Etmek yardımcı fiilini içeren birleşik sözcüklerde ilk kelime ses değişikliğine uğramadığı zaman ise bu sözcük ayrı olarak yazılır. Dolayısıyla arz ederiz doğru yazılışı ve yanlış kullanımı şu şekilde gösterilebilir: Arz ederiz (Doğru yazılışı) Arzederiz (Yanlış yazılışı)
Arz Ederim Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Arz Ederim kelimesinde ise etmek ve arz kelimeleri kaynaşmamıştır. Bu nedenle kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
"Arz etmek" ayrı yazılır. TDK bu kuralı özellikle belirtmiştir.
'Arzetmek' şeklinde bitişik yazılması yanlış kullanımdır. Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir.
Yazıyı teklif eden birim ile onay makamı arasında makamlar varsa bunlardan onay makamına en yakın yetkili "Uygun görüşle arz ederim." ifadesiyle onaya katılır. Bu ifade, teklif eden birim ile onay bölümü arasına uygun boşluk bırakılarak yazılır ve yazı alanının solunda yer alır (Örnek: 7-B).
İlgili 29 soru bulundu
Alt makama yazılan yazılar “Rica ederim.”, üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar “Arz ederim.”, üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar “Arz ve rica ederim.” biçiminde bitirilir.
Uygulamada sıkça görülen “Saygılarımla arz ederim” şeklindeki kullanım ise iki defa hatalıdır. Arz etmek zaten “saygıyla sunmak” anlamına geldiğinden bunun önünde tekrar bir saygı ifadesi kullanmak tekrara düşmek olacaktır.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.
RESMÎ YAZIŞMALARDA UYGULANACAK ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 15.MADDESİNİN SON FIKRASI, "Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
TDK'ya göre "arz etmek" kelimesi ayrı bir şekilde yazılmaktadır. Bu sözcüğün arzetmek şeklinde kullanımı dilbilgisi kurallarına göre yanlıştır. Yani bu sözcüğün hiçbir şekilde birleşik olarak kullanılmaması gerekmektedir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır; kişilere hitaben dilekçe yazılmaz. Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
durumu bilgilerinize arz ederim.", Üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "Gereğini saygılarımla arz ederim.", Yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa " İzninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
ÜST MAKAMLARA YAZARKEN;
Bilgilerinize arz ederiz. Arz ederim. Arz olunur. İzninize (olurlarınıza, tensiplerinize) sunulur.
sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir. Sonra sadece "Saygılar" ifadesi eklenir.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır. Bir yazı aynı anda hem üst, hem de alt makama gönderiliyorsa, “arz ve rica ederim” ifadesi kullanılır.
eşit bir kurum olması (bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşları ile bunların il ve ilçe müdürlükleri, yargı makamları, mülkî idare, mahalli idare veya kolluk amirliği v.b.) durumunda ise yazının içeriğine bakılmaksızın “arz” bildirimi ile hitapta bulunulması gerekmektedir.
(10) Metnin son bölümü: a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden, alt makamlara “Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir.
“Arz ederim” ifadesiyle yazı gönderene “arz ederim” ifadesiyle cevap verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri