Askerlik süresinin uzatıldığına dair yapılan haberler tamamen asılsız olup gerçeği yansıtmamaktadır.
2023 ASKERLİK UZATILDI MI, KAÇ AY? Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Ancak aynı kişi 40 gün istirahat alırsa 30 günden sonraki istirahat askerlikten sayılmadığı için her ne kadar 40 gün istirahat etmiş olsa bile döndüğünde terhisine yine 40 gün kalmış olacaktır. Böylece askerliği 10 gün uzamış olur. Bu nedenle eğer asker 30 günden fazla istirahat alacaksa bu durumu göz önüne almalıdır.
MADDE 35 C- Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Askerlik tecil işlemlerinde öğrencinin önlisans / lisans programına kayıt yaptırmasından itibaren okulun azami süresi dikkate alınır.
2024 yılı Ekim ayı itibariyle, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre askerlik süresi uzatılmayacaktır. 2023 yılında yapılan değişiklikle birlikte, tüm askerlik süreleri 6 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek.
b. Özel statü kapsamında olup statülerini koruyarak askerlik çağı dışına çıkanlar (49 yaşını dolduranlar) askerlikten muaftırlar. Muafiyet belgesi ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğüne müracaat edilerek alınacaktır.
İzinlerde yasal haklarından fazla kullandırılan yol süreleri erbaş/erlerin askerlik hizmetinden sayılmamaktadır.
1 aylık süre askerlik hizmetinden sayılmaz. Örnek : 2 ay hava değişimi alıp, daha sonra birliğinde aldığı 20 günlük istirahatini sılada geçiren bir er toplam 2 ay 20 gün hava değişimi kullanmış olur ve bu sürenin tamamı askerlik hizmetinden sayılır.
7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince; yoklamaları veya askere sevkleri sırasında geçici rahatsızlığı nedeniyle askerlik yapamayacakları anlaşılanların askerlikleri ertelenir. Geçici rahatsızlığı nedeniyle erteleme kararı verilenler yeniden muayeneye tabi tutulurlar.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandıkları tarihten itibaren altı ay süre ile sınırlı olmak üzere askerlik hizmetlerine devam eder ve bu sürenin sonunda terhis edilirler.
Şafak nasıl hesaplanır? Terhis tarihinden, kullanılmayan izinlerin vs. çıkarılması ve varsa alınmış cezaların eklenmesiyle hesaplanmaktadır.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Asteğmen Olmak İçin Gerekenler
Askerlik görevini yapmamışsanız ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsanız asteğmen olabilirsiniz. Başvuru yaptığınız dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulup başarı gösterdiğiniz takdirde asteğmen olarak görev yapabilirsiniz.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Belli başlı kriterler kapsamında askerlik görevini pek çok kişi Asteğmen olarak yapabilir. Bu gibi kriterler doğrultusunda üniversite mezunları askerlik dönemini Asteğmen olarak geçirebilir.
Asker Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur? Asker kaçağı olarak yakalanan yükümlüler idari para cezasına çarptırılır. Kendiliğinden gelenler her gün için yakalananlara oranla yarı oranda bir ceza öder. Yoklamada bulunmayan ve bulunmadığı halde mazeret beyan etmeyen yükümlüler yoklama kaçağı olarak kabul edilir.
Askere gidecek kişiler için birçok iyi dilekte bulunulmaktadır. Askere giden insana en çok hayırlı teskereler cümlesi söylenmektedir. Askere giden kişilere sağ salim dönersin inşallah cümlesi de söylenmektedir.
Askerlik yeri sorgulama için vatandaşların E-Devlet sistemine giriş yapması yeterli olmaktadır. E-Devlet sisteminde yer alan Milli Savunma Bakanlığı'nın menüsündeki işlemler üzerinden tüm askerlik işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri