Arıcılık en çok Ege bölgesininde yapılmasının sebebi ise her mevsim ılıman bir ortamı olduğu içindir. Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde kış çok uzun süre etkisini gösterdiği için arı çalışamamaktadır.
Adana kovan başına verimde lider
81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
Türkiye'de genellikle arıcılık faaliyetleri Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars platosu ve Ege bölgesinde yapılır.
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Ülkemizde bal üretiminde Karadeniz Bölgesinde bin ton üzerinde üretim yapan illere bakıldığında, Ordu, Rize Giresun, Trabzon ve Artvin illerinin burada yer aldığı görülmektedir.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 eğitim programı çerçevesinde Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli gerçekleştirilen "ARICILIK" kursu yaklaşık 50 kursiyer kaydı ile İl Müdürlüğü toplantı salonunda başladı.
Ege bölgesinde bulunan Muğla ve Afyonkarahisar illeri arıcılık için ülkemizin önemli bitki örtüsüne sahip iki ilimizdir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Arıcılık, Karadeniz Bölgesi'nde ekonomik öneme sahip geleneksel tarımsal faaliyetlerden birisidir.
En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor. Bu ili sırasıyla Adana, Muğla, Sivas ve İzmir takip ediyor.
Arıcılığın en az yapıldığı yerler genelde ova olan, düz olan ve rakım olarak düşük olan yerlerdir. Örneğin Yozgat, Kütahya, Bolu ve Eskişehir gibi illerde dağlık ve rakımlı bölgelere göre çok daha düşük oranda bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri yapılır.
Arılığın yaz aylarında serin, kış aylarında güney cephede olup güneş alan bir yere konumlandırılması gerekir. Arılık tarımsal ilaçlama yapılan yerlerden ve gen koruma bölgelerinden uzak olmalıdır. Arıcılık faaliyetinin verimli olabilmesi için arılığı rüzgarsız ve çamurdan uzak bir alana yerleştirmek önemlidir.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
2.1.
9,1 milyon kovan ile %10,1 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,1 milyon kovan ile %9,0 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Yaygın kullanılan verimli ırklar; Kafkas, Karniol, İtalyan ve Batı Avrupa ırklarıdır. Daha az bilinen ırklar; Anadolu (Orta Anadolu ) Batı Anadolu(Muğla), Suriye, Karpat, Mekedon ve İran arılarıdır.
Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok adasının arasında kalır. Başkenti Denpasar'dır.
Arıcılık ülkemizde Çanakkale, Ordu, Muğla, Kars ve Artvin illerinde yapılır. Bu illerin rakımı yüksek bölgelerinde çiçek çeşitliliği fazladır ve üretilen bal da daha kaliteli ve daha doğal olur.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Bunun % 22.41'i (888 563) Ege bölgesindeki (Đzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla) arıcılık işletmelerinde mevcuttur (Anonim, 1997), (Çizelge 1). Ege bölgesinde Muğla ili gerek bal üretimi (6 378 ton ve % 51.6 pay) ve gerekse kovan sayısı (538 831 adet ve % 60.6 pay) bakımından ilk sırayı almaktadır.
Arılar yaz mevsiminde bal yapmaya başlar. Yaz mevsimi olarak Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kaplamaktadır. Buradaki her ayda gelen bal akımının içeriği farklı olmaktadır. Örnek olarak; Tekirdağ tarafından bulunan bir arıcı Nisan ayında bile kanola dan bal almaya başlayabilir.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Ülkemizde Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari arıcılık yapılan başlıca şehirlerdir. Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'de arıcılık faaliyetine etki eden coğrafi özelliklerden bahsedelim; Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'nin yüksek bölgelerinde arıcılık yapılır.
Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri