Deniz ürünleri kategorisinde yer aldığı için ve balık restoranlarında sıklıkla görülmesi nedeniyle balık olarak görülen kalamar aslında bir tür deniz canlısıdır. Yine de ürünü kalamar balığı olarak isimlendirmek de mümkündür.
Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Çoğu kişi tarafından balık sanılsa da, aslında 300 farklı türü barındıran Teuthida takımına ait bir canlıdır.
Kalamar, yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır.
Kalorisi en düşük deniz ürünü olan kalamar, protein, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri barındırır. Bu deniz ürünü, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde de pişirilebilir.
Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır. Ahtapotlar yumuşaktır, kalemlerde kıkırdak, mürekkep balıklarında kemikler vardır. Bir ahtapotun başı, top gibi yuvarlaktır. Kalamarlar ince.
İlgili 27 soru bulundu
Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, Kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Türkiye'de balık marketlerde ve balıkçılarda yerli kalamar bulabileceğiniz gibi daha yoğunlukla ithal kalamarlar satılmaktadır. Yerli kalamarların kaliteli olan türleri az yakalandığı için arz-talep dengesinden dolayı fiyatları ithal kalamara nazaran daha pahalı olmaktadır.
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Deniz ürünleri kategorisinde yer aldığı için ve balık restoranlarında sıklıkla görülmesi nedeniyle balık olarak görülen kalamar aslında bir tür deniz canlısıdır. Yine de ürünü kalamar balığı olarak isimlendirmek de mümkündür.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Hangi yöntem seçilirse seçilsin, kalamar son derece hızlı pişen bir deniz ürünü olduğu için, yalnızca on dakika pişirilmesi yeterli olmaktadır.
Kalamarlar yumuşakça (mollusca) filumunun, kafadan bacaklı (Cephalopod) sınıfının en önemli üyesidir.
Denizlerimizde en çok bulunan ve sofralarımızda yer alan tür ise loligo vulgaris yani adi kalamar. Adi kakalamarın ekonomik değerinin yüksek olmasının başlıca nedeni ise etinin çok lezzetli ve yumuşak olması.
Tıpkı gövde gibi yüzgeçleri, yani kanatları da derisinden arındırarak reçetende kullanabileceğin kısımlara dahil edebilirsin.
Kalamar, kabukları olan kafadan bacaklıların yumuşakçalar grubundandır. Çok zeki bir deniz canlısıdır.
Kalamar mürekkebinin kendi başına çok nötr bir tadı vardır, bu nedenle tadı çoğunlukla çevresinden gelir. Nötr bir tadı tanımlamak gerekirse, yoğurt ve tahini aklımıza getirebiliriz. Her türlü diğer tatla mükemel uyum sağlar.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Diyanet açıklamasına göre karides haram mı sorusu karides gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi helaldir olarak yanıtlanmıştır.
Kalamarın renginin parlak olması, kokusuz olması ve dondurulmamış olması gerekir. Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir. Kalamarın derisi alındıktan sonra dış kısmında da sert olmasını sağlayan bir tabaka vardır.
Tarator sos evinizdeki malzemelerle kolayca hazırlandığı için ve lezzetli olduğu için kalamarın yanında en çok servis edilen soslardan biridir. Tarator sosun özünü bayat ekmek kırıntısı, süzme yoğurt ve ceviz oluşturur. Diğer malzemeler ise lezzeti ve aromayı artırmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri