrultuda usuli kazanılmış hak doğurmayan ara karardan dönülmesi istemi nde bulunulması mümkündür.
30 günlük süreler halinde yapılan incelemeye halk arasında ara duruşma denilmektedir. Örneğin, 01.03.2020 tarihinde yapılan duruşmadan 30 gün sonra, halk dilinde “ara duruşma” veya “ara mahkeme” olarak adlandırılan, tutukluluğun evrak üzerinden incelenmesi işlemi 31.03.2020 tarihinde yapılacaktır.
Tam kabul davayı bütünüyle sona erdirirken, kısmi kabul hâlinde kabul edilen kısım yönünden dava sonlanır, kabul dışında kalan kısım içinse dava devam eder. Davanın tam kabulü durumunda, taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulacağından mahkemenin kabul nedeniyle davanın kabulüne karar vermesi gerekmektedir.
HMK m. 391/3, m. 394/5; ayrıca İİK m. 258/III ve 265/V). Ara kararları kural olarak başlı başına istinaf konusu yapılamaz; ancak asıl hükümle birlikte değerlendirilir.
Kural olarak, mahkeme, verdiği ara kararından, gerek tarafların başvurusu ve gerekse de re'sen hareket etmek suretiyle, dava nihai hükümle sonuçlanmadan önce dönebilir. Çünkü kural olarak ara kararları ile taraflardan biri yararına usulen kazanılmış hak doğmuş olmaz.
Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.
Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, ayrıca hüküm konulmayan hâllerde Kanun'un 35'inci maddesine göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde, kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.
a- Yargıtay Onama Kararına İtiraz
Şikayetçi olup davaya müdahil olan taraf da itiraz kanun yoluna başvurmak üzere Yargıtay Başsavcılığı'na müracaat edebilir. Kararın düzeltilmesi, her türlü kesinleşmiş Yargıtay onama kararına karşı başvurulabilen bir kanun yoludur.
İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.
Ceza mahkemelerinde gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür. İstinaf kanun yoluna başvurulması üzerine, şartları varsa Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi'nin kararına karşı da 15 gün içinde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri