Tapunun metrekaresini arsa sahibine düşen paya bölüp çıkan sonucu bölüm değeri ile çarpılır. Böylelikle arsa payının ev metrekaresine olan oranını hesaplamış olursunuz. Örneğin, bir dairenin metrekaresi 90 ise ve rayiç bedeli 150.000 Türk lirası ise arsa payı 15/156 olacaktır.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ana taşınmazın toplam metrekaresi arsa payına bölündüğünde, hak sahibinin arsa üzerindeki hakkı ortaya çıkar. Örneğin toplam 1000 metrekarelik bir ana taşınmaz için 10/140 arsa payı oranında hak sahibi olan kişi, arsa üzerinde 1000x10/140 oranında hakka sahiptir.
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor: 1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare.
Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir. Metrekare hesabı yapılırken taşınmazın rayiç bedelinden de yararlanılabilir.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
1000 metrekarelik bir arsada size izin verilen 1250 metrekarelik inşaat alanını dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Tek bir bina yaparak her biri 250 metrekarelik daireler inşa edebilirsiniz.
Burada geçen “1.20” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “1.20” bir arsada emsal oranı (KAKS) %120, yani 1,20'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %120'si kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 1200 m2'yi geçmemelidir.
Bir arsanın rayiç bedeli hesaplanırken, çevrede yer alan üç arsanın rayiç bedellerinin toplamı; arsaların toplam m²'lerine bölünerek bulunur. Elde edilen değer, bölgedeki arsaların m² başına değerini verir. Bu değeri, arsanızın m²'si ile çarparak, ortalama rayiç bedeliniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir arsanın değerini 100 birim olarak farz edersek %40'lık hisseye göre arsa sahiplerine arsanın değerinin %40'lık payına göre daire verilir. 100 birimlik arsanın %40'lık değeri 40 birim olsun, bu arsanın üzerinde yapılan dairelerden bir tanesinin fiyatı 5 birim olduğu varsayılırsa arsa sahiplerine 40/5 yani 8 adet ...
Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4'lük oranı baz alınıyor. Sonuç olarak arsa tapulu daire satın almak birçok bakımdan riskler barındırdığından uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Kanuna göre kentsel dönüşüm projelerinde en az üçte iki çoğunlukla karar almada yeter sayı arsa payına göre belirlenmektedir. Bu yüzden maliklerin arsa paylarının doğru tespit edilmesi mağduriyet yaşamamaları açısından önem arz etmektedir.
Kentsel dönüşüm kapsamında binanın yenilenmesi kararı alınabilmesi için, kat maliklerinin arsa payları esasına göre, üçte iki çoğunluğun olumlu kararı gerekir. Müteahhitler ile yapılacak arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde de arsa payları esas alınmaktadır.
Cevap: 6306 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir metrekare sınırlaması yoktur. Yapının riskli çıkması sonucu, kentsel dönüşümün getirdiği haklardan faydalanabilir.
Arsa Payı Nereden Öğrenilir? Arsa payınızı hesaplamak yerine, bunu kolaylıkla tapu dairesinden isteyebilirsiniz. Buradan arsa payının kanunlara uyacak şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını da görebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise pay sahibi olarak mahkemeye başvurabilirsiniz.
Evim kaç metre karedir diyorsanız, bunu ancak tapu dairesinde veya belediye imar müdürlüğünde binanızın birer projesi mevcuttur. Dairenizin kaç metre brüt veya kaç metre net olduğunu ancak oradaki projesine bakarak öğrenebilirsiniz. yani dairenizin arsa payı yaklaşık 51 m2 dir arsa payınız normaldir.
Arsa payının tahsisi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Davada arsa payı, kat mülkiyeti kurulduğu tarihte bağımsız bölümlerin bulunduğu kat, cephe vs gibi tüm özellikleri dikkate alınarak hesaplanacak değere göre belirlenir. Bu değer, bilirkişi marifetiyle hesaplanır.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Yani kısaca özetlemek gerekirse kapıcı, bekçi vs. giderlerine kat malikleri eşit oranda, ortak yer ve işletmelerin bakımları, onarımları, yönetici aylığı, işletme gideri vs. gibi giderlere arsa payı oranında gider ve avans payı ödeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri