Çözücü Aseton, birçok plastik ve bazı sentetik elyaflar için iyi bir çözücüdür.
Aseton aynı zamanda plastik ve cam için de tehlikelidir ve malzemelerin yapısına zarar verebilir. Aseton ile koli bandı çıkarma – temizleme işlemi, genellikle ahşap yüzeylerde etkili bir yöntemdir.
Aseton bir solvent olduğundan plastiği eritebiliyor ama her türlü plastiği eritmiyor. Bazıları asetona karşı daha dayanıklı. Plastik şişelerin bazılarının arkasında hangi maddeden yapıldıklarını gösteren bir işaret mevcut (şişenin geri dönüşüm özellikleri ile ilgili bir sembol).
Plastik şişeleri geri dönüştürmenin birçok yolunu bulabilirsiniz. PET nispeten yüksek bir sıcaklıkta - 260 ° C'de erir, ancak 60 ° C'ye ısıtıldığında PET şişer ve şeklini kaybeder. tehlike: PET antimon içerir ve bilinen bir kanserojendir. Şişelenmiş suyu saklarken, özellikle ısıtıldığında bu maddeler içine girebilir.
Plastikler sıkma makinesine taşınarak eritme işlemine başlanılır. Kendi türlerine ayrıştırılan plastikler makinelerde olması gereken sıcaklıkta eritilir ve daha sonra soğutma işlemi yapılarak granül halini alır. Plastiğin eritilerek geri dönüşüme kazandırılmasının birçok yararı vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Maliyeti düşürmek ve daha çok kâr elde edebilmek için üretilen "çok ince" plastik bardak ve tabaklar 70-90 derece sıcaklığındaki sıvılar içine konduğunda tehlike yaratır. Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir.
PET'in kimyasal olarak deforme olması için gereken sıcaklıklar 150 santigrat derecenin üzerindedir (250 derece civarında da tamamen erir).
Plastiğin Eritilmesi
Parçalama, temizlik ve kurutma işlemlerinin ardından plastiklerin erime işlemleri gerçekleştirilir. Plastikler kullanım alanlarına göre makinelerde uygun sıcaklık ile eritilerek kaynaştırılır. Bu işlemin ardından soğutularak granül haline gelmesi sağlanır.
Plastiği tamamen ıslatan sirke çözeltisiyle plastiğe bolca püskürtün. Sirke, sert yüzeyleri dezenfekte etmenin yanı sıra yağ, küf ve sert su lekelerini çıkarmada iyidir. Plastiği silin. Plastiğin etrafındaki sirke solüsyonlarını silmek için temiz bir bez veya sünger kullanın.
Mantar kullanarak. Fungi Mutarium isimli aletteki kap formundaki plastiklerin içine kavak mantarları konuluyor. Mantarlar belirli bir sürede plastiği yiyerek sindiriyor. Böylece plastik yenilebilir hale geliyor.
Ya benzine dayanıklı bidon al ya da cam şişe kullan. Normal plastikler benzinde çözünür, hem kendini hem benzini bozar.
Kimyaca ismi, propanon veya dimetil ketondur. Çözücü özelliklere sahip olduğundan çok kullanılır. Birçok yağları, reçineleri, selüloz nitrat ve selüloz asetatı çözer. Bu özelliğinden dolayı aseton, patlayıcı Madde ve sentetik iplik fabrikasyonunda geniş ölçüde kullanılır.
Oje çıkarıcı aseton olarak bildiğimiz ürün aslında oldukça geniş bir kullanım alanına sahip kimyasaldır. Ürün, yaygın olarak oje çıkarma işlemi için kullanılır.
Bilgisayarınızın ekranını aseton içeren temizleyicilerle silmeyin. Yalnızca ekran veya monitör temizliğinde kullanılmak amacıyla üretilmiş bir temizleyici kullanın.
Aseton; su ile iyi karışması, yüksek evaporasyon özelliği ve düşük viskoziteli olması nedeniyle iyi bir organik çözücü olarak kabul edilmektedir [15].
Kozmetik sektöründe çözücü olarak kullanılır (oje çıkarıcı). Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır. Sanayide çoğu kimyasal maddenin üretimi için kullanılır. Asetonun dünya üretiminin neredeyse yarısı methylmetacrylate üretiminde öncü olarak kullanılır.
Aracın tüm plastik aksamlarını deri koltuklarını ve birçok yüzeyi parlatıp beslemede çok ucuz bir ürün olan sıvı vazelin çok iyi iş yapmaktadır.
Michelle Driscoll şöyle diyor: "Sert plastikten yapıştırmayı, tuvalet ispirtosu, alkol, yağ sökücü, fıstık ezmesi ya da karbonat ve zeytinyağı karışımı gibi çeşitli ürünlerle kolayca çıkarabilirsin. Ürünü plastiğe sür, birkaç dakika beklet, sonra da yapıştırmayı bezle ovarak çıkar."
Plastik matara temizliğinde ideal yöntem, sirkeli su kullanmak. Matara temizliği sırasında kimyasal herhangi bir ürün kullanılması tavsiye edilmiyor. Beyaz sirke kullanımı, temizlik için en çok başvurulan doğal yöntem. Mataranın kullanılmadığı zamanlarda içinde su bırakılmaması tavsiye ediliyor.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Pet şişelere ya da pet atıkları 200 derecede metanol ile işlem yapılır. Bu işlem depolimerizasyona sebebiyet verir. Elde edilen ürünler pet üretimi için kullanılabilir bir duruma getirilir. Pet atıklar, ait ve su gibi işlemler ile hidroliz edilir.
Biyobozunur plastiğin ham maddesi mısır, buğday ve patates gibi bitkilerden elde edilen nişasta. Bu tür plastikler bozulduklarında karbondioksit, su ve bakterilerin etkisinde parçalanıyor. Parçalanma ve doğada çözünme sonucu doğaya hiçbir zararlı madde bırakmıyor.
Elbette sıcak su torbasına alternatif olabilecek uygulamalar var. Ancak bu kesinlikle plastik şişe ya da cam kavanozdan geçmiyor. Plastik şişe, zaten yapısı gereği kaynamış bir suyla temas eder etmez şekil değiştirir, kısmi erimeler, bükülmeler gösterir. İçinden su sızdırma ihtimali de yüksek olur.
1- PET veya PETE (Polyethylene Terephthalate – Polietilen Tereftalat) Bu tanım koduna sahip ürünler yaygınlıkla kullanılan, geri dönüştürülmesi en kolay plastiklerdendir. Tek kullanımlık su şişelerinde ve birçok ambalajda görebileceğiniz bu plastik türü, içerisindeki madde temizlendikten sonra geri dönüştürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri