TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
İki farklı kelimenin yan yana gelmesi bazı yazım hatalarına neden olabiliyor. Bu kelime birleşimlerinde yazım hataları genel olarak bitişik ya da ayrı yazım şekilleri sebebi ile oluyor. Bir fiil olan göz ardı ayrı yazılması gereken kelime gruplarından biridir. TDK'ya göre göz ardı ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'nun imla kılavuzunda "gözardı" maddesi yoktur. Bu da birleşik yazılmayacağı anlamına gelir. Nitekim TDK sözlüğünde "göz ardı" maddesi vardır. Yani doğru olan ayrı yazımdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
İlgili 22 soru bulundu
Ara vermeden, aralıksız olarak, sürekli bir biçimde: “Evimize ardı ardına iki konuk geldi.” -A.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yanı sıra kelimesi ayrı yazılması gereken bir kelime olarak kullanılmaktadır. Yanı sıra şeklinde bitişik yazılması yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Boşboğaz bitişik şekilde yazılması gereken kelimedir. Eğer ki bu kelimeyi boş boğaz şeklinde ayrı olarak yazarsanız yanlış yazmış olursunuz. TDK tarafından bu kelimenin doğru yazımı bitişik şekilde olanıdır.
Türkçede ardı sıra, yanı sıra, önü sıra, peşi sıra gibi kelimeler kalıp olarak kabul edilmiştir ve ayrı yazılmalıdır. Bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılacağı Türkçenin dil bilgisi kurallarına göre belirlenir.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Dağınık bir biçimde anlamına gelir. Bu kelime genellikle bölükpörçük, bölük börçük şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bölük pörçük şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
Izdırap sözcüğü Arapça dilinden dilimize katılmış bulunmaktadır. TDK sözlük kayıtlarında Istırap; acı, üzüntü ve sıkıntı şeklinde görülmektedir. Arapça izdirab sözcüğünden ıstırap olarak Türkçe' ye geçmiştir. Istırap kelimenin doğru yazılışıdır, ızdırap ise yanlış yazım şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri