Kaza Tespit Tutanağı'nın Amacı Nedir? Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapordur. Tutanak, kendi başına kaza kusur oranını ya da derecesini belirleyemez. Kusur dereceleri, sürücülerin sigorta şirketleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu belirlenir.
Kaza tespit tutanağını tuttuktan sonra, sigorta şirketinize göndermeniz gerekir. Sonrasında belge sisteme girilir. 3 iş günü içerisinde kusur oranları tespit edilir. Ardından dosya sonuçlanır.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Meydana gelen bir trafik kazası sonucunda kazaya karışan araçlarda maddi bir hasar oluştuğunda, araç sahiplerinin maddi hasarlı kaza tespit tutanağı doldurması gerekir. Kaza tespit tutanağı doldurmadaki amaç, kaza geçiren tarafların kazanın nasıl meydana geldiğini kendi dillerinden anlatarak kayıt altına almalarıdır.
Kazada ölüm veya yaralanma varsa, Sürücü 18 yaşın altındaysa, Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ve kazada kamu malına zarar verilmişse, Sürücülerde alkol ve uyuşturucu madde kullanma şüphesi varsa kaza tespit tutanağı geçerli olmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Çalışanların özlük dosyasında bulunan tutanak için İşyerinde Tutulan Tutanak Sicile İşler mi? Diye sormasına gerek yoktur. Çünkü bu tutanakların sicile işlenmesi söz konusu olamaz. Çalışanların siciline tutanak değil tutanak sonucu yapılacak incelemede veya soruşturmada alacağı ceza işler.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Trafik kazasının ardından yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: Kazayı polise bildirmek, kaza yerinde tutanak düzenlemek, kaza anına ait fotoğraflar çekmek ve tüm tarafların bilgilerini toplamak. Polis çağırmanın maliyeti, kazanın ciddiyetine ve durumuna bağlı olarak değişebilir.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Taksirli davranış yani trafik kazası sonucunda bir kişinin yaralanması veya ölümü meydana gelmemiş ise sadece maddi hasar mevcut ise kişiye ayrıca ceza davası açılarak ceza verilmez. Trafik kazası neticesinde açılacak maddi ve manevi tazminat davalarının süreci ve sonucu ceza davası ile ilişkilidir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Ödenecek miktar yaralanmanın ciddiyeti, sağlık giderleri ve geçici/kalıcı iş gücü kaybı gibi faktörlere göre belirlenir. Ancak 2023 yılı trafik sigortası teminat limitleri araç türüne göre değişmekte olup ortalama 1.200.000 TL'dir.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Tutanaklar, tarih ve saatle başlar, yine tarih ve saatle biter. Tutanaklar kağıdı temiz olmalı, yazılarda silinti veya kazıntı olmamalıdır. Tutanaklarda kağıdın sadece bir yüzüne yazı yazılır.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır. Tutulacak tutanakta tarih ve saat kesinlikle yazılmalıdır.
Disiplin Suçundan Alınan Ceza Sicilden Silinir Mi? Mevzuatımızda disiplin cezalarının sicilden silinmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Sakatlık oluştuysa; Kişi sakatlık oranına göre meydana gelecek iş ve güç kaybına göre zararını talep edebilecek, tedavi masraflarını isteyebilecek ve manevi tazminata hak kazanabilecektir. Ayrıca, araçlara veya eşyalara verilen zararların karşılanmasını istenebilecektir.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri