Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir" diye cevap verdi. Diyanet, hesaptaki fazlalığın herhangi bir şekilde edilip kullanılması durumunun caiz olmadığını ifade ederken hesap sahibinin ihtiyacı olan yurttaşlara vermesi gerektiğini vurguladı.
Bununla ilgili sıkıntılarım var? - Kredi kartı ile vadeli alışverişler caiz midir? Değerli kardeşimiz, Banka ve finans kurumlarının kredi kartları ile yapılan taksitli alış veriş uygulamasında müşteri açısından bir günah durumu yoktur.
Nakit avans ve krediyi birbirinden ayıran temel fark ise ödeme planıdır. Buna bağlı olarak da faiz oranları belirlenir. Nakit avansın faiz oranları, kredi kullanımına göre daha yüksektir. Uzun vadeli çözümler için ise kredileri tercih etmenizde fayda var.
Buna rağmen kullanılmış olsa şayet bonus veren kart faizli bankanın kredi kartı ise ve bunu kendi kazancından veriyorsa bu puanları kullanmak caiz olmaz. Zira kazancının tamamı yada çoğu gayri meşru olan müesseselerin hediyesini, ikramını almak helal değildir.
(Bazı bankalarda chip para, para puan gibi) Bu paraları günlük hayatta kullanmak dinimiz açısından günah mıdır?" sorusunu cevaplandıran Bursa Müftülüğü vaizleri, bu tür paranın kullanımının caiz olduğuna hükmetti.
İlgili 19 soru bulundu
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Eline, haram mal, mesela para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Başka yere vermesi günah olur. Bu malı almak, fakirlerden başka kimseye caiz olmaz. Yalnız vârisin, haram mal olduğunu bildiği halde, mirası alması caiz olur.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
KMH faiz hesaplaması hafta sonu ve resmi tatillerde dâhil günlük olarak yapılıyor. Kullanılan KMH tutarı üzerinden aylık faiz oranı baz alınarak ödenecek toplam faiz hesaplanır. Ödenecek faiz üzerinden ödenecek toplam vergi (BSMV + KKDF) tutarları bulunur.
Numaralı hesabınıza bağlı Artı Para'nızı 27.02.2024-29.02.2024 tarihleri arasında aylık standart faiz oranı %4.42 yerine aylık %0.00 oranı ile kullanabilirsiniz.
Avans Hesap faiz oranı her bir tutar için %5,00'dir. 200 TL'nin 7 günlük kullanımı süresince oluşacak KKDF ve BSMV dahil faiz tutarı 3,03 TL'dir. Borç tamamen kapatıldığında ödenmesi gereken tutar 203,03 TL'dir.
Bir malın taksitli olarak birden fazla fiyatla satışa sunulması caiz midir? Bir malın taksit sayısına göre, farklı fiyatlarla satışa sunulması caizdir.
Bu alışveriş caiz midir? Faizli satış kapsamına girer mi? Cevap: Şayet banka bu aracı önce kendi mülkiyetine geçiriyor ise bu satış caizdir. Araç bankanın mülkiyetinde olduğu sürece onu taksitle satması da caizdir.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
Haram lokmanın yendiği toplumlarda da güzel amel, iyi davranış, iyi hizmet yapılamaz. Zira haram yiyenlerde azgınlık ziyadedir. Haram yiyen topluluklarda mutluluk olmaz, güzellik olmaz. Tam aksi anormallikler baş gösterir.
Helâlinden kazanmanın sayısız yolları vardır. Ancak bunların temel alanları; ticâret, ziraat, zanaat, hayvancılık ve memuriyettir2. çeşitli alanlarda el emeği ile helâl yollardan kazanmak ve geçimlerini temin etmek hususunda da insanlar için birer örnek kılınmıştır.
1785- Helâl mal haram malla karıştığında, insan, haram malın miktarını bilmese bile sahibini tanırsa, birbirlerini razı edemezlerse, onun olduğunu kesin bildiği miktarı ona vermelidir. Eğer helal ve haramın karışmasında kendisi suçluysa, farz ihtiyat gereği onun olduğuna ihtimal verdiği fazla miktarı ona vermelidir.
Genel kazancı faiz olan bankanın promosyonunu kullanmak uygun değildir. PROMOSYON Promosyonu bankaya bırakmak uygun değildir. Promosyon bankaya bırakılırsa faiz sistemine katkıda bulunulmuş olunur. -Bu parayı tasadduk (sadaka) etmek gerekir.
“PROMOSYONU İHTİYAÇ SAHİBİ FAKİRLERE VERMELERİ UYGUN OLUR”
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”
İslam alimlerine göre, banka hesabına bağımsız olarak çalıştığı kurum veya şirketin anlaşması sonucunda yatırılan promosyonların kullanımı haram olabilir. Bunun yerine, ihtiyaç sahiplerine verilmesi veya insani yardım ve kamu yararına çalışmalar yapan kurumlara bağışlanması tavsiye edilir.
DİYANET EĞER ŞUNU YAPARSANIZ CAİZDİR DEDİ!
Banka promosyonu almak caiz olmadığı gibi bankada bırakmak da uygun değildir. Bu nedenle bir hayır işi olarak ihtiyaç sahiplerine promosyonlar verilmeli ve bu yardımın karşılığında herhangi bir tazminat beklenmemelidir.
Soru:Promosyon parası deprem bölgesine gönderilir mi? Cevap: Daha önce de beyan ettiğimiz gibi promosyon faiz gibidir. LAKİN DEPREMLE ZARURET hali oluştuğundan HARAM mübaha döner. AFAD gibi kuruluşların hesabına yatırarak PROMOSYONLARI kardeşlerimize MUTLAKA GÖNDERİN!
Kurum da personele dağıtıyor... Değerli kardeşimiz, Faizcilik yaparak para kazanan bankalara maaşlar yatırıldığında, para o bankada kaldığı sürece onunla faizcilik yapılır ve bundan para kazanırlar. Promosyon adıyla verilen miktar bu faiz gelirinin küçük bir kısmıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri