Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir. Bu nedenle de ödeme işlemi, notere gidilmeden hemen önce veya noterde gerçekleştirilir.
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
Açıklama kısmına plaka/şaşe numarası araç bedeli yazılır. (Alıcı için elinde yazılı bir belge olur böylece) Sonra gidip noter'de alım-satım yapılır.
İşlemlerin hangi noter tarafından gerçekleştirileceği konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Kendi bulunduğunuz bölgedeki ya da aracı satın alan kişinin bulunduğu yerdeki noterlerden işlem yaptırabilirsiniz. Nöbetçi noterler vasıtasıyla hafta sonları da işlemlerinizi yaptırma şansınız vardır.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
İlgili 39 soru bulundu
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
araba alımı sırasında 2 kişi birlikte para veriyorlar. bu durumda araba ikisinin üzerine yapılabilir mi? yani arabayı müşterek almak mümkün olabiliyor mu? Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
Araç Satış İşlemleri Ne Kadar Sürer? Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır. Noterlerin çalışma saatleri 09:00 – 12:30 ve 13:30 – 17:30 saatleri arasındadır.
Alıcının noter işlemlerini tamamlamadan hemen önce parayı, satıcıya transfer etmeniz gerekir. Böylece noter işlemleri kolayca gerçekleştirilebilir.
Paranızı Almadan Noter Satış Onayı Vermek Sakıncalı mı? Paranızın tamamını almadığınız halde aracınızı noterde devredecek olmanız bir şüphe uyandırabilir. Fakat korkulacak bir durum söz konusu değildir. Banka, alıcı tarafından araç satan kişiye yani size ulaştırılmak üzere bir detaylı dosya hazırlar.
Alıcı kendi adına oluşturulan Referans Numarası ile sisteme giriş yaparak SMS ile iletilen Halkbank Güvenli Ödeme Hesabı'na araç satış bedelini gönderir. Böylece hesabındaki ilgili miktar para araç bedeli olarak Halkbank güvencesine alınır. Satıcı ve Alıcı Noter'de aracın tescil işlemlerini tamamlar.
Güvenli alışveriş için notere geldiklerinde sistemde onaylandıktan sonra otomatik olarak para hesaba geçiyor. İşlem ücreti her para miktarı için aynı olup, 20 liralık bir ücret alınıyor. Dolandırıcılığı ortadan kaldıran bir sistem. Vatandaşlar için iyi bir uygulama oldu” dedi.
Genellikle yeni bir bebek dünyaya gelince, büyük bir kaza atlatınca, ev veya bir araç alınınca gibi durumlarda şükür kurbanı kesilmektedir. Bu durumda maddeler bir araç olarak görülür. Asıl amaç Allah'a hamd etmektir. Yaşanılan durumun bereketinin artması için kurban kesilir.
İlk kez trafik sigortası yaptıracakların araç aldıkları gün ile aynı gün trafik sigortalarını yaptırmaları gerekir. Sigorta şirketleri, ruhsat bilgisi olmadan da sigorta poliçesi hazırlamaktadır. Poliçe başlatmak için yeni aracın şasi numarası, modeli ve motor numarası bilgilerini sigorta şirketine iletmen yeterlidir.
Türkiye'de bulunan bir sıfır aracın sahibine teslimi en fazla 1 hafta sürerken yurtdışından gelecek araçta bu süre birkaç ay uzayabilir.
Son dakika haberi... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlamasının, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldığını açıkladı.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yani vergi mükellefi olmayan kişiler, ekonomik durumları ölçüsünde diledikleri kadar araç alabilme özgürlüğüne sahip.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Başkasının Arabasını Kullanmak Cezası
Cezası bulunmayan bu durumun aracın trafik kazasına karışması durumunda yükümlülükleri bulunmaktadır. Kazaya sebebiyet veren sürücünün cezai yaptırımları ve tazminat yükümlülükleri bulunmaktadır. Sürücünün yanı sıra araç sahibi de sürücü kadar sorumludur.
İkinci el araçların sıfır araçtan pahalı satılması 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Düzenleme 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri