Önem kısmında ulaşılan sonuçların hangi sorunların çözümüne katkı sağlayacağı ve nasıl kullanılacağı açıklanmaya çalışılır. Neden başka bir konu değil de bu konunun seçildiği üzerinde durulur. Yapılacak araştırmanın ilgili alana katkısı açıklanır. Bu kısımda araştırmanın önemi açıklanmalıdır.
Araştırma, veriyi bilgiye, bilgiyi içgörüye dönüştüren, strateji oluşturmaya olanak sağlayan, aksiyon noktalarını belirleyen ve alınan aksiyonların etkisini ölçümlemeyi de içeren önemli bir döngüdür.
TEZİN ÖNEMİ: Tezin önemi, konunun seçiliş nedenlerinin
ile ele aldığı belirtilir. Ayrıca, tezin kuramsal ve uygulamaya yönelik yararlarına da yer verilir. Örnek: Bir malın mülkiyetini kazanma, kişilerin sahip oldukları sermaye ile ilgilidir.
Araştırmaya başlamadan önce araştırmacının neyi ele alacağına dair bir fikri olması, ne hakkında bilgi toplayacağını bilmesi ve tanımlaması gerekir. Bu tanımlama, araştırmanın konusunu oluşturur (Robson, 2003, 21).
Bilimsel araştırmanın amacı, insanların bilgi ve anlayışlarını arttırmak için bilimsel yöntemler ve çalışmalar kullanarak gerçekliği ve doğruluğu test etmek, kavramları ve olguları modellemek, farklı hipotezler üretmek ve var olan konuların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Proje hazırlarken araştırma yapmak projenin doğru ve üretken olmasını sağlar. Araştırma zaten proje hazırlamanın temel direğidir. Projede araştırma, bilgi toplamak için önemli bir süreçtir.
Kaynaklardan konuya ilişkin elde edilen bilgiler yazılı olarak tespit edilir. Genellikle bilimsel araştırmalarda çözüm aranan problem, Araştırmanın Amacı olarak ifade edilir.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
Araştırma özeti, belirli bir konuda yaptığınız araştırmayı özetleyen bir yazıdır. Temel amacı, okuyucuya temel bulgularla birlikte çalışmanın ayrıntılı bir özetini sunmaktır. Bir araştırma özeti genellikle makalenin yazıldığı yapıyı içerir.
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur.
Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.
Tez özeti, tezin ana noktalarını özetleyen kısa bir yazı parçasıdır. Orijinal çalışmadan herhangi bir doğrudan alıntı içermemelidir. Ancak yazarın argümanını başka kelimelerle ifade edebilir veya özetleyebilir.
Genel bir kural olarak, yüksek lisans tezleri genellikle 50-100 sayfa arasında, doktora tezleri ise 200-300 sayfa arasında olabilir. Ancak sayfa sayısı, konunuzun karmaşıklığına, araştırmanızın kapsamına ve üniversitenizin belirlediği kurallara bağlı olarak değişebilir.
Araştırma problem cümlesi nedir? Araştırma problemi ifadesi, bir araştırmacının araştırmak istediği problemin kısa ve kesin bir tanımıdır. Araştırmanın odağını tanımlar ve araştırma soruları veya hipotezleri geliştirmek için bir çerçeve görevi görür.
Makalenin “Giriş” kısmının maksimum 1 (bir) sayfadan oluşmasına özen gösteriniz. “Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız.
Araştırmanın amacı, araştırma problemi ve hipotezi net olarak ifade edilebilmelidir. ✓ Konu araştırılabilir olmalı, konuyla ilgili dökümanlara, bilgi ve belgelere ulaşılabilmelidir. Konu, araştırmacının ilgisini çekmeli, araştırmacı konuyu benimsemelidir. Konu, çalışma imkanlarına uygun olmalıdır.
Makale veya tez özeti, araştırma yapanların çalışmanın tamamını okumadan fikir sahibi olmalarını ve konunun kendileri ile ilgili olup olmadıklarını anlayabilmeleri için önemli bir bölümdür. Bu yüzden özet bölümünde kısa ve net ifadeler kullanılmalıdır.
ChatGPT, kendisine verilen bir metnin özetini çok hızlı bir biçimde üretebilir. Örnek vermek gerekirse bir kitap, dergi veya makale özeti oluşturmak oldukça kolaydır.
Özette çalışmanın problemi, amacı, yöntemi, bulguları, varılan yargılar ve önerilere yer verilmelidir. Özet, 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe ve yabancı dilde özet ayrı ayrı sayfalarda yazılmalıdır.
Özet, bir bütün halinde olmalıdır. Giriş, gelişme ve sonuç birbiriyle bağlantılı bölümler olmalıdır. Giriş bölümünde kitap hakkında ufak bir tanıtım yapılmalı, gelişme bölümünde kitabın konusu ele alınmalı ve bu bölüm merak uyandıracak şekilde yazılmalıdır.
Özet/Summary kısmında; araştırmanın konusu ve yöntemi belirtilmeli, konuya dair bulgu ve tespitlere yer verilmeli ve ulaşılan sonuçlara değinilmelidir. Özet/Summary, paragraflar hâlinde yazılmalı ancak alt başlık kullanılmamalıdır.
– Özet hem kendi içerisinde hem de asıl metne göre tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Eserin aslına sadık kalmaya çalışın. – Temel fikirleri mümkün olduğunca kendi cümlelerinizle açıklayın. – Zorunlu olmadıkça alıntı yapmamaya gayret gösterin.
Bir tür araştırmacının kendi amacının ortaya konmasıdır. Araştırmanın amacı ile araştırmacının amacı ayrı şeylerdir. Birincisi; toplanacak verileri İkincisi; verilerin hangi amaçlarla toplandığını anlatır. VARSAYIM (SAYILTI), SINIRLILIK VE TANIMLAR Varsayımlar (Sayıltılar):
Düzgüneş ve Pamukçuoğlu (1966), bu maksatları şöyle sıralamaktadır: 1- Araştırma konusu bir yenilik getirmeli ve lüzumsuz tekrarlara yol açmamalıdır. 2- İlgili bilim alanı için önemli olmalı ve bir soruya cevap vermelidir. 3- İlgi çekici, merak uyandırıcı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri