Göle, nüfus ve yüzölçümü bakımından Ardahan'ın en büyük ve en önemli ilçesidir.
İlimizde Çıldır,Damal, Göle, Hanak ve Posof olmak üzere 5 İlçe, 1'i İl Belediyesi, 5'i İlçe Belediyesi ve 1 Belde Belediyesi (Köprülü) olmak üzere 7 belediye, 227 köy, 39 mahalle ve 126 bağlı bulunmaktadır. İl ve İlçe merkezlerinde yaşayanların toplam sayısı 38.181, Belde ve köylerde yaşayanların sayısı ise 60.154'tür.
Tek kent yerleşmesi olarak kabul edebileceğimiz yerleşme Ardahan il merkezi olup, merkez ilçenin nüfusu 2018 yılı verilerine göre sadece 22.169 kişi olarak tespit edilebilmiştir. Bu değer ile Ardahan il merkezi, 81 il içerisinde merkez ilçe nüfusu en az olan yerleşme olma özelliği göstermektedir.
Ardahan, yarım yüzyıldan fazla, tam 66 yıl Kars iline bağlı bir ilçe olarak yer aldı. 27 Mayıs 1992 tarih ve 3806 sayılı kanun ile tekrar 1921'deki gibi bir İl haline getirildi.
İdari olarak biri merkez ilçe olmak üzere 6 ilçe (Merkez, Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof), 1 belde (Köprülü) ve 227 köyden oluşmaktadır. Ardahan'ın 2018 yılı ADNKS'ye göre nüfusu 98.907 kişi olup, şehirleşme oranı %40'dır. Merkez ilçenin nüfusu 22.169 kişidir. Ardahan'ın en büyük ilçesi Göle'dir(5.969).
İlgili 28 soru bulundu
Tunceli, 83 bin 645 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Tunceli'yi, 85 bin 42 kişi ile Bayburt, 94 bin 932 kişi ile Ardahan, 145 bin 826 kişi ile Kilis ve 150 bin 119 kişi ile Gümüşhane takip etti.
Lezzetiyle ün salmış çok özel tatlardan biri olan meşhur Göle tereyağı, Göle kaşar peyniri ve türlü türlü Göle peyniri bu bölgelere geldiğinizde tatmadan gitmemeniz gereken lezzetlerdir. Göle kaşarı yapımı çiğ sütün mayalanmak için koyulan kazanda 40 derece sıcaklıkta olgunlaşmaya alınması ile başlıyor.
Ardahan ili, 27 Mayıs 1992'de çıkarılan yasayla, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi'nde yapılan araştırmalar, yörede Eski Tunç Çağı'na ait kalıntıları ortaya koymaktadır. Eski adı Artan'dır.
628 yılında Hazar Türkleri'nin bir kolu olan Arda Türkleri'nin eline geçerek Ardahan adını almıştır.
Göle, Ardahan'ın en büyük ilçesindir.
1878'de 93 Harbi diye ifade edilen savaş sonucunda yapılan anlaşma gereğince Batum ve Kars'la birlikte Ardahan savaş tazminatı olarak Rus Hakimiyetine bırakılmıştır. 3 Mart 1918 yılında imzalanan Brest-Litovsk Anlaşması ile 40 yıllık Rus hakimiyeti son bulmuş ve Osmanlı Devletine iade edilmiştir. 30 Ekim 1918 tarihinde ...
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı. Ankara'nın Keçiören ilçesi ise 942 bin 884 kişilik nüfusuyla 3'üncü sırada yer alırken, Keçiören'i, 936 bin 351 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip etti.
Ardahan'ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir.
Anadolu'nun kuzeydoğusunda yer alan Ardahan, Kuzeyinde Acaristan Özerk Cumhuriyeti, Kuzeydoğusunda Gürcistan ve kısmen de Ermenistan, güneydoğu ve güneyinde Kars, güneybatısında Erzurum ve batıda da Artvin illeri ile çevrilidir.
Posof adı eski Türk dilinde Buşetkehv (Büşe-Bişe) meşe ve ormanlık dere anlamındadır. Zaman zaman şekil değiştirerek Postkov-Poskhov ve 1928 yılında harf inkılabından sonra resmi kayıtlara Posof olarak işlenmiştir. 1080 yılında Selçukluların Gürcülerin elinden alması ile Posof Türk hakimiyetine girmiştir.
Nüfus. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kıpçak kökenli Ahıska Türkleri oluşturur. Geriye kalan kısım ise Kürtler, Terekemeler ve Alevi-Türkmenler'den oluşur.
Harzemşahlardan sonra 1239'da Moğol Cengiz İmparatorluğu'nun İran Genel Valisi Baycu Noyan Ardahan'ı da içine alan bütün Aras ve Kür boylarını fethedip imparatorluğuna tabi kıldı. 1267 İlhanlı Abaka Han, kardeşi ile girdiği taht mücade- lesinde çok yaralılık gösteren Çaklı baba Sargis'e Ardahan ve Ahıska valiliğini ver ...
Gürcistan'daki Kürtler'in büyük bir bölümü I. Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir.
Dersim aşiretleri, Doğu ve İç Anadolu Bölgesi'nde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan, Erzurum çevresine yayılmışlardır.
Göle'nin Gülistan, Yeniköy, Kalecik köyleri Alevi inançlı Türk köyleridir. Ardahan ve Çıldır'da Zaza ve Alevi köyü yoktur.
Göle ovasında kışlar ağır geçer. Bu saha Türkiye'nin en soğuk yerlerinden sayılan Sarıkamış'a oranla daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrilmiş çanak biçimindeki ovada kışın hava akımı az olur. Bu durumda soğuyan ve ağırlaşan hava aşağıya doğru hareket eder ve sıcaklık kaybına uğrayarak dondurucu bir hal alır.
Erkeklerde; akalık, körüklü çizme, deri papak, arkalık, bezment, badış çorap, çalçuha, karabağ çarık, mugay papak kullanılır. Kadınlarda; arkalık, yelek, gümüş kemer, poturlu entari, kundura ayakkabı, abbası kemer gibi yöresel kıyafetler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri