Miktardaki yüzde değişimin fiyattaki yüzde değişimden büyük olması duru- munda arz esnekliği birden büyük olur. Bu durumda arz esnek veya elastiktir denir. Arz miktarı fiyat değişmelerinden daha fazla oranda etkilenir.
Mısırın fiyatı buğdaya göre artarsa mısırdan daha çok buğdaydan daha az üretecektir. Dolayısıyla mısırın fiyatındaki bir artış mısır üretimini önemli ölçüde arttırmıştır yani arz esnektir. İkamesi olmayan bir tarım ürünü üretiliyorsa fiyat değişimi o malın üretimini çok fazla değiştirmeyecektir yani arz esnek değildir.
Arz esnekliğinin sıfır olması, söz konusu malın fiyatı ne kadar artarsa artsın daha fazla malın piyasaya arz edilmeyeceğini ifade eder. Böyle bir durumda arz eğrisi miktar eksenine dik bir eğridir (Şekil.6a). Arz esnekliğinin sonsuz olması halinde ise eğri miktar eksenine paralel seyreder.
Sonsuz(Tam) esnek arz bir maldan arz edilen miktarın malın fiyatındaki değişime sonsuz duyarlı olmasıdır. Esnek arz: bir maldan arz edilen miktarın malın fiyatından daha yüksek oranda değişmesine denir. Esneklik katsayısı 1'den büyüktür.
Elastikiyet (Esneklik), genel olarak ekonomide iki değişkenli bir model içindeki değişkenlerden birinde meydana gelen oransal değişimin, diğer değişken üzerindeki oransal değişime etkisine verilen isimdir.
İlgili 41 soru bulundu
Esneklik, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Fiyat değişikliği karşısında, tüketicilerin bu değişikliğe karşı satın aldıkları miktarı değiştirmek şeklinde gösterdikleri tepkinin şiddeti (ya da duyarlılık derecesi) talebin fiyat esnekliği ile ölçülür ki buna, kısaca talep esnekliği de denir. Bu esneklik bir katsayı ile ifade edilir.
Arz artarken talep azalırsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat düşer. Arz azalırken talep artarsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat artar. Arz ve talep aynı yönde birlikte değişirse denge fiyatının ne yönde değişeceği konusunda öngörüde bulunulamaz.
Arzı Etkileyen Faktörler Nelerdir? Arzı etkileyen faktörler ise üretim kapasitesi, işgücü ve malzeme gibi üretim maliyetleri ve rakiplerin sayısı işletmelerin arz miktarını doğrudan etkileyen faktörler olarak sıralanabilir.
➢Arz eğrisinin sağa ya da sola kayması ile arz değişmiş olur. ➢Eğrinin sağa kayması arzın artmasını, sola kayması ise arzın azalmasını ifade etmektedir.
Arz yasası
Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.
2. Arz ve talep esnekliğine bağlı olarak bir mal üzerine konan bir verginin üretici ile tüketici arasında paylaşılması. Bir malın talep esnekliği ne kadar düşükse, ilave verginin daha çoğu tüketiciye yansıtılır. Benzer şekilde, bir malın arz esnekliği ne kadar düşükse vergi yükü o oranda üreticiye yansır.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
e(S) < 1 olduğu duruma esnek olmayan arz denir (S2). X malından arz edilen miktarın X malının fiyatından daha düşük oranda değişmesi şeklinde açıklanır. e(S) = 1 olduğu duruma birim esnek arz denir (S3). X malından arz edilen mal miktarının X malının fiyatı ile aynı oranda değişmesi şeklinde yorumlanır.
d)Talep Esnekliğinin Sıfır Olması Durumu
Fiyattaki değişime karşılık talep miktarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda talep esnekliği sıfır olur. Bu durumda talebin hiç esnek olmadığı söylenir. Fiyatta nasıl bir değişiklik olursa olsun, talep miktarı hiç etkilenmemektedir.
Arz esneklik katsayısı, fiyattaki çok küçük bir değişiklik karşısında, arz edilen miktardaki yüzde değişikliğin, fiyattaki yüzde değişikliğe olan oranına eşittir.
Arz esnekliğini etkileyen faktörler; zaman, üretimde ikame edilebilir malların olup olmaması, malların maliyet yapısı ile malların stoklanabilme özelliği ve stoklama maliyetleridir.
Devlet politikaları vergi, düzenleme ve sübvansiyonlar yoluyla üretim maliyetini ve arz eğrisini etkileyebilir. Örneğin ABD'de alkollü içeceklere vergi uygulanarak tüketicilerden her yıl 8 milyar $ toplanır. İşletmelere göre vergiler maliyettir. Yüksek maliyet, yukarıda bahsedilen sebepler nedeniyle arzı azaltır.
Arz edilen miktar, üreticilerin veri zaman periyodunda özel bir fiyatta satmayı planladıkları mal miktarıdır. Arz ile satılmak istenen miktar ve fiilen satılan miktar aynı olma- yabilir.
(Excess supply, surplus) Bir piyasada belirli bir fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal miktarının, tüketicilerin satın almaya hazır oldukları miktardan daha fazla olması durumudur. Diğer şartlarda bir değişme gerçekleşmediği takdirde üreticiler satış fiyatını indirebilir ve talep miktarı artar.
Arz ve talep ekonominin temel iki kavramıdır. Arz, üreticilerin belirli bir fiyat karşılığında piyasaya sunmak istediği mal ve hizmet anlamına gelmektedir. Talep ise tüketicilerin belirli bir fiyat karşılığında tüketmeyi hedefledikleri mal ve hizmet bütünüdür.
Örnek verilirse; en basit haliyle fabrikada 1000 tane üretilen bir fincanın arzı 1000 adettir. Üretilen 1000 fincanın mağazada 1000 adet satılması ise taleptir.
Talebin gelir esnekliği bir mal veya hizmetin talep miktarının ortalama gelirde olan değişme ile değişmesidir. Talep gelir esnekliği genel olarak pozitiftir. Ancak bazı özel mallar Giffen malları için negatif işaretli olur.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri